17 de setembre del 2009

[Article d'opinió] 'La Casa Climent no és un Palau', de Josep Bayerri Raga

“Palau: Edifici majestuós i luxós utilitzat com a habitació d’un rei o d’un gran senyor, i sovint, fortificació i centre d’administració d’un govern” (diccionari dixi). Es del tot evident que l’anomenada Casa Climent al carrer Moncada de Tortosa no es un Palau. Es una casa de planta baixa i tres elevades, construïda per a habitatges normals amb una caixa d’escala comuna i un vestíbul al carrer, com tantes cases tortosines. Pel fet d’haver estat bastida en un moment determinat per una família d’industrials benestants, té elements arquitectònic propis de l’època que alguns anomenen modernistes, uns miradors amb cert mèrit i el remat en una torreta singular, però de Palau, res de res. Perquè aquesta dèria malaltissa d’alguns tortosins de fer ostentació d’allò que no hi ha? Certament fa cent anys hi havia alguns palauets on vivien els nobles, però amb la Guerra van desaparèixer tant les famílies com els palaus. A Tortosa que s’anomenés “Palau” nomes en hi havia un: el del bisbe. Potser algun altre edifici singular podia ser assimilat a Palau per la seva arquitectura com el Palauet “Despuig” al carrer de la Rosa; o la Casa de l’Ateneu que, en ser reconstruïda l’any 1968 (a un lloc diferent i aprofitant només la façana), fou rebatejada com a “Palau Oliver de Boteller”. La resta són invencions com l’anomenat “Palau Abària” resultat de reconstruir una casa en ruïnes, que mai es va dir així, i ara el ridícul “Palau Climent”. Perquè aquesta obstinació de gent vinguda a menys de voler tenir palaus en lloc de cases? No sé si és bo mirar-se sempre el melic però cal tenir-lo ben posat perquè no resulti còmic. Com pot ser que la Diputació de Tarragona, que vol ser moderna i rupturista, entri en aquest joc decadent d’inventar palaus? Recomano llegir Il Gattopardo de Giuseppe Tomasi di Lampedusa.


Josep Bayerri Raga és periodista i arquitecte tècnic especialitzat en Urbanisme.

+També pots llegir:
-La Casa Climent al Catàleg d'Edificis i Conjunts Urbans i Rurals de Caràcter Històric de Tortosa.
-La Diputació es descentralitza i obre un registre a les Terres de l'Ebre (El Punt)

9 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Sempre donant en el clau o la llaga. No canvies mai Pepe.

    ResponElimina
  3. Esta clar que "voler" no és poder, en aquest cas.
    Sabeu que ens passa?
    Que els polítics és fan "nobles", "treballen" als Palaus i ens tracten com a súbdits, versus "fins d'aquí quatre anys que ja us lleparé llavors allò".
    No podem oblidar que estem en una monarquia, i això afecta.
    La cort, les corts, es multipliquen i expandeixen fins i tot a les autonomies.
    Potser una república ho arregle.
    O no.
    8-o

    ResponElimina
  4. Quan es té rao ; es té raó... De palau res de res...!

    ResponElimina
  5. Un article molt didàctic, sí senyor!!

    ResponElimina
  6. Pos a mi el que mes em crida l'atenció de l'edifici es la placa de l'entrada:
    "Diputació de Tarragona
    Dependències Terres de l'Ebre"

    Em sobra Tarragona i dependències, però, si serveix per a que algú s'estalvie algun viatge, ja m'està be.

    ResponElimina
  7. “Jarabe de Hopofosfitos Climent marca VIUDA” fora una marca enregistrada en 2 d’abril de 1922.

    ResponElimina
  8. Plenament d'acord amb l'article

    ResponElimina
  9. És el problema dels tortosins: sempre volen ser més del que són.

    Per a la festa del renaixement, surten famílies "nobles" de baix les pedres.

    S'inventen "palaus" on hi ha cases.

    Volen tenir tot el "poder" per demostrar que encara són importants.

    En definitiva volen aparentar allò que no són, recordant vells temps en els que "manaven" sobre un gran territori que ara, per sort, ja no dominen.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta