31 de gener del 2010

[Nota de premsa] Unió de Pagesos reclama millores en l’assegurança d’olivera i reduccions de l’IRPF davant els danys els provocats per les nevades recents

Les zones més afectades són les plantacions d’oliveres del Segrià, les Garrigues, l’Urgell, la Segarra, el Priorat, la Conca de Barberà i la Terra Alta

Unió de Pagesos ha fet balanç ─avui a la XIII Fira de l’Oli a les Borges Blanques─ dels danys en olivera arran de les nevades del 7 al 10 de gener a Catalunya. L’afectació és irregular i els danys en plantacions d’oliveres predominen al Segrià, les Garrigues, l’Urgell, la Segarra, el Priorat, la Conca de Barberà i la Terra Alta. Les nevades han provocat una disminució del 20% de la massa vegetativa o volum de copa dels olivers; el dany és superior a les parts altes que a les fondalades. L’afectació és molt severa en els arbres joves menors de set anys on la reducció de la massa foliar oscil·la del 30% cap amunt. Unió de Pagesos demanarà una reducció de mòduls de l’IRPF per les explotacions afectades.


El sindicat ha explicat que cal esperar a finalitzar els treballs de recuperació per conèixer exactament en quin nivell podrà veure’s afectat el potencial productiu de les plantacions de cara a la propera campanya pel que fa a arbres adults i a les següents campanyes pel que fa a arbres joves. D’altra banda, Unió de Pagesos considera que es demostra, un cop més, que l’assegurança de l’oliver és insuficient i no arriba a compensar els cost econòmic dels danys. Per això, reclama a la Direcció General de Desenvolupament Rural del departament d’Agricultura (DAR) i a l’Entitat Nacional d’Assegurances Agràries (Enesa) del Ministeri millores substancials que la facin útil.

A més ─davant la negativa del director general del DAR Jordi Bertran a atendre les propostes del sector─ Unió de Pagesos ha demanat una convocatòria urgent de la Taula Sectorial Agrària de l’oli d’oliva del DAR. A nivell estatal, la Unió confederal també ha demanat una reunió amb Enesa per reclamar millores en l’assegurança de l’oliver, que de retruc incrementin el nombre de contractants. Actualment, les deficiències de l’assegurança han suposat que al Pla 2009, només un 10% de la superfície productiva d’olivera estigui assegurada.

Unió de Pagesos vol recordar als professionals agraris afectats assegurats en l’oliver dins el Plan Nacional de Seguros Agrarios 2009 (Campanya 2010/11, collita 2010) que aquesta cobreix les pèrdues en plantació, sempre i quan els danys siguin superiors al 20% a nivell de parcel·la; el termini per tal de comunicar els danys patits són de set dies a partir de la data en què l’assegurat és coneixedor dels danys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta