30 de desembre del 2009

'Una llei específica creant la Vegueria de les Terres de l'Ebre', article de Josep Bayerri

En un article d'opinió enviat a tots els mitjans de comunicació del territori, Bayerri proposa "aparcar la llei de creació de vegueries si el desacord entre els partits ho fan necessari, i aprovar una llei especifica establint, en el marc de l’Estatut de 2006, la creació de la Vegueria de les Terres de l’Ebre, com un fet singular".


"Procuro no polemitzar sobre temes politics, però ara crec que no hi ha més remei. La Vegueria de les Terres de l’Ebre sembla que s’allunya de nou. És com el conte de l’enfadós: un tema que apareix esdevé noticia d’actualitat i l’endemà es fa fonedís per a ressuscitar al cap d’un temps i, inexorablement, tornar a perdre’s en l’oblit. I, així portem 35 anys ja des d’abans de la recuperació de la Generalitat; institució, sigui dit de passada, que té una legitimitat anterior a la de la Constitució de 1978 i que fou governada per un president elegit en el marc de la legalitat republicana restaurada el 1977 solament pel que fa a la Generalitat de Catalunya. I, cal fer memòria, la Generalitat de 1932 s’organitzava en regions o vegueries, però a l’Estatut de 1979 es van perdre per allò del consens, que és una manera elegant de dir capitulació.


Una molt recent enquesta assegura que al 86 per cent dels catalans el tema de les vegueries no els importa en absolut, es més, prefereixen que quedi com ara. Solament a les comarques riberenques hi ha una majoria que té clar que les comarques del Baix Ebre, el Montsià la Terra Alta i la Ribera d’Ebre constitueixen una unitat regional, més enllà de l’artificiositat de la província imposada el 1835. Per a les Terres de l’Ebre, la Vegueria no es una entelèquia inventada pels politics vagarosos sinó la concreció de la voluntat de la gent d’aquestes terres de ser elles mateixes expressada al llarg dels anys de les mes diverses formes. A banda de la història (el Bisbat n’és un referent inqüestionable) la societat civil ho ha fet realitat en la mesura de les seves possibilitats, com ho demostren els sindicats amb estructures territorials diferenciades de les provincials, la Cambra de Comerç i mitja dotzena de col·legis professionals, entre altres institucions.

En l’àmbit polític, tot i no compartir-ho per la seva significació centralista, són de referència els intents de crear una província de Tortosa (1928 i 1941), d’instal·lar un subgovern civil a l’estil de les subprefectures franceses (1862, 1880); d’una Comissió Territorial Interministerial a la la “Zona del Bajo Ebro” (1975); entre altres iniciatives que no poden ser menystingudes. Concretant-nos exclusivament als darrers trenta anys de règim democràtic cal fer esment com a precedents institucionals amb força juridico-administrativa a tres decisions singulars de territorialització de les comarques riberenques: el consell Intercomarcal de les Terres de l’Ebre (1978); l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (1993); i els decrets de creació de la Delegació del Govern i els serveis territorials dels diferents departaments de la Generalitat (2001) que, de fet, ja configuren les Terres de l’Ebre com una de les cinc àrees de gestió perifèrica de l’administració autònoma de Catalunya. Malgrat tenir una significació més de caire polític, no es pot oblidar la iniciativa del PSC d’elaborar un pla estratègic territorial (1996) que fou la base del Pla Territorial de les Terres de l’Ebre aprovat pel govern de la Generalitat i la recent decisió de la Diputació de Tarragona d’establir una estructura a Tortosa per a les quatre comarques de l’Ebre. I per què, doncs, les Terres de l’Ebre han d’esperar una vegada més a que el tema de les vegueries es resolgui a nivell general de Catalunya? No es va tenir en comte la singularitat del territori en fets precedents? No hi ha una llei específica per a la Vall d’Aran?

La solució és prou senzilla, aparcar la llei de creació de vegueries si el desacord entre els partits ho fan necessari i aprovar una llei especifica establint, en el marc de l’Estatut de 2006, la creació de la Vegueria de les Terres de l’Ebre, com un fet singular. Així de fàcil. Una de sola, com a precedent de la futura divisió territorial que ja es farà mes endavant. La única en la que hi ha acord generalitzat i consciència popular. Les altres vegueries (cinc, sis, set o vint-i-set); l’afany de Lleida i Tarragona per no perdre la influència i el poder polític de que han gaudit durant gairebé dos-cents ants de provincialisme; les picabaralles entre Tarragona i Reus, enredant la gent; la voluntat dominant de Barcelona expressada des de las seva diputació provincial, els neguits de Girona en no veure clara la transició de província a vegueria; els pal a la roda de la dreta centralista; i, en fi, els invents dels uns i els altres d’afegir-se al carro de l’oportunisme. Tot quedaria enrere. Ja en parlaríem més endavant; quan convingués.

Si els partits que governen i el principal grup de l’oposició (UDC, CDC, ERC, PSC i ICV, per entendre’ns) volen realment la Vegueria de l’Ebre, com no es cansen de dir dia si dia també, tenen ocasió de demostrar-ho sense perjuí de que continuen posicionant-se en contra els uns dels altres que, en definitiva, hi haurà eleccions abans de deu mesos."


Josep Bayerri Raga és periodista,
a més d'Arquitecte Tècnic Urbanista
Membre fundador de la Sociedat Catalana d’Ordenació del Territori (1977)
Membre del Consell Intercomarcal de les Terres de l’Ebre (1978-1980)
Membre del Consell Rector de l’IDECE (1995-1997)
i Director del pla Estratègic Territorial de les Terres de l’Ebre (1997-1999)

34 comentaris:

  1. Personalment penso desprès del fracàs de la divisió territorial de Catalunya en Vegueries, el reconeixement de les TTEE com única i exclusiva Vegueria de Catalunya constituiria un “fet singular” massa singular, i una mena de premi de consolació que mai rebria un tractament igualitari respecte de la resta de Catalunya. Estic d’acord també en que la divisió provincial es centralista, però pel que es veu, ja els hi va be a una part important majoritària del país. Es precisament per aquests motius que proclamo que, “o tots monges o tots canonges”.
    “Visca la Quinta Provincia” !!

    ResponElimina
  2. Crec que l'amic Bayerri una vegada més té tota la raó. Si Pujol ja va crear un govern a l'Ebre(què seria una mena de govern "sense territori" -al menys reconegut-), també ara es per una llei especial es podria crear la vegueria al matge de les altres.

    ResponElimina
  3. Quan des de el terra no es pot collir de l'arbre el fruit, s'agafa una escala.

    ResponElimina
  4. Com he dit abans, la divisió territorial de Catalunya en Vegueries esta agonitzant. Perquè no constituir una província mes de Catalunya ? Sembla un xic agosarat no? Dons no som l’únic territori a Espanya que te una problemàtica similar, i la segregació provincial no te perquè constituir cap il•legalitat sempre i quan ho recullin les lleis afectades. Suplicar un reconeixement en forma de Vegueria per les TTEE com un fet diferencial únic a Catalunya , suposaria per sempre mes tenir que sotmetre’ns a suportar aquest fet diferencial, mes que a gaudir-lo. Fora contraproduent per les TTEE demanar un tractament diferencial quan la resta de Catalunya es tanca en si mateixa embolicada dintre la divisió provincial.
    Tothom ha admès per activa i per passiva, que l’únic territori clar per constituir-se en Vegueria son les TTEE. Si la resta no vol fer aquest viatge amb nosaltres, perquè no podem canviar de destinament ?

    ResponElimina
  5. Llavors:
    Els "nostres" polítics han estat incapaços de preveure una cosa així?
    Realment no eren conscients de l'enrenou i conflictivitat de tot tipus que la divisió amb vegueries podria comportar?
    No podien imaginar les picabaralles actuals?.( ara per la capitalitat, ara pels límits, ara per la pertinença a aquesta o a l'altra )
    Ens han tornat a enganyar conscientment?
    Seran incapaços de plantar-se els polítics d'aquestes terres?
    Segons la resposta es podria afirmar, que han estat ignorants, tontos o mentides?
    Tant inconscients i miserables son la classe dirigent ( ara em refereixo a les mes altes instancies ) que ens han posat un caramel a la boca durant un grapat d'anys?
    Si es així, com va dir La bordeta:
    A LA MERDA
    Ja ho se, he fotut el carro pel pedregal, però es indignant i no n'hi ha per a menys.

    La proposta de Bayerri es una sortida, sí, ara, no crec que amb l'argument que nomes es constituirà als territoris que prèviament es posin d'acord, es pugui anar molt allun. Ni es seriós ni rigorós.

    ResponElimina
  6. El que Bayerri proposa es un reconeixement d’almoina i que no es concreta en el temps.
    No n’estic gens d’acord !

    ResponElimina
  7. Resulta divertit i patètic a la vegada, veure com supliquen els pobres tortosins la seua "vegueria"
    Jo no la vull esta vegueria. Prefereixo la província de Tarragona als cacics de Tortosa, el centralisme tortosí és pitjor que el de Barcelona i el de Madrid, ho dic per pròpia experiència. És l'eterna reclamació del poder polític perdut pel caciquisme, disfressat ara de "vegueria". Als pobles del Delta ja el vam sofrir prou: tot per a Tortosa, i res per a les pedanies, nomès cobrar els impostos.
    Al final, és això és el que és la vegueria, un malbaratament d'impostos.

    ResponElimina
  8. Efectivament Jesus; per raons diferents a la teva; jo tampoc vull aquesta vegueria. Però en una cosa si que et donaré la raó; i es que el centralisme com mes proper el tens, mes es nota.

    ResponElimina
  9. Pos a Reus i Tarragona estan pitjor que natros, de barallats vull dir.

    ResponElimina
  10. LES BARALLES ENTRE REUS I TARRAGONA, NO TENEN RES QUE VORER EN EL NOSTRE DRET INDISCUTIBLE COM A CAPITAL DE LA VEGUERIA DE LES TERRES DEL EBRE, TARRAGONA FONAMENTE PRINCIPALMENT LO SEU DRET ACOLLINSE A LA REVINDICACIO DE CAPITAL DE PROVINCIA, TORTOSA I ELS TORTOSINS NO TENIM CAP PROBLEMA DE AQUESTA MENA, SOM LA CAPITAL DE LA VEGUERIA PER DRET NATURAL.

    ResponElimina
  11. LES BARALLES ENTRE REUS I TARRAGONA, NO TENEN RES QUE VORER EN EL NOSTRE DRET INDISCUTIBLE COM A CAPITAL DE LA VEGUERIA DE LES TERRES DEL EBRE, TARRAGONA FONAMENTE PRINCIPALMENT LO SEU DRET ACOLLINSE A LA REVINDICACIO DE CAPITAL DE PROVINCIA, TORTOSA I ELS TORTOSINS NO TENIM CAP PROBLEMA DE AQUESTA MENA, SOM LA CAPITAL DE LA VEGUERIA PER DRET NATURAL.

    ResponElimina
  12. Cridant no tindràs més raó, i això del "dret natural" no sé què significa. Suposo que hi ha arguments de més pes per defensar la capitalitat de Tortosa.

    ResponElimina
  13. SI E DONAT LA SENSACIO DE CRIDA, DEMANO DISCULPES PERQUE EN CAP MOMENT A SIGUT LA MEVA INTENCIO CRIDAR PER ASOLIR LA RAO, REFERENT AL DRET NATURAL I AFEXEISO HISTORIC, VINC A REFERRIR.ME A TOOT LO QUE ESTA PUBLICAT SEGONS LES MANIFESTACIONS DE JOSEP BAYERRI, QUE ES REMONTA A SEGLES PASSATS DE LA NOSTRA HISTORIA.

    ResponElimina
  14. Jordi, normalment a internet no s'utilitzen les majúscules, si no és perquè la persona que escriu vol fer notar que està cridant. Forma part del llibre d'estil i de relacions a la xarxa. El Lluís t'ho deixa per això.

    ResponElimina
  15. Si l'única raó per ser capital, de dret "natural", és el passat que ha tingut Tortosa, en tot cas, tots els pobles de la comarca tenen el mateix passat històric, si aquesta és l'única raó, llavors no mereix ser capital, pareixeu el Madrid, sempre pensant en les glòries passades. El present és decadència econòmica i social, mentre altres pobles de la comarca, tot i partir quasi de 0, estan creixent molt per sobre que la capital "natural"
    Quan començen a cridar com Jordi, es que no estan segurs del que diuen, per això cridant a lo millor es pensen que tenen mes raó.

    ResponElimina
  16. Jesús; noto un cert ressentiment en les teves paraules. Si per decadència et refereixes a l’atur es veritat que ens esta tocant passar per uns moments dramàtics per moltes famílies, però aquest atur també es manifesta a Amposta, La Ràpita, La Sènia, etc etc, i possiblement amb mes cruesa. La decadència econòmica i social , a la que fas referència es comú; no mes cal donar-se una passejada pels pobles que acabo d’esmentar. Puc donar-te parcialment la raó quan afirmes que el creixement ha estat mes gran en percentatge en altres pobles, però la patacada ha estat també mes gran, i has de ser cego per no veure-ho. Nomes cal que valoris els deutes bancaris i la gent que hi ha penjada. Promotors que es menjaven carrers sencers, a la ruina, per simpatia magatzems de material de construcció, fabriques de mobles, fins i tot intermediaris, restaurants...etc etc.. Jesús; no m’has d’explicar res!
    Encara que podria rebatre’t això de que tots el pobles han tingut el mateix passat històric, perquè quan al delta nomes hi havien mosquits, Tortosa fou el que fou...(Deixem-ho així).
    Feliç Any Nou !

    ResponElimina
  17. No Jesús, no, els pobles ( de la comarca, dius ) no tenen el "mateix passat històric", en tot cas el tindrà el territori. Si tots tinguessin el mateix tots seriem culpables de la situació dels pobles del Delta fins la segregació. Sobre la qual, per cert, n'era tant partidari com tu. El seu dret era tan indiscutible com la capitalitat de Tortosa. Es evident que per dret natural no es pot reivindicar gran cosa ( havia un que va ser Caudillo "por la gracia de Dios" )
    ara, vull pensar que era una forma de dir--ho per no entrar en arguments obvis: historia, si si, historia, Jesús, concentració demogràfica ( Tortosa/Roquetes ) equidistància geogràfica, serveis, mitjans de comunicació ( en futbol la cosa aniria així així ) etc.
    Ja ho he dit algun altre cop a La Marfanata, quan dubtes preguntat perquè, una ciutat, poden demanar la exclusivitat, demana compartir-ho, per generositat?. Ara amb Tarragona/Reus també passa. Perquè Reus no demana la capitalitat?

    ResponElimina
  18. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  19. Ahhhhh, així resulta que no era qualsevol poble. Això de l'hinterland si comptes des de l'Ametlla a Alcanar encara et sortira millor.
    Resulta que no era important la historia i ara apel·les a l'antiguitat de nuclis de població a Amposta i Alcanar. De totes maneres la historia es una cosa i la vellesa una altra.
    Si l'anàlisi dels mitjans de Tortosa s'acaba amb La Veu de L'Ebre, pos be...son opinions.
    No cal fer-ho més llarg, Jesús, ara, m'agradaria si em pugessis dir si et sembla lògic i normal que Amposta sigui la capital del Montsia i no ho sigui La Rapita o Ulldecona.
    Quant a la equidistància potser tinguis raó si ho mirem quant als habitants que afecta i no a la geografia.
    Ho deixo aquí, vaig a fer el sopar. Bon Any a tots.

    ResponElimina
  20. El “hinterland” al que fa referència Jesús, tenia vida tres mesos l’any a l’estiu. Ara ni això.
    La crisi ha copejat tan fort que la majoria d’apartaments i xalets han quedat buits i de retruc restaurants i comerços malauradament passen la ma per la paret.
    Així dons aquest “hinterland” ha deixat de tenir el pes econòmic al que volies referir-te, i ha passat a ser una zona de les mes endeutades que puguis imaginar-te.
    Per cert, digueu-li al IRTA que fumiguin mes, dons els mosquits tornen a proliferar.
    Repeteixo els meus desitjos de Felicitat pel 2010

    ResponElimina
  21. ESTIC COMPLETAMENT D,ACORT AMB ELS ASENTAMENTS PRE-TORTOSINS I ENCARA MES EN EL TEMA DELS MOSQUITS ESPANTATS I NO ES TRACTA DE DEIXARO AQUI O EN ALTRE LLOC, RESPETUOSAMENT OPINO QUE AL SEGLE XXI VULLGUER POSSAR EN DUPTE LA CAPITALITAT NATURAL DE TORTOSA A LA VEGUERIA DE LES TERRES DEL EBRE, AL MIL.LIO PER MIL.LIO RESPECTABLE CUALSEVOL OPINIO EN CONTRA I ADEMES ESTA AMB EL SEU DRET, PERO COMPANYS LA DISCUSIO O CUESTIONAMENT D,AQUESTA CAPITALITAT, NO ENS APORTARA QUELCOM ALTERNATIVA EFECTIVA QUE GAUDEIXI DE L,ALTERNACIA OPORTUNA.

    ResponElimina
  22. Poz jo kuan vec una mika martero i zoc capaz ce pozar per kapitar lez Ventailles...!!
    Aizó zi, am totz els rezpestes per zeus beïns...

    ResponElimina
  23. BON ANIIIIIII A TOT HOME...!! i donaaaaaaa ez clar!

    ResponElimina
  24. Quan deia lo de l'antiguitat d'Alcanar o d'Amposta no ho deia com a argument a favor de aspiracions de capitalitat, ho posava com a exemple de que no és Tortosa la més antiga de les localitats de la comarca, i per tant l'argument històric no el considerava de pes. Pel que fa a la capitalitat del Montsià igual que custioneu la d'Amposta, també puc questionar la de Tortosa respecte al Baix Ebre. Si La Ràpita reclamés mes protagonisme ho consideraria just, per això puc questionar la capitalitat "única" de la vegueria.
    I per últim dir que a la costa potser ha augmentat l'endeutament, però no han disminuït els habitants empadronats,així per tant no es cap teoria descabellada lo del hinterland.
    Feliç 2010

    ResponElimina
  25. Pensava no haver de tornar-hi, però voldria aclarir que quant vaig preguntar sobre la lògica i normalitat de que Amposta sigui la capital del Montsià ho feia precisament com exemple que potser si que hi han coses que cauen pel seu pes. Jo no en tinc cap dubte de que Amposta ho ha de ser. Ara, si també hem de qüestionar la del Baix Ebre, pos avant.

    ResponElimina
  26. I jo que pensaba quels "besugos" sels habien menjat la nit de Cap d'any...I mitels! Aqui estan debatint encara. Capitalitat de la Vegueria de l'Ebre: Casablanca,o Tanger,es obvi!

    ResponElimina
  27. I jo pensava que els “happyflowers” se’ls va emportar la riuada.....!

    ResponElimina
  28. California Dreams...please!

    ResponElimina
  29. EL BESUGOS POTSER QUE ENCARA EN QUEDEN, LO QUE NO S,ACABARAN MAI PER DESGRACIA SON LOS "CAPULLOS" SENSE ARGUMENTS.

    ResponElimina
  30. Si senyor! Una opinió directa, precisa, i concreta” donde las haya”. Però si tu vols podries definir-la una miqueta mes...

    ResponElimina
  31. Els meus respectes per un simpatitzant de la Massoneria.

    ResponElimina
  32. Aquest Blogger que ens serveix de vehicle per expressar les nostres variades, suculentes i perque no de vegades acides opinions, en cap cas el podem utilizar per usar atacs personalas i personalitzats dirigits a persones o entitats ,que formen el conjunt de participants al blogger, soc dels que creuen que cadascú es lliure, responsable i esclau de lo que diu, pero en cap cas per la meva part vull atravessar la frontera per entrar al atac personal contra ningú, me bé m,agrada sumar amistats que crearme enemics.
    En vers als teus respectes per un simpatitzant de la Massoneria, si coneixes a "La Fraternitat Internacional" com també ens agrada anomenar a La Massoneria com institucio mundial, en podem parlar i em poso a la teva disposicio per aclarir quelcom puga ser d,interes teu personal i evidenment jo puga estar a la altura de les teves espectatives, dons mai se sap les sorpreses que ens reserva la vida, a dispossar.

    ResponElimina
  33. Aixó de "capullos sense arguments" no se a qui va dirigit, perquè l'únic que veig que no argumenta i apart només crida i insulta, és el que ha soltat la frase.

    ResponElimina
  34. Òndia!
    Només manca l'Aleister Crowley!
    Quin nivell!
    Em sembla que em quedaré amb Nosferatu. Escau més amb lo de la vegueria,... morts vivents i xupa-sangs.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta