28 d’octubre del 2009

L'Agència de Protecció de la Salut potencia el seu pla pilot al Montsià


L'Agència de Protecció de la Salut (APS) reforçarà el seu pla pilot a la comarca del Montsià, on ja desenvolupa vuit projectes, amb un nou programa sobre joves i drogues. El director del servei regional de l'APS a les Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Arasa, va explicar ahir que el Montsià és un dels sis territoris de Catalunya en què aquest ens autònom del Departament de Salut té plans pilot, i que després s'estendran a la resta del país. Fins ara, l'APS ja estava desenvolupant altres projectes, com ara la creació d'una autorització sanitària als menjadors col·lectius, el control de la qualitat dels mol·luscos a les badies dels Alfacs i del Fangar, el control i el seguiment dels menús escolars i l'accés a la targeta sanitària a les persones que exerceixen la prostitució. «També tenim un projecte per promoure l'alimentació mediterrània i fer que els restaurants ofereixen menús cuinats amb oli d'oliva, amb fruita i verdura; però també en què, en lloc d'una ampolla sencera, la unitat mínima de vi siga un got», va assenyalar. De fet, va avançar que preparen una jornada sobre salut i restauració que tindrà lloc a Sant Carles de la Ràpita. A banda, el director regional de l'APS va dir que tenen en marxa un projecte per controlar els casos esporàdics de legionel·losi detectats al Montsià, i que podrien tenir l'origen en els aspersors del reg urbà, i un altre sobre pobresa i indigència, que establirà les condicions mínimes que hauran de complir els aliments que els supermercats cedeixen a la beneficència.

A l'Ebre, 21 convenis

D'altra banda, el director dels serveis territorials de la Salut, Ismael Roldán, i l'alcalde d'Amposta i vicepresident del consell rector de l'APS van presentar el sistema de convenis de col·laboració que l'Agència de Protecció de la Salut ja ha signat amb 21 ajuntaments de les Terres de l'Ebre i que preveu ampliar a tot el territori. L'APS és un ens descentralitzat que té un catàleg de serveis que pot prestar als ajuntaments. A les Terres de l'Ebre, l'APS el formen 49 persones i 6 centres de treball: el servei regional, el laboratori de l'APS a Tortosa i 4 oficines de sector. En línies generals, l'APS assessora els ajuntaments en qüestions com ara la protecció de la salut ambiental i alimentària, el control de les aigües de consum humà, la legionel·losi, l'ús de plaguicides i el control dels establiments públics, ja que la majoria dels consistoris no tenen recursos humans i tècnics per fer complir la normativa. «També ajudem els ajuntaments a reforçar la seua capacitat sancionadora, ja que l'APS té recursos tècnics i jurídics i una certa distància amb els afectats, que reforça l'autoritat de l'alcalde si s'ha de fer alguna clausura o tancament», va remarcar Arasa.

Durant el 2008, l'APS va fer 1.193 inspeccions a establiments de restauració; 317 als menjadors dels hospitals, col·legis i asils; 303 a carnisseries; 111 a peixateries; 749 a altres comerços minoristes; 2.553 a la xarxa d'aigua; 974, a les empreses subministradores d'aigua; 38 a allotjaments juvenils i 18 a càmpings; i 98 controls de legionel·losi; 365 controls de plaguicides, i 110 inspeccions a locals per fer complir la normativa antitabac. Per exemple, Arasa va detallar que s'havien obert expedients sancionadors en set d'aquests casos per incompliment de la normativa antitabac. En total, l'APS va rebre 47 denúncies durant l'any 2008 a l'Ebre, i al territori va acabar obrint 24 expedients sancionadors. A l'Ebre, l'APS ja ha presentat els seus serveis als quatre consells d'alcaldes i a 52 dels 54 ajuntaments de la regió sanitària, ja que també inclou dos municipis del Priorat, Margalef i la Bisbal de Falset.

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-10-2009 Pàgina 11

Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta