2 d’octubre del 2009

Cinc científics de prestigi mundial participaran en la presentació del Centre en Canvi Climàtic a Tortosa


La URV ha previst un mes d'octubre molt intens al campus de les Terres de l'Ebre. A més de la col·locació de la primera pedra del nou campus de Remolins, que té lloc avui, i de la propera inauguració del curs acadèmic, també ha programat la presentació en societat del nou Centre en Canvi Climàtic (C3), el primer centre universitari de Catalunya especialitzat en la recerca sobre el canvi climàtic, que ja té la seu al campus de l'Ebre. A més, la presentació es completarà amb la jornada científica Entenent el canvi climàtic i preparant-nos per afrontar-ne els impactes. En aquest sentit, cinc científics de reconegut prestigi internacional en l'estudi del canvi climàtic es reuniran a Tortosa el 8 d'octubre per assessorar el C3 en el seu pla estratègic i per participar en la jornada científica que tindrà lloc a l'auditori Felip Pedrell a partir de les onze del matí.

La responsable del C3, la doctora Manola Brunet, va detallar que l'encarregat d'obrir la jornada serà Phil Jones, director de la Unitat de Recerca Climàtica de la Universitat de Norwich, a Anglaterra. Jones va ser el director del primer grup de recerca que va documentar l'escalfament global, per poder reconstruir l'evolució tèrmica del planeta. En la jornada de Tortosa, Jones repassarà els últims coneixements científics sobre el canvi climàtic i valorarà com haurien d'actuar els països per adaptar-se millor als efectes més adversos de l'escalfament global.

D'altra banda, un altre dels experts que participaran en la jornada és el nord-americà Thomas Peterson, director del programa de l'estudi del canvi climàtic de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), un organisme de les Nacions Unides, i també editor de l'informe que acaba de rebre la Casa Blanca sobre l'impacte del canvi climàtic als Estats Units. Concretament, Peterson parlarà dels efectes del canvi climàtic previstos a Florida i el delta del Mississipí, uns territoris amb moltes similituds amb Catalunya i el delta de l'Ebre. També serà a Tortosa el suís Omar Baddour, un alt funcionari de l'OMM que explicarà les conclusions de l'última conferència de Ginebra, així com el doctor Malcolm Haylock, del servei d'estudis de la companyia asseguradora Parnerre de Zuric. De fet, Brunet va remarcar que les asseguradores estan molt interessades en aquest tema, perquè els comportaments extrems del clima ja provoquen uns costos econòmics que les companyies han començat a assumir. Finalment, el doctor Aryan Van Engelen explicarà els escenaris climàtics previstos als Països Baixos cap a l'any 2050. En aquesta línia, la responsable del C3 va assenyalar que els Països Baixos també presenten moltes similituds amb l'Ebre.

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 02-10-2009 Pàgina 3

4 comentaris:

  1. Sí, l'entrada és lliure. És un acte obert al públic. La veritat és que pot estar molt bé.

    ResponElimina
  2. Tot i la tendència del canvi climàtic que ja ningú discuteix, he trobat un xic agosarada la quantitat d’organismes implicats i dispersos arreu del mon, Vols dir que s’aclariran?
    M’ha semblat que la burocràcia no combina massa amb la tecnologia ni aquesta amb determinats interessos de creixement econòmic.
    Persisteix la pregunta: Canviem? Copenhage te la resposta.

    ResponElimina
  3. Sí, jo també he acabat marejat durant la intervenció d'Omar Baddour. Ha estat l'únic moment de la jornada en què confesso que he desconnectat. El més interessant, però, és que gràcies a aquests organismes internacionals que estan sota el paraigües de les Nacions Unides, els països menys desenvolupats tenen accés a les tecnologies més modernes, per poder investigar millor les variacions en el clima. D'aquesta manera, les dades obtingudes en determinades regions del planeta són molt més fiables que abans, i també s'intenta que tothom adopti models estandaritzats. A la llarga servirà perquè s'aclareixin millor, no?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta