31 de gener del 2010

L'Ajuntament de Tortosa ha d'estar a l'altura i defensar el cabal mediambiental al costat de la PDE

Poc més d'un any després de la seua última intervenció important a l'Ajuntament de Tortosa (en aquella ocasió, per solidaritzar-se amb els propietaris afectats per les expropiacions dels pous d'emergència de Vinallop), la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) tornarà aquest dilluns al consistori. Aquesta vegada serà amb una moció popular que la PDE ha presentat amb l'aval de més de 500 signatures. L'objectiu és ue l'Ajuntament de Tortosa lidere la mobilització institucional del territori per reclamar l'establiment d'un cabal mediambiental per al tram final del riu. L'any 2010 serà decisiu per a la conca de l'Ebre, ja que han d'aprovar-se els nous plans hidrològics de conca, com ordena la Unió Europea en compliment de la directiva marc de l'Aigua. Tota la comunitat científica està d'acord en què la majoria dels problemes que pateix el tram final de l'Ebre, i en especial el seu Delta, estan associats a la falta de cabal i la falta de sediments fluvials. La Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre va aprovar un règim hídric que va ser ratificat pel Parlament i assumit pel govern català. Però l'esborrany del nou pla de conca que han preparat la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i el Ministeri de Medi Ambient no només no ha respectat el cabal mediambiental consensuat per polítics, tècnics i entitats proteccionistes, sinó que directament no ha incorporat cap cabal ecològic per al tram final del riu.

La moció de la PDE no pot ser més clara, i no s'entendria que la seua proposta no s'aprovés sense fissures, amb el vot unànime de tots els grups municipals. Potser alguns diran que voten la moció amb el nas tapat, ja que l'aigua ha estat motiu de durs enfrontaments al consistori, que s'han enverinat encara més per la lluita dels partits pel poder municipal. Però cal deixar de banda els partidismes i que l'Ajuntament de Tortosa es pose en el lloc que una part important de la ciutadania li reclama. Cal que la CHE definisca d'una vegada quins són els cabals que es contemplaran per al tram final de l'Ebre, en quins casos s'aplicaran i si aquestos seran suficients per solucionar els problemes del Delta. També cal que l'Ajuntament face totes les actuacions possibles per contribuir a vertebrar totes les institucions de l'Ebre en defensa d'un pla hidrològic que contemple les necessitats del territori. Cal, per tant, convocar una gran assemblea d'alcaldes i regidors de les Terres de l'Ebre, com demana la PDE, per fer extensiu el debat i les possibles accions en el conjunt del territori. En aquest sentit, és necessari que els ajuntaments ebrencs participen activament en el procés d'exposició publica de l'avantprojecte, i preparar les intervencions jurídiques i tècniques adequades. I també cal exigir al govern català que no torne a avalar cap document que no contemple els cabals que l'Ebre necessita per subsistir, però també per garantir un bon estat mediambiental del riu i el Delta.

+Més informació: 
-La PDE reclama amb una moció popular i més de 500 signatures que l'Ajuntament de Tortosa defense el cabal ecològic

[Àudio] Manolo Tomàs diu que la moció de la PDE ha de mobilitzar les institucions del territori
[Àudio] Joan Antoni Panisello explica la moció popular que ha presentant la PDE a l'Ajuntament de Tortosa

7 comentaris:

  1. Es molt probable que algun grup municipal es desemmascari per no voler posar-se en contra al Govern de la Generalitat, anteposant com sempre els interessos, no ja de partit, sinó de cadira, als interessos generals de les Terres de l’Ebre.
    Pels seus fets els coneixereu...

    ResponElimina
  2. "l'ajuntament de Tortosa", i els altres 50 de les TTE... Sona molt bé que tots volem defensar el riu (igual que tothom està en contra del cementeri nuclear), pero cal alguna cosa més que paraules (i mocions); fets i accions.

    Es hora de que la Generalitat s'en recorda del mapa de Catalunya - en el qual trobaran l'Ebre - i comenci a defensar el territori. Ja hem vist amb el cementeri que, segons com, ni votacions del Parlament no serveixen de res si detras no hi ha voluntat politic d'actuar.

    ResponElimina
  3. Brian, ni tothom esta en contra del cementiri nuclear (veure votacions del Ple de l’Ajuntament d’Ascó) ni tothom esta a favor d’assignar el cabal ecològic al riu Ebre (veure Govern de la Generalitat).

    ResponElimina
  4. home, si, tens rao, lo del cabal és una casa de bojos també. El Parlament va votar a favor de recolsar el cabal calculat pels tecnics, i ara han publicat el borrador del Pla, sense cap cabal, pero amb la firma de la Generalitat.

    ResponElimina
  5. quan deia "tots", generalitzava una mica, en el sentit de que pensava en els "grans", el govern (tots 3) i el principal partit de l'oposicio diuen que estan en contra del cementeri, igual que diuen que estan a favor de l'Ebre i un cabal digne.

    ResponElimina
  6. No se si coneixes el pacte del Govern de l’Aragó amb la Generalitat de Catalunya per transvasar aigua del Segre cap quatre pobles de Catalunya i que no superen els 0,62 Hm3. Però en contrapartida, l’Aragó te previst transvasar aigua de l’Ebre per setanta dos municipis de la seva Comunitat.
    Un cop creat el precedent a Catalunya, qui es el “guapo” que li nega ?
    Com fàcilment pots deduir, a la Generalitat de Catalunya l’importa un “rave” el cabal ecològic al pas per les TTEE.

    ResponElimina
  7. La creació d’un Front Institucional (que no de partits) ha de intentar que la Generalitat es comprometi en garantir el cabal mediambiental que es reclama.
    Es un tema que ultrapassa l’electoralisme pur i dur i en el que TOTS estem implicats.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta