7 d’octubre del 2009

La lleona de la Sénia i la Caputxeta tortosina


La suposada lleona que durant els últims cinc dies ha portat de corcoll el poble de la Sénia i un important dispositiu format per policia local, agents rurals, Guàrdia Civil i Mossos d'Esquadra no seria un felí, sinó un gos ensalvatgit de grans dimensions, possiblement un gran danès o un animal d'una raça semblant. Així ho ha anunciat aquest matí el cap del cos d'agents rurals de les Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Garcia, després de recollir les primeres dades que han aportat els agents rurals desplegats al massís del Port. Els agents rurals confirmen que el gos estaria "assalvatjat", i que això hauria confós els veïns de la zona, ja que té "una gran semblança física amb una lleona".

Tot plegat m'ha fet pensar en el cas de la Caputxeta tortosina, una xiqueta de pocs anys que va ser devorada per un llop a la zona del portal del Temple, a la tardor de 1846. El cas el recollia l'últim número del periòdic El Ebro (*), considerat el primer periòdic de Tortosa i publicat entre el 9 de novembre de 1845 i l'1 de novembre d'aquell any. La tragèdia de la Caputxeta tortosina, demostració del "despoblament dels nostres camps", devia commocionar la societat tortosina de l'època. Però sobretot és l'evidència d'una ciutat que feia els primers passos cap a una Tortosa urbana, encara reclosa a les muralles i més o menys segura, tot i el setge de la natura incontrolada i els seus perills. D'aquí a 163 anys, si algú pot llegir els diaris d'avui, potser també s'estranyarà de l'enrenou que ha provocat la combinació d'un gos salvatge amb la imaginació temorica de les persones. En aquest cas, per tant, no és un llop que amenaça la seguretat d'una ciutat emmurallada del segle XIX, sinó un animal domèstic que, en ser abandonat a la natura, trasbalsa un poble (i tot un país) del segle XXI.



(*)En concret, El Ebro s'imprimia a la tipografia de la vídua de Puigrubí, al carrer de Sant Roc, tot i que la redacció estava al domicili del seu fundador, Josep Maria Pauli, al número 1 de la plaça de la Catedral. Així ens ho explicava Francesc Mestre i Noé a les seues Contalles Crepusculars Tortosines.

Foto: Virginmedia.

20 comentaris:

  1. Es un Scooby doo. Pobret, tots persegunt-lo!.

    ResponElimina
  2. És el chotacabras!!

    Jo ja us vaig avisar fa un parell d'anys, encara ronda es veu!

    http://infern.blogspot.com/2007/05/des-de-fa-unes-setmanes-que-sestan.html”

    ResponElimina
  3. La lleona de la Senia ha estat abatuda aquesta tarde i per cert esconfirma que era un gos.
    Molt gros peró un gos.
    Ara caldrà veure s'hi portava xip.

    ResponElimina
  4. No entenc perquè no podien haver usat dards amb sedant, és bastant comú als zoos. Suposo que han anat a lo fàcil, pobra bèstia.

    ResponElimina
  5. Es de suposar que si l'han mort serà per què no s'han pogut utilitzar altres mitjans. L'animalet no es devia trovar cotet i a distancia per poder utilitzar un anestesic com al zoo (això no es veterinaris, sinó la puta realitat)

    ResponElimina
  6. La puta realitat com tu dius esque tots plegats semblem inutils. Per aquesta regla de tres ja podem anar pegant "tiros" a tots els gossos abandonats i passar-nos les lleis pel "forro". Aquest animal, per molt gros que fos, no deixava de ser un gos abandonat i famèlic i que, correigiu-me si m'equivoco, no havia atacat a cap persona. He comentat ja al meu bloc que per rescatar una gossa abandonada a la C42 hem demanat ajuda a Medi Ambient, als Mossos d'esquadra, Rurals, i no ens han pogut falicitar ni una simple gàbia en condicions, sembla que en tota Catalunya no es disposa d'aquests mitjans... tot i que ara han aparegut gàbies de sota les pedres. El que haurien d'haver fet, si ells no son capaços de capturar un gos, es posar-se en contacte amb una societat protectora d'animals, com es fa en els cenetars de casos d'animals abandonats i no muntar aquest teatre amb un final tan lamentable.

    ResponElimina
  7. No entenc res, dius que per a capturar una gossa a la C42 vau tindre que demanar ajuda. Com dius després que per a capturar la " lleona " s'haguessin posat en contacte en una protectora?

    Donat per tensat que si no la van anestesiar va ser, com diuen, perquè l'efecte hagués tardat molt i a més que no la tenien a tant poca distancia, l'alternativa quina era, atès que no havia ferit ningú, si es tractava d'un animal dels que anomenen rases perilloses, esperar que fes mal?

    ResponElimina
  8. Vam demanar ajuda perquè no disposem de gàbies ni pistoles de dards, del que si disposem es de la voluntat de si convé passar-nos dos dies o els que calguin esperant que el gos entri en una gàbia o seguir-lo fins que li facin efecte els trabquil.litzants, i l'experiència també ens fa conèixer el comportament que pot tenir un animal en aquestes condicions. El que ha passat aqui es que la pressió mediàtica els obligava a finiquitar el tema. I la manera ràpida i fàcil es pegar-li 4 "tiros".

    Respecte a la raça encara no s'ha confrimat res, també he llegit que per les dimensions es tractava d'un Gran Danés i aquest de raça perillosa res. Penso que aquestes són excuses de mal pagador per justificar la seva acutiació.

    Tot això ha passat perquè algú que està molt malament de la vista el va confondre amb una lleona, i la histèria col.lectiva ens faria veure dinosaures si cal, perquè si com diuen, aquest animal ja feia temps que estava abandonat fins ara ningú s'havia molestat en capturar-lo.

    I sapiguent una mica del que parlo, sempre hi pot haver algun cas excepcional es clar, però un gos abandonat i famèlic que l'únic que fa és alimentar-se amb el que troba a la brossa difícilment ataca a una persona. Tingues més por del gos que pugui tenir el teu veí per vigilar la finca, que d'un gos abandonat, això t'ho asseguro.

    ResponElimina
  9. Si no ho vaig entendre malament era un "dogo canari".

    Sandra per cert en una mica de sort conseguirás que els animals tinguen més drets que les persones ;)

    ResponElimina
  10. No pretenc que tinguin més drets que les persones. Tan sols que es compleixi una llei que ja existeix. Criminalitzem al desgraciat que va abandonar l'animal, no al pobre gos.

    ResponElimina
  11. A tots ens traís el subconscient però.
    Sembla que t'interesse destacar que no era un gos de cap raça perillosa ( jo he sentit per la radio tot el contrari ), en canvi encara que ningú o sap o al menys no s'ha dit, dones per segur que es tracta d'un gos abandonat per un "desgraciat".

    ResponElimina
  12. Un altre rumor que es diu, es que més que "abandonat", potser es va perdre en una caceria .... sigui aixi, el minim que hauria d'haver fet el amo es denunciar-ho a les autoritats, no? Perque si realment era perillos, que un caçador ho perdi i no digui res, es greu; que esperava, que ho trobessem fent rolvellons?!
    Algu havia informat d'un gos gros i/o perillos perdut als Ports?

    ResponElimina
  13. Sandra, com bé semble que saps el funcionament de dards, i altres mitjans per la captura de animals i a més les protectores els coneixeu tan bé, podrieu disposar vosaltres d'aquest material de captura, potser així veurieu que no es tan sensell com pareix, sobretot els anestesics ( calcul de pes, tipus d'animal, estat de nervis, estres, alimentació, hidratació,...) segueixo o tents prou variables per veure que no es anestesiar un animal en una gabia. Si et passes en alguna t'el carregues i allavirs ja veurem qui surt als diaris, quan l'animalet hagi caminat semicincient i finalment mori, possiblement sense trobar-lo. o correras detras?

    ResponElimina
  14. Les protectores si que sembla que us interesi que no sigui un gos perillos, que estava famolenc, que no havia fet mal a ningú (de moment) perquè els diaris n'estan plens de noticies d'atacs d'animals a persones.
    Però en la societat on vivim té més drets un gos que una persona.
    Tractem cadascu com es mereix, i no vull dir que es mati un animal, sinó què hi ha que suposar que els agents rurals no son uns profans amb el tema i si no s'ha pogut agafar donemlos un vot de confiança. Pensem que són ells qui vetllen pel medi ambient i els drets dels animals. També t'animo a que demanis la seva ajuda per capturar el que sigui, que de ben segur que ho faran en la mesura que puguin.

    ResponElimina
  15. A hores d'ara no he pogut localitzar cap imatge fotogràfica ni de vídeo on es pugui veure el gos abatut.
    Es estrany

    ResponElimina
  16. potser va ser el Gos dels Baskervilles ;)

    ResponElimina
  17. Que jo sàpiga els gossos no surten de sota les soques com els bolets, o es que us penseu que hi ha manades de gossos "asalvatjats" que van solts pel monte? Com si aquest fos el primer cas de gos abandonat a la història...

    Nil, que més voldriem que disposar dels mitjans adequats per tal de poder facilitar la tasca de captura i rescat d'animals, però per a que et facis una idea de quina és la nostra situació (i la de la majoria de protectores) a dia d'avui no disposem ni de llum ni d'aigua en unes instal.lacions que ens cauen al cap, intentant fer la feina que molts ajuntaments no son capaços de fer. Pel que fa a la col.laboració, hem demanat moltes vegades tant a Medi Ambient, com a Mossos i Rurals una gàbia trampa per a poder capturar una gossa que sí que pot ser un perill, ja que està pels voltants d'una carretera i pot provocar un accident. Però es veu que no en tenen cap, el que he vist avui per la tele no sé que devia ser...

    Pel que fa als atacs de gossos a persones, la majoria són gossos de particulars, no abandonats. No sóc etòloga ni especialista però et parlo per la experiència, que ja fa un temps que em dedico al rescat i la cura d'animals abandonats i encara no n'he vist cap que es tiri al coll de ningú, al contrari, de vegades hem tingut gossos que han estat utilitzats en baralles o com a espàrring i no ens han mostrat cap agressivitat, i aquest concretament no he sentit a cap lloc que hagi presentat cap conducta agressiva. Seguint aquesta premisa de que encara no havia atacat a ningú, pelem a tots els animals salvatges potencialment perillosos no fos el cas que puguin atacar a algú.

    Bé és igual, entenc que cadascú des del seu punt de vista té opinions diferents totalment respectables. Tan sols he intentat argumentar la meva de la forma més entenedora possible. Salutacions a tots.

    ResponElimina
  18. Sandra, esclar que totes les opinions són correctes, però tant sols volia que no es criminalitzes les actuacions dels forestals com sempre. Amb les experiencies que he tingut amb ells de ben segur que son els "unics" que fan algo pel medi ambient i la protecció dels animals. pensem que les competencies sobre fauna domestica són municipals.

    ResponElimina
  19. En cap moment vull criminalitzar als agents forestals, tan sols penso que les coses s'haurien pogut fer d'una altra manera per evitar la mort de l'animal.

    Els únics criminals, en aquest aspecte, són els que es dediquen a maltractar i abandonar animals tranquilament.

    ResponElimina
  20. Seguint aquesta lògica, si vaig a caminar a la Foradada i em trobo un bou avisaré als forestals perquè l'exterminen, ja que es un animal perillós.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta