15 de desembre del 2009

Més de 400 signatures demanen la Creu de Sant Jordi per a l'escriptor Manel Pérez Bonfill


El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ja ha rebut l'expedient que reclama l'atorgament de la Creu de Sant Jordi a l'escriptor tortosí Manuel Pérez Bonfill. Responsables de l'EMD de Jesús, des de la qual s'ha coordinat la campanya de recollida d'adhesions, van entregar divendres l'expedient al director dels serveis territorials de Cultura, Xavier Vega, perquè el faci arribar al conseller Joan Manuel Tresserras. A més d'un memoràndum introductori, l'expedient recull les adhesions d'una vintena d'entitats socials i cíviques del territori, així com d'ajuntaments ebrencs i d'autoritats a títol personal, i més de 400 signatures de particulars. «Esperem que el procés tiri endavant i que, amb l'ajuda de tothom, puguem aconseguir que a l'abril li siga atorgada la Creu de Sant Jordi», va valorar la regidora de Cultura de l'EMD de Jesús, Dolors Queralt. De fet, enguany, la fira literària de Jesús va ser inaugurada per Pérez Bonfill, que va ser objecte d'un homenatge. A la fira va sorgir la idea de demanar la Creu de Sant Jordi per a Pérez Bonfill, a proposta del professor de literatura Manel Ollé. Nascut el 1926, Pérez Bonfill va ser professor de llengua i literatura a l'institut de Tortosa durant 40 anys, i va deixar la seua empremta en alumnes com ara el poeta Albert Roig i els actors Pere Ponce i Sílvia Sabaté. Al costat de Gerard Vergés i Jesús Massip, l'autor del llibre Abusos del ritual (publicat fa poc per Pagès) va fundar la revista Geminis i el grup artístic Macla 65, amb Frederic Mauri.


Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 15-12-2009 Pàgina 33

11 comentaris:

  1. Excel·lent iniciativa i d'estricta justícia. Em sobra una mica l'al·lusió a alumnes que han triomfat en la vida artística, perquè em sembla que l'empremta, a uns més, a altres potser menys, Manuel Pérez Bonfill l'ha deixat en els milers d'alumnes que l'han tingut de professor.

    ResponElimina
  2. És una notícia cultural, Toni, publicada a les pàgines de Cultura d'un diari. Crec que l'al·lusió als alumnes que han triomfat en la vida artística no és gratuïta, i més tenint en compte que potser llegiran la notícia gent que (malauradament) no tindrà ni idea de qui és Pérez Bonfill, però sí Pere Ponce, Sílvia Sabaté i Albert Roig.

    ResponElimina
  3. No és una crítica, Gustau. Tens raó en el que dius (la referència ajuda a situar), però jo he fet un comentari en un altre sentit. És a dir, el mèrit de Pérez Bonfill no és haver deixat emprempta en alumnes "triomfadors" a la vida, sinó haver-ho fet en molts milers d'alumnes. Se sàpigue o no qui és Pérez Bonfill, l'autèntica clau de tot plegat és aquesta.

    ResponElimina
  4. D’aconseguir-ho, seria el segon Sant Jordi a Jesús, desprès del de Josep Panisello.
    Que jo sàpiga...

    ResponElimina
  5. Toni, tots els professors, fins i tot els dolents, deixen la seua empremta en els seus alumnes. Això que tu dius penso que ja queda sobreentès quan assenyalo que "Pérez Bonfill va ser professor de llengua i literatura a l'institut de Tortosa durant 40 anys". 40 anys donen per a moltes empremtes.

    ResponElimina
  6. Mc Calan, que Perez Bonfill es de Jesús?.

    ResponElimina
  7. És clar que sí, Gustau. Això només és una "discussió" (i ni això) sobre com expliquem les coses, que no sobre les coses mateixes.

    Per això, deixa'm afegir un matís sobre els sobreentesos. Tot i que poden estar clars,com crec que és el cas, una bona norma que observo des que vaig canviar el periodisme per la comunicació és que les coses que fem les han d'entendre les nostres mares.

    Suposo que ja ho tenia clar quan feia de periodista, però sense verbalitzar-ho o sistematitzar-ho. I insisteixo que això és un comentari general, molt relativament relacionat amb la notícia.

    ResponElimina
  8. Ara vulguen fotre cullerada.... i peixet, podria afegir: I els pares, Gallardo?. Els pares ja es suposa que tenen major capacitat d'enteniment. També ho donem per suposat o es un tic masclista ? ( com tenim tots ).
    Per cert, si els dos fésseu encara de bombers, us la xafaríeu tant la manega?. Es broma. O no.

    ResponElimina
  9. Ximo, masclisme segur que no. Si t'apuntes a qualsevol curs de comunicació t'ho diran així, però no perquè les mares no tinguin enteniment, sinó perquè tenen un seny especial i una percepció diferent de les coses.

    I no crec que el Gustau i jo ens xaféssim res. Això sí, la conversa que hem tingut no crec que la tingui ningú que no sigui de la nostra professió, perquè versa sobre com expliquem les coses, i no sobre les coses, que és el que interessa normalment a la gent.

    ResponElimina
  10. Una persona que fomenta la segregació dels inmigrants i el classisme d'un institut, no mereix cap reconeixement.

    ResponElimina
  11. bitxo, ara no l'he entès. m'ho podria explicar?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta