Els dos principals diaris editats a Barcelona, El Periódico de Catalunya i La Vanguardia, coincideixen avui gairebé amb el mateix titular de portada. El Periódico explica que La Generalitat admet que va pagar informes inútils, mentre que La Vanguardia opta per dir que el Govern admet que va encarregar-los. Hi ha una diferència substancial, entre encarregar i pagar una cosa, ja que també podria ser que el govern català els encarregués però encara no els haja pagat. En qualsevol cas, semblar clar que va fer una cosa i també l'altra... L'oposició ja ha acusat de malbaratar els diners públics i de falta de transparència, cosa que no s'entèn si tot això s'ha sabut a partir d'un estudi fet públic pel conseller Antoni Castells, en què es diu que el 16% dels 300 estudis tenien incidències, i potser no calia encarregar-los. De fet, alguns eren útils i altres els podria haver redactat directament la Generalitat. En concret, l'auditoria ha analitzat 300 dels 2.469 informes que va encarregar el tripartit l'any 2007, sense passar per concurs públic i amb un cost mínim de 12.000 euros cadascun. Almenys, de l'auditoria es desprén que la Generalitat no va pagar mai per un treball que no s'hagués realitzat. Segons Castells, l'auditoria no ha detectat irregularitats. A més, les dades de l'informe serviran per crear un registre de tots els estudis i dictàmens encarregats per la Generalitat, i es limitaran els criteris per encarregar i contractar aquest tipus de treballs.
D'altra banda, caldria veure quines consultores i gabinets van realitzar els estudis, i sobre quins àmbits i temàtiques concretes eren els informes contractats. Per exemple, hi ha un informe encarregat per Medi Ambient que va costar 11.368 euros, que era "innecessari" i que podria haver fet el mateix departament. També es paradigmàtic el cas d'un estudi sobre el deute exterior encarregat per Economia, que va costar 75.400 euros, i que quedar obsolet per la crisi. A banda, CiU ha denunciat l'existència d'un informe encarregat per Presidència, adjudicat per 27.000 euros, que analitza l'actitud i els articles dels periodistes cap a la gestió del tripartit. En aquest sentit, el Col·legi de Periodistes de Catalunya ha difòs aquesta tarda el següent comunicat: "El Col·legi de Periodistes de Catalunya manifesta la seva preocupació pel fet que el Govern de la Generalitat encarregués un informe per analitzar l'opinió de diversos periodistes i articulistes respecte a la seva gestió. Per un necessari exercici de transparència, el Col·legi demana que es faci públic el contingut de l’informe. El sol fet que des d'un Govern es realitzin estudis sobre el treball de periodistes i articulistes és difícilment explicable en una democràcia. Constatem amb inquietud el fet que determinades pràctiques es reprodueixin més enllà del color polític dels governs".
+Més informació:
Uns fets que recorden temps passats, però que s’ha traduït realment amb purgues ideològiques com per exemple la de Antoni Bases, i d’altres. TV3 no s’ha lliurat d’aquestes pressions com tots sabem.
ResponEliminaEn fi; una democràcia a la mesura d’alguns...!
Ja no parléssim d’altres informes dels que ja comentava en altres posts i que pel que sembla ara es de vergonyosa actualitat...
ResponEliminaNo vos pareix sospitos que acceptin tant fàcilment que els informes, són inutils??? A mi hem pareix que hi ha algo més amagat???
ResponEliminaEfectivament Giordano; els que s’amaguen son els amiguets de partit, familiars, saludats i recomanats que per aquest sistema s’han fet un sobresou..
ResponElimina