3 de febrer del 2010

El cementiri nuclear d'Ascó incompliria alguns acords internacionals, segons ERC

Junqueras demana una investigació a la Comissió Europea.

L'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, ha demanat a la Comissió Europea que analitze de manera exhaustiva la possible construcció del cementiri nuclear a Ascó. Segons Junqueras, el projecte podria vulnerar el conveni d'Aarhus, un acord internacional que estableix que les decisions ambientals s'haurien de prendre seguint un procés «transparent i participatiu».

ERC està decidida a portar la seua oposició al magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears fins a les institucions comunitàries. L'eurodiputat Oriol Junqueras va demanar ahir que la Comissió Europea analitze de manera «exhaustiva» tot el procés amb què el govern de l'Estat està cercant les poblacions candidates a rebre l'MTC. Segons Junqueras, el projecte del cementiri nuclear podria incomplir els acords internacionals en matèria de medi ambient, i més concretament el conveni d'Aarhus. Aquest acord, signat també per la Unió Europea, estableix que les decisions que afecten el medi ambient s'han de prendre seguint un procés participatiu i transparent. A més, la convocatòria per designar la seu de l'MTC, publicada el 29 de desembre, no menciona en cap cas el consens territorial ni la posició dels governs autonòmics; ni tampoc concreta les característiques tècniques del projecte.

D'altra banda, Junqueras també ha advertit que el procés per designar el municipi que rebrà l'MTC tampoc compleix les recomanacions de la xarxa europea de governança de residus nuclears (COWAN). «El govern d'Obama ha retirat recentment un projecte de cementiri nuclear, per la forta oposició a l'estat de Nevada, mentre que el govern de Zapatero ni tan sols s'ha plantejat que la Generalitat pugui opinar sobre una instal·lació que s'ha de construir a Catalunya», va dir Junqueras.

Crítiques al paper de Montilla des de dins del PSC

La Coordinadora Anticementiri Nuclear a Catalunya (CANC) ha tingut accés al que ha estat identificat com un document d'algú del PSC amb reflexions sobre l'MTC. El document, que qüestiona el paper de Montilla durant el procés, per haver canviat d'opinió i haver «abandonat a la seva sort» els alcaldes i regidors de les zones nuclears, s'hauria vist durant l'última reunió del consell de la federació del PSC del Camp de Tarragona. Una federació que, divendres, va acordar donar suport al govern de l'Estat per «abordar i donar resposta definitiva» a l'emmagatzematge dels residus nuclears, apostant per una solució sobre la base del consens social i territorial i que garanteixi la solidaritat entre territoris». El document, que no està signat i està escrit en castellà, lamenta que el tema s'haja centrat en la polèmica sobre l'energia nuclear, i no en la necessitat de tractar els residus.
 
Publicat a ElPunt.cat i a 

1 comentari:

  1. a vore si la Unio Europeu té alguna cosa a dir, i poden ficar una mica de sentit comú al tema...
    ....
    ... per altre part, la segona part de la noticia, s'està insinuant que potser aquell document del PSC és fals? Ja se que la noticia només pot dir lo que hi ha, sense mullar-se amb opinions subjectius, pero algu més té alguna opinió?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta