19 de gener del 2010

ERC promou un manifest unitari dels partits ebrencs contra el cementiri de residus nuclears a Ascó


El PSC diu que el projecte ultrapassa l'autonomia local i recorda que ningú no l'ha volgut a l'Estat.

La federació d'ERC a les Terres de l'Ebre va fer ahir una crida a la unitat política i a la mobilització del territori en contra de la possible instal·lació del cementiri de residus nuclears a Ascó. Així, Esquerra ha preparat un manifest que espera que siga subscrit per la resta de partits, i en què demanen a l'alcalde d'Ascó, Rafel Vidal (CiU), que rebutge la possibilitat de presentar la candidatura del seu poble a través de l'associació de municipis en àrees nuclears (AMAC). A més, va anunciar que els alcaldes republicans no assistiran a la reunió convocada avui al vespre a Ascó per l'AMAC, per parlar del magatzem temporal centralitzat (MTC).


Una vintena d'alcaldes, regidors, diputats i senadors ebrencs d'Esquerra van comparèixer ahir a Tortosa, per reclamar unitat política i mobilització social per evitar la instal·lació del cementiri nuclear a Catalunya. L'escenificació d'ERC va arribar només dos dies després de l'acte conjunt en què la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) va aconseguir el suport d'una trentena de càrrecs electes de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona. Tots els partits excepte el PP va enviar-hi algun representant, però ERC va voler superar ahir la lluita de partits i va fer una crida en ferm a la unitat. «Dissabte vam demostrar que un moviment unitari és possible», va remarcar la regidora ampostina i diputada al Parlament, Marta Cid. «La nostra voluntat és que el manifest siga signat per totes les formacions», va afegir-hi: «Per això, hem preparat un text neutre políticament, en què diem que no volem el cementiri nuclear, ni a Ascó ni en cap altre municipi de Catalunya.»

Segons Cid, ERC ha renunciat a reiniciar una campanya de mocions, ja que són molts els ajuntaments del Camp i l'Ebre que ja van aprovar resolucions en contra de la instal·lació de l'MTC en territori català. «Pensem que el millor és fer un manifest clar i contundent, que puga ser assumit per la resta de forces polítiques». En concret, el manifest recorda que els 30 anys de producció nuclear a Ascó ha fet perdre habitants al nord de la Ribera d'Ebre, mentre que la resta de sistemes urbans de les Terres de l'Ebre han guanyat població. A més, culpa les dues centrals d'Ascó del fet que la Ribera d'Ebre no tinga cap denominació d'origen, ni cap segell distintiu de la qualitat de la seua producció. De fet, considera que si el cementiri nuclear s'instal·la a Ascó es perpetuarà un model de desenvolupament «perjudicial, monolític i insostenible», i rebutja que l'Ebre siga «l'abocador de l'Estat». En aquesta línia, el president d'ERC a la Ribera d'Ebre, Josep Maria Sáez, va alertar que l'MTC tindrà efectes negatius en tot el territori. «Fem una crida a tota la gent de les Terres de l'Ebre a demostrar el rebuig del territori a la instal·lació del cementiri nuclear a Ascó», va dir.



Autonomia municipal

Tant Sáez com l'exalcalde de Flix i senador, Pere Muñoz, van remarcar que Ascó no es pot escudar en l'autonomia municipal, si acaba presentant candidatura per rebre els residus nuclears de tot l'Estat. «Un ajuntament de 1.500 habitants, amb nou regidors, no pot hipotecar el futur de tot un territori», va assenyalar Muñoz. En la mateixa línia es va expressar, quan ahir va ser consultat per aquest diari, el regidor socialista de Móra d'Ebre i expresident comarcal, Josep Solé Arnal. «Si Ascó té dret a presentar-se, també tenim dret els veïns a oposar-nos-hi, ja que l'afectació del cementiri anirà més enllà del poble», va afirmar Solé Arnal. «A més, Ascó no pot argumentar que necessita el cementiri nuclear per una qüestió econòmica, ja que és un poble que ja neda en l'abundància», va dir Solé Arnal. En aquesta línia, Muñoz havia remarcat que Ascó té un pressupost anual d'uns 11 milions d'euros, gràcies a les nuclears, tot i que té tres vegades menys població que Flix, amb un pressupost que en canvi no arriba als quatre milions. «Si fos una fàbrica de caramels, la voldria tothom; però ningú ha presentat una candidatura voluntàriament en tot l'Estat», va recordar. A banda, va explicar que no coneixien el manifest que ha proposat ERC, però va dir que el PSC no tindrà cap problema a assumir-lo. «Encara no ens hem posat en contacte, però tant al Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre com a l'Ajuntament de Móra d'Ebre vam aprovar mocions en contra de l'MTC», va precisar. Solé Arnal va recordar que a l'Ajuntament morenc la moció es va aprovar per unanimitat, i que al consell de la Ribera d'Ebre només es van produir les abstencions dels alcaldes de Garcia i de la Palma d'Ebre.


+ESCOLTA ELS ÀUDIOS:
-Josep Maria Sáez fa una crida la mobilització de tot el territori contra el cementiri de residus nuclears
-Marta Cid afirma que ERC farà arribarà el manifest contra l'MTC a la resta de partits
-Marta Cid espera que tots els partits se sumen al manifest d'ERC contra el cementiri nuclear
-El president d'ERC a l'Ebre, Gervasi Aspa, explica els punts del manifest que promouen contra el cementiri nuclear

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 19-01-2010 Pàgina 10

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta