30 de gener del 2010

El degoteig de candidats d'última hora a l'MTC dilueix la pressió sobre Ascó

Nou municipis ja han demanat el cementiri nuclear, però Indústria espera una dotzena de peticions.


Ja no és una cursa entre Ascó i Yebra amb un repartiment de les opcions al 50%, com va calcular dimarts l'alcalde, Rafael Vidal. La comissió interministerial que decidirà la futura seu del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears haurà d'elegir el millor emplaçament d'entre un mínim de vuit candidats, tot i que el govern de l'Estat espera que finalment podria haver-hi una dotzena de peticions. Així, a més de les candidatures d'Ascó, Yebra i Villar de Cañas, també s'han confirmat les sol·licituds de Zarra (València), Melgar i Santervás (Valladolid), Torrúbia (Sòria), Villar del Pozo (Ciudad Real) i Albalà (Càceres).


Zarra és el segon municipi dels Països Catalans, després d'Ascó, que es postula com a candidat a rebre els residus nuclears de tot l'Estat. En un ple ordinari celebrat dijous a la nit, però amb una moció urgent, l'alcalde va aconseguir l'aprovació de la candidatura. Zarra és un municipi d'uns 500 habitants, proper a la central de Cofrents malgrat que fora de la seua àrea d'influència i, per tant, aliè als beneficis econòmics de la nuclear. En aquest sentit, el Ministeri d'Indústria va explicar ahir que les bases de la convocatòria donen les mateixes opcions als municipis de les zones nuclears, com Ascó o Yebra, que als que no pertanyen a les àrees d'influència de les centrals. Així, Indústria va recordar que la prioritat fonamental per designar la seu de l'MTC és la seguretat i que els candidats gaudeixin d'un consens territorial prou ampli.

En aquesta línia, el cas més peculiar potser és el de Santervás de Campos, un poble de 137 habitants de Valladolid que ahir al matí va aprovar la seua candidatura en un ple molt tens. Sense experiència nuclear, Santervás té el suport del govern de Castella i Lleó. A canvi d'acceptar la instal·lació del cementiri de residus d'alta radioactivitat, el govern autonòmic del PP exigeix al govern de l'Estat una pròrroga per a la central de Garoña, a Burgos, que l'executiu espanyol va decidir tancar-la el 2013. Siga com siga, la realitat és que el degoteig de candidats d'última hora servirà a Indústria per diluir la polèmica territorial i rebaixar la pressió que hi havia sobre Yebra i Ascó. En aquest sentit, l'últim candidat confirmat va ser el municipi extremeny d'Albalà, amb el vot contrari de l'alcalde independent i de dos regidors del PP. Així, la candidatura es va aprovar amb el vot dels altres quatre regidors independents. L'alcalde d'Albalà, uns 50 quilòmetres al sud de Càceres, ha dit que pensa dimitir perquè «la salut de la població» és abans que els beneficis econòmics del cementiri.

Ascó reserva 30 hectàrees al costat de la central

El Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç encara no sabia ahir quants municipis aspiren a rebre el magatzem de residus nuclears. El novè candidat, Albalà, es va conèixer a la tarda, però els càlculs que ha fet Indústria eleven el nombre de possibles emplaçaments a la dotzena. Fins la setmana que ve no serà possible conèixer exactament el nom de tots els candidats, ja que és possible que algun dels municipis més menuts haja passat desapercebut. A més, no tots els candidats han presentat la documentació directament al Ministeri, perquè també es podia fer a les delegacions i a les subdelegacions del govern de l'Estat a les províncies.

D'altra banda, Indústria va confirmar a aquest diari que les candidatures han d'incloure una reserva dels terrenys per poder construir-hi l'MTC. Així, els ajuntaments han de localitzar-los sobre un plànol, concretar la seua extensió, la qualificació urbanística del sòl, els titulars dels terrenys i la seua disponibilitat. En aquest sentit, Ascó ja té reservades unes 30 hectàrees d'una antiga finca agrícola, situada entre el polígon nuclear i l'eix de l'Ebre (C-12). La compra per part de l'Ajuntament es va iniciar a final del mandat anterior, però va tancar-se durant el de l'actual alcalde, Rafael Vidal, que ha destacat la bona situació dels terrenys.

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 30-01-2010 Pàgina 8

+Més informació a El Punt:
-Carta a l'alcalde de la Palma
-El «no» de les Corts de Castella-la Manxa

25 comentaris:

  1. Si les centrals nuclears, cementiris, etc fossin bones, ni Ascó ni les Terres de l'Ebre en mereixen cap més, que ja estem servits.
    I si són dolents, tampoc, pel mateix motiu.

    ResponElimina
  2. Basta que que un poble catala vulgue algo,per a que surtiguen set mes d'espanyols demanant el mateix,ja voreu com no mos donen lo cementeri per la enveija que ens tenen a la peninsula.
    En lo bonic que seria tenir xiquets mutants,a la llarga,fins i tot,tindriem un president mutant com lo mandamas dels X-Men
    No em vull fer il.lusions.

    ResponElimina
  3. Potser l'estratègia sigui la de l'Estatut. Sí, volem el cementiri. Sí, volem el cementiri. Sí, volem el cementiri. I des de Madrid...Que s'han pensat aquesta catalans, que ho volen tot. No el tindran. No els hi donarem. Tots els diners no seran per als catalans. A Espanya, també tenim 8 candidates. Catalunya no és la única Comunitat Autònoma, que s'ha pensat. Ascó, no és l'únic candidat, no els hi donarem pas.

    Sí, al cementiri d'Ascó (de conya).

    Evidentment, NO al magatzem de residus d'Ascó.

    ResponElimina
  4. estic d'accord en tots, repartim les bones coses per tot arreu on ho volen - no cal que siguim tan agarapats :)

    ResponElimina
  5. No crec que el fet que hi hagi tantes candidatures suposi "de per se" que Ascó tingui menys números. El ministre d'Indústria va dir que prioritzaria els criteris tècnics per sobre dels polítics i això situa Ascó i Yebra a la part superior del ranquing

    ResponElimina
  6. Ais...quanta demagogia...

    Que si xiquets mutants, que si ara demanen el cementiri per enveja dels catalans...molta imaginació tenen alguns me penso.

    ResponElimina
  7. La mare que em va parir.......
    Encara resultara que si no ens "toca" a Catalunya ho podrem vendre com una afronta més.

    ResponElimina
  8. Efectivament,hi han que tenim molta imaginacio,i aaag,hi ha qui no te cervell.
    Despres estan els que no tenen sentit de l'humor,pero com diria Michael Ende: Aquesta,es un altra historia (l'interminable)

    ResponElimina
  9. interessant reflexió, V. El sentit de l'humor existeix a l'internet?
    les proves son les que son :(

    ResponElimina
  10. Si, gutijaume, molta demagògia, casi tanta com ignorància i poca inteligència tu de no deduir que lo de mutants era una ironia. T'estàs cobrint de glòria últimament xiquet

    ResponElimina
  11. Internet esta mancat d'una mica d'humor,pero hi ha.No es el cas de La Marfanta que te una bona colla de seguidors sosos,pero sobre tot de jubilats malencarats,pos deseguida que fas broma,del tema que sigue,deseguida surten els talibans (i talibanes) cridant a l'ordre.

    ResponElimina
  12. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  13. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  14. T'acabes de convertir en el meu guru V de vendetta.
    Comorrrrr!!!!
    Estos cobardeeesss de la pardera!!!!!
    Més Face que book!
    No tindre un Carandell que mos face un "Ilerkavonia Show"!

    ResponElimina
  15. Aixó Gutijaume, per a dir tonteries no digues res, estigue't callat. Reprimix-te, ja tens prou ràbia de que guanye el Barça.

    ResponElimina
  16. Mamarr,mamarrr llevame al circol!!!
    Si quieres circol,vete a Ascó,lo tienes asegurado...
    (Si te queda lejos,quedate aqui,por la gloria de mi madrerrrr)

    ResponElimina
  17. M'agradaria equivocar-me, però crec que tenim tots los números de la rifa per a que mos toque tragar-mos tota la brossa del país.

    ResponElimina
  18. tranquil·la que en lo malament que mos volen no mos ho donaran, o si? perquè ens volen malament ho faran? No ho se, estic marejat, per la contaminació de la nuclear, i dels humoristes d'aquí Jajajajajajaj si xalo quant me'n ric.

    ResponElimina
  19. Me penso que sóc més important del que em pensava, ultimament es parla més de mi que d'Ascó. Au va no em nombreseu tant que em gastareu el nick.

    Un altre despres de dir-li cervell pla, reputofacha, poc intel·ligent i otras lindezas, no s'ho hagués pres amb aquest sentit de l'humor.

    Per cert brillant educació la que vos han brindat a casa.

    ResponElimina
  20. En la línia del que alguns heu exposat, el 7 de desembre del 2008 vaig publicar el següent article d'opinió al setmanari 'Presència'. Es titulava 'L'Ebre, el territori del sí', i també vau poder llegir-lo a La Marfanta:

    "Com que cada vegada que a Tortosa i les Terres de l’Ebre hem demanat alguna cosa –la cinquena província, ponts sobre el riu, aigua per al canal Xerta-Sénia, o fins i tot Port Aventura– han trigat anys a concedir-nos la reivindicació o ens l’han negada, cada vegada estic més convençut que cal canviar d’estratègia. L’Ebre hauria de deixar de ser el territori del «no» i, amb tota la ironia però també amb el millor tacticisme, començar a demanar projectes que en realitat no volem. Per exemple: si hi ha una rifa de tots els residus nuclears de l’Estat i Ascó té tots els números per guanyar-la, no hem de rebutjar el projecte, sinó ser el primers en presentar-hi candidatura. És la millor garantia que no ens tocarà."

    ResponElimina
  21. Tot molt be, però jo voldria que ara ( abans de la decisió ) digueu si:
    a. Cau a Ascó, senyal de que ens volen fotre la merda pel mal que ens volen els espanyols.
    b. No cau a Ascó, senyal del mal que ens volen que prefereixen quedar-se la merda abans que donar-nos els possibles beneficis de llocs de treball, inversions etc.
    I perquè no?
    c. Allí on ho posin serà atenent raons tècniques/científiques.
    No si val que després de la decisió, sigui quina sigui, diguem: Ho veus.
    Tu, Gustau, pel que veig, ja ho tens clar, pel fet de demanar-ho, no ens ho concediran. Amb tota la ironia que vulguis.

    ResponElimina
  22. Aquí no val aquella dita castellana, “contra el vicio de pedir , hay la virtud de no dar”.
    En aquest cas mes aviat em decantaria per aquella que diu “ esta todo atado y bien atado..”
    “A buen entendedor........”

    ResponElimina
  23. Doncs això de " está todo atado y bien atado " tampoc es que ens digui massa cosa atès que per a uns, el que va donar lloc a la frase, va resultar estar més "atado" del desitjable i per a altres no hi ha estat gens. O sigui que la frase pot ser definitoria o no.

    ResponElimina
  24. Jotabe, quan he escrit la frase no pretenia en cap moment fer un tractat d’història sobre la dictadura franquista. S’entén oi ?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta