29 d’agost del 2009

Salut ha atès a l'Ebre més de 2.200 picades de mosca negra aquest estiu

Els tractaments al riu han estabilitzat la plaga, però la setmana vinent es podria decidir fer-ne més

Els centres d'atenció primària (CAP) de la regió sanitària de les Terres de l'Ebre han atès aquest estiu 226 casos més de picada de mosca negra que durant el mateix període del 2008. En concret, entre el 16 de juny i el 15 d'agost, l'àrea de gestió de riscos dels serveis territorials de Salut han registrat un total de 2.220 picades de mosca negra, una xifra que indica una certa estabilització, tot i l'increment en el nombre de casos. El director tècnic del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (Code), Raül Escosa, va confirmar que està sent un final d'agost «molt tranquil», però va dir que podrien fer un nou tractament.

El nombre de picades de mosca negra que Salut ha atès a l'estiu, tot i que s'ha estabilitzat si el comparem amb l'increment espectacular del 2008, ha continuat pujant. Per primer cop s'han superat els 2.200 casos atesos entre el 16 de juny i el 15 d'agost, tot i que la xifra és força semblant al registre del mateix període de l'any passat, en què els CAP de les Terres de l'Ebre van atendre 1.994 picades de mosca negra. El director dels serveis territorials de Salut, Ismael Roldán, ha explicat que enguany s'ha produït una certa estabilització en la incidència de la mosca negra, però que els bons registres del principi de l'estiu, sobretot a la Ribera d'Ebre (la zona més calenta de la plaga), s'han anat complicant a mesura que l'estiu ha anat avançant. «Els primers dies d'estiu hi havia moltes picades ateses als CAP del Baix Ebre i del Montsià, però després les dades han baixat en aquestes comarques i la Ribera d'Ebre ha tornat a ser la comarca amb més picades», va remarcar.

De fet, fins la segona quinzena d'abril, hi havia tantes picades de mosca negra ateses al Baix Ebre com a la Ribera d'Ebre (22). Però a principi de maig, la Ribera d'Ebre ja tenia més picades (61) que el Baix Ebre i el Montsià junts (52). De fet, va ser a l'abril quan el Code va haver d'interrompre els tractaments al riu, ja que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) va mantenir un cabal excessivament alt per garantir que el producte antilarvari BTI tingués la màxima efectivitat. «Ens hauria agradat fer el tractament al mes d'abril, però hi ha elements aliens que no depenen de nosaltres», va lamentar ahir el director tècnic del Code, Raül Escosa. Al maig, els CAP de les Terres de l'Ebre ja van atendre 311 picades, i la xifra va arribar a 400 només en la primera quinzena de juny. Com altres anys, la situació va agreujar-se amb l'arribada de la calor, i especialment durant els primers quinze dies de juliol, en què van registrar-se 824 picades de mosca negra (508 de les quals, a la Ribera d'Ebre). Durant la mateixa primera meitat del juliol, a l'estiu del 2007, va haver-hi 445 picades ateses, 258 de les quals, a la Ribera d'Ebre. Amb tot, l'estiu passat el pitjor període va ser durant la segona quinzena de juny, amb 551 picades.

Per la seua banda, Escosa va detallar que la setmana que ve es repetiran les prospeccions per quantificar les larves de mosca negra que hi ha als diferents punts de l'Ebre, ja que amb les últimes proves han obtingut registres que podrien ser incorrectes. En aquest sentit, el director tècnic del Code va avançar que, en funció dels nous resultats, la setmana que ve decidiran un nou tractament antilarvari al riu.

LES DADES

Any 2009

Baix Ebre: 672
Montsià: 444
Ribera d'Ebre: 1.889
Terra Alta: 154
Total de l'1 de gener al 15 d'agost: 3.158
Total del 16 de juny al 15 d'agost: 2.220

Any 2008

Baix Ebre: 616
Montsià: 317
Ribera d'Ebre: 1.943
Terra Alta: 112
Total de l'1 de gener al 15 d'agost: 2.988
Total del 16 de juny al 15 d'agost: 1.994

Any 2007

Baix Ebre: 70
Montsià: 6
Ribera d'Ebre: 1.807
Terra Alta: 27
Total de l'1 de gener al 15 d'agost: 1910
Total estiu: 1.315


Petita riuada a Flix

Endesa va realitzar ahir un vessament extraordinari d'aigua des de la presa de Flix, amb l'objectiu de renovar l'aigua circulant pel meandre de l'Ebre al pas per aquesta població. La companyia hidroelèctrica va precisar que es tracta d'una actuació amb finalitats mediambientals que ajudarà a eliminar bona part de les plantes aquàtiques i altres macròfits que es localitzen en aquest tram del riu, i que són l'hàbitat en què es reprodueix la mosca negra. Així, a les vuit del matí van obrir la presa de Flix, que va deixar anar un cabal d'uns 150 metres cúbics per segon. Una hora després, van aturar-se els grups de la central hidràulica, de manera que la instal·lació no va produir energia elèctrica fins al migdia. A banda, la CHE va recordar que la crescuda seria molt inferior a les que es fan a la tardor i la primavera per frenar el desenvolupament de vegetació al riu, i que arriben als 1.350 metres cúbics per segon.

Publicat a
El Punt Barcelona 29-08-2009 Pàgina 7
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 29-08-2009 Pàgina 9

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta