31 de gener del 2010

[Nota de premsa] El Cos de Bombers demana no fer un judici paral·lel i puntualitza les darreres informacions interessades difoses sobre l’incendi d’Horta de Sant Joan

La directora general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat, Olga Lanau, i el subdirector general Operatiu dels Bombers de la Generalitat, Joan Rovira, han comparegut avui en roda de premsa per demanar rigor, objectivitat i respecte en el tractament i l’anàlisi de tot allò que s’explica de la investigació sobre l’incendi d’Horta de Sant Joan i que no es faci un judici paral·lel sobre l’actuació dels bombers i dels seus comandaments.

“Des del mateix dia 21 hem hagut de sentir i llegir mentides o mitges veritats, insinuacions o calúmnies que no tenen com a objectiu la veritat sinó que només intenten sembrar dubtes sobre què, qui i com es va treballar. Estem cansats de que s’utilitzi el cos de Bombers per assolir altres objectius; estem cansats de que s’utilitzi la informació de manera parcial, interessada o sesgada per inculpar als bombers o a una part dels bombers, els comandaments, o per demanar responsabilitats polítiques”, ha dit Olga Lanau.

Olga Lanau ha recordat que el cos de Bombers ha fet un informe honest, exhaustiu i rigorós que conclou “que estem davant d’un accident provocat per la suma de diverses causes” i que la tragèdia ha de ser incorporada com a experiència perquè no torni a passar mai més.

“És evident que ens hem de replantejar tot el que fem i no fem; només faltaria. L’arrogància en situacions com aquestes és la pitjor enemiga, però tan perillosa és l’arrogància per fer creure que som perfectes com l’arrogància d’aquells que opinen i afirmen amb rotunditat sobre fets que no coneixen prou o sota interessos poc confessables”, ha dit Lanau.

La directora dels Bombers ha detallat les conseqüències del judici paral·lel al que estan sent sotmesos el professionals de l’extinció d’incendis amb “insinuacions i mentides”.

Segons Lanau:

“S’està produint un judici paral·lel que creiem que el cos de Bombers no es mereix;
De repent, tothom sap d’incendis forestals, d’estratègies, del funcionament de les comunicacions, de quina és la decisió més correcta a prendre en situacions crítiques, etc.;
De repent, tothom s’oblida també dels riscos evidents i constants de la professió de bomber. Sembla que sigui igual de senzill i fàcil que treballar en un despatx i prendre les decisions amb temps i amb tots els elements a l’abast com podem fer persones com vostè i jo que tenim altre tipus de feina;
S’estan generant dubtes importantíssims a tothom però en concret a les famílies dels nostres bombers morts i també al cos de Bombers;
S’està provocant un dolor difícil de transmetre i difícil de suportar tant per a les famílies i el cos de Bombers, com per a les persones que estaven treballant a l’incendi d’horta de Sant Joan;
S’està provocant un sentiment d’inseguretat generalitzat a tot els bombers, tant als comandaments que permanentment prenent decisions difícils com als bombers que estan comandats per ells;
S’està qüestionant la professionalitat del cos de Bombers, dels especialistes del Graf i dels que no ho són, professionals respecte als quals fins fa ben poc estaven reconeguts per la seva eficàcia i eficiència;
S’està oblidant què estava passant en aquell incendi, quina era la situació anterior, què es el que va passar en aquells moments;
S’està calumniant clarament a algunes persones amb afirmacions del tot injustes i, per altra part, impensables si realment s’analitza tota la informació que hem facilitat”.

“Ahir dia 29 de gener dues persones van declarar davant el Jutjat de Gandesa. Ara mateix ningú disposa de les seves declaracions però en canvi s’han donat informacions del que han dit o no. I el que s’ha publicat o comentat no és el que han dit sinó el que algú ha explicat al respecte, algú que representa a una de les parts”, ha assenyalat la directora dels Bombers, que ha defensat la tasca del cap de l’operatiu de l’incendi d’Horta de Sant Joan i ha detallat una vegada més que no va desaparèixer ni va deixar de comandar l’incendi i ha recordat que disposen del detall d’on estava en cada moment i el que estava fent en cada moment -amb testimonis, amb GPS i amb declaracions-, entre d’altres coses buscar un punt per tenir una visió estratègica per afrontar l’extinció del foc descontrolat, evacuant persones de dues masies i d’una carretera, entre d’altres coses.

“Se’ns ha volgut acusar de que amagàvem informació, de que havíem manipulat les transcripcions de les comunicacions, de que els nostres comandaments estaven de festa, de que culpabilitzàvem a la nostra gent que va morir. Crec que tot plegat supera el límit del que podem i devem suportar”, ha recalcat Olga Lanau.

Lanau ha subratllat que els bombers “tenen una feina d’alt risc, posen la seva vida al servei de tots nosaltres, de les persones, del medi natural i es mereixen poder seguir treballant en les millors condicions i amb el màxim respecte de tots”.

També del subdirector operatiu dels Bombers, Joan Rovira, ha manifestat el malestar generat al cos de Bombers pel qüestionament interessat que s’està fent de la feina, coordinació i estratègia d’un cos professional “que no s’ha aturat i continua treballant cada dia”. Rovira ha explicat que s’està fent una important tasca interna de comunicació, anàlisi i debat sobre l’incendi d’Horta de Sant Joan que està sent distorsionada pel “judici mediàtic amb informacions que no s’ajusten a la realitat”.

Durant la roda de premsa, els representants del Cos de Bombers han expressat el seu desig que la comissió d’investigació del Parlament tingui com a objectiu saber la veritat i que no sigui només una eina de la qual s’espera treure rèdit polític, i han recordat que els bombers es va jugar la vida per evitar que el foc arribés al nucli habitat d’Horta de Sant Joan.


Aclariments a les informacions difoses en les darreres hores:


D’altra banda, en relació a diverses informacions publicades avui arran de la declaració com a testimonis de dos bombers, el guaita de GRAF Lleida i del cap de la unitat GRAF Barcelona, la Direcció General de Prevenció Extinció d’Incendis i Salvaments vol aclarir que:

1.- Les declaracions dels dos bombers són les que consten a les actuacions judicials fetes davant la jutgessa de Gandesa i no pas les interpretacions esbiaixades i interessades de part que manifesta l’advocat Pau Simarro encaminades a fer creure que va existir desorganització i manca de comunicacions entre els diferents operatius que van participar en la extinció de l’incendi.

2.- L’exhaustiu informe elaborat pel Cos de Bombers, que consta en les diligències judicials i que conté les gravacions de les comunicacions fetes el dia de l’incendi, contradiuen les informacions i interpretacions que fa l’advocat Pau Simarro i que trasllada als mitjans de comunicació com si fossin les declaracions fetes pels bombers.

3.- Sobre l’afirmació de que el guaita de GRAF Lleida va informar als seus comandaments d’un canvi de direcció del vent i del contravent, l’informe dels Bombers ja explica que el guaita passa informació als seus companys de GRAF Lleida i també de GRAF Barcelona cada mitja hora, com marquen els protocols de seguretat, del component i velocitat del vent, però no que els avisés del contravent, que era imprevisible i inesperat, com va afirmar l’advocat Pau Simarro per concloure que havia hagut una omissió “greu”.

4.- A les comunicacions enregistrades que estan a disposició judicial consten converses entre el guaita de GRAF Lleida i els seu supervisor, GRAF01, on, entre d’altres, a les 14:34 hores el supervisor GRAF01 diu: “estem entrant en una finestra de risc (...)” i avisa que com que no tenen mitjans aeris es tingués en compte “la seguretat per sobre de tot”.

5.- D’altra banda, l’advocat interpreta una falta de comunicacions quan en realitat consten enregistrades totes les converses entre el guaita de GRAF Lleida, el supervisor GRAF01, amb els seus companys i els GRAF de Barcelona, així com amb el comandament del sector E00, per la qual cosa és incert que hi hagués problemes de comunicació i que no hi hagués cap comandament prenent decisions.

6.- Consta enregistrat a disposició judicial que els operatius tenien la informació puntualment i que les decisions es van prendre en aquell moment i en aquelles circumstàncies, plantejar ara possibilitats diferents d’actuació, com fa l’advocat Simarro, es situar als testimonis en un escenari diferent al que realment es van trobar en el moment de l’incendi.

7.- El propi advocat Simarro es contradiu quan reconeix que a les 15.11 hores es van donar instruccions perquè marxessin si no veien segura la zona i després afirma que ningú els va donar l’ordre.

8.- La Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments prega als mitjans de comunicació que sempre atribueixin les declaracions a qui les fa i no posin en boca de bombers coses que diuen advocats.

9.- També reitera que es respecti el dolor, tant de les famílies com del cos de Bombers i demana que no es facin judicis paral·lels en funció de declaracions interessades i informacions parcials, deixant que la justícia pugui desenvolupar la seva feina sense interferències.

1 comentari:

  1. Que jo sàpiga, ningú ha qüestionat la feina dels bombers, però voldria recordar que de judicis nomes n’hi ha un, encara que el sindicat dels bombers hagi manifestat a darrera hora que el departament utilitza al cos de bombers per amagar les seves mancances, i per molt que ens vulguin ara mostrar un cos de bombers desmotivat i víctima de les circumstàncies.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta