12 de febrer del 2010

Les vegueries no són una prioritat per a CiU, però sí els bous

En pocs dies de diferència, les Terres de l'Ebre han estat notícia per la tramitació de dues lleis al Parlament de Catalunya. En la primera, promoguda pel govern tripartit i especialment pel conseller Jordi Ausàs, d'ERC, es busca el reconeixement polític i institucional de les Terres de l'Ebre, amb la nova divisió territorial de Catalunya en vegueries. En la segona, a proposta de CiU i amb el suport de tots els grups menys ICV, s'ha decidit tirar endavant una llei per regular els espectacles i les festes amb bous a les Terres de l'Ebre. Per a CiU, ha estat una prioritat fer que l'actual manual de bones pràctiques, que no és d'obligat compliment,  puga esdevenir una nova llei. Ni la crisi econòmica ni la falta de consens amb el territori -ningú ha preguntat els ciutadans de l'Ebre, ni molt menys a la resta de catalans, què opinen de la celebració de le festes amb bous- ha estat un obstacle perquè CiU lidere una iniciativa que, entre d'altres coses, busca refermar la identitat i les tradicions del territori.

En canvi, CiU ha rebutjat la llei de vegueries, fonamental també per al reforçament de la identitat ebrenca i de la cohesió del territori. CiU ha fet política i, posant les dues lleis en una balança, ha mesurat amb quina llei podia aconseguir més vots.  A més, rebutjant la creació de les vegueries també ha pogut oposar-se a una de les últimes iniciatives legislatives de govern del tripartit, tot i que CiU va aprovar l'Estatut que estableix la nova divisió territorial de Catalunya. Amb tot això, CiU cau en una terrible contradicció, dins i fora del territori. D'una banda, l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, reclama ser la capital d'una vegueria que el seu partit diu que no és prioritària; i de l'altra, Convergència oblida que una de les competències de la vegueria serà promocionar les tradicions pròpies de les Terres de l'Ebre. Per exemple, els correbous.

Foto: Manel Zaera a Flickr

Més informació:
-Les festes amb bous a les Terres de l'Ebre es regularan per llei (El Punt)

19 comentaris:

  1. La rel del problema no és Convergència, sinó els representants polítics d'aquesta partit a les nostres Terres (Primitivo Forastero, Santiago Campos, Vicent Beguer, Sabanza,....)
    Així mos va tot

    ResponElimina
  2. Tampoc és cap prioritat per CIU de la Ribera d'Ebre l'aturar la instal.lació del cementeri nuclear a Ascó.

    ResponElimina
  3. No se per que no volen corrides...en l'exitants que son!

    ResponElimina
  4. Aquesta iniciativa ha sigut respaldada per ERC, PSC i PPC. La diputada de ERC, Marta Cid ha dit: "Hay que reforzar la tradicionalidad y la legalidad de las fiestas con bueyes".
    ´
    El que jo destacaria d'aquesta noticia, es que CiU i ERC entren en una contradicció increïble, ja que fa un parell de mesos van votar a favor de suprimir les corrides de bous. La raó no es que els correbous són una tradició i les corrides no, això no se ho creu ningú, sense anar més lluny Barcelona ha sigut la ciutat més taurina d'Espanya!

    El que realment passa, es que si treuen les corrides guanyen vots i si lleven els correbous els perden. En definitiva pur i dur electoralisme, lo de la defensa dels animals a aquests los importa un “pepino.”

    ResponElimina
  5. La traducció que fa El Pais de les paraules de Marta Cid amb això de bueyes es autentic.

    Marty McFlay, el que es excitant de veritat és abans de les corrides.

    Diu.....Donde este el futbol que se quiten las corridas, i l'altre contesta: y los toros, amigo, y los toros.

    ResponElimina
  6. Representació Territorial al Parlament de Catalunya per Vegueries i segons la llei electoral que pretenia aprovar el tripartit :
    83 escons Area Metropolitana de Barcelona,
    12 escons Vegueria Camp de Tarragona,
    14 escons Vegueria de Girona,
    3 escons Vegueria Pirineu Aran,
    10 escons Vegueria Central,
    8 escons Vegueria Lleida,
    5 escons Vegueria de l’Ebre.
    Tenint present que ja estem en any electoral, i si els experts fan una llei electoral que a ésser possible afavoreixi al tripartit, no es d’estranyar que l’oposició, actualment amb intenció de vot molt superior, hagi fet fracassar la ponència sobre aquesta llei pensant en fer-la ells quan estiguin al poder. I es que de vegades els politics també pensen....!
    Per això volíem una Vegueria ?
    Visca la proporcionalitat, la territorialitat i la regeneració política !!
    Amen.

    ResponElimina
  7. Mc Calan, quants de diputats hi ha al Parlament de Catalunya que siguin de les Terres de l'Ebre?

    Doncs si no em descompto 6 d'electes i una altra perquè van correr les llistes al formar Govern?

    Em diràs que baixar de 6 a 5 és una rebaixa, però si mires l'históric no n'hem tingut sempre tants, i ara, sempre toca fer equilibris amb la gent de Tarragona/Reus.

    Amb el que sí estic d'acord és que l'àrea metropolitana té un nombre molt elevat de diputats.

    Però sí és cert que Catalunya està així de mal equilibrada demogràficament i no em sembla que els 23 anys de govern de CiU, haguessin fet molt per corregir aquest desequilibri.

    Que no els agrada ara a CiU, fixat la subtilesa amb la que t'ho proposo, que l'àrea metropolitana està sobrerepresentada o la resta de territoris infrarepresentats? M'entens?

    ResponElimina
  8. T’entenc, però el no acabo d’entendre com una proposta com aquesta fes corre el cava a la Delegació Territorial.
    El que si que puc dir que la proposta de CiU que acabo de llegir als diaris i que ara no tinc a ma, dona mes representativitat a les TTEE i menys al Area Metropolitana. Concretament a les TTEE 1 ó 2 diputats mes.
    Quien da mas ?

    ResponElimina
  9. Mc Calan, el que es va celebrar amb cava és el projecte de llei de vegueries, no la llei electoral de Catalunya.

    Perquè t'encaparres amb barrejar cols amb naps?

    ResponElimina
  10. Hi molta gent que, de bona fe i des de posicions demòcrates, qüestiona la qualitat de la democràcia i, si alguna vegada em fa pensar que hi estic d'acord, es precisament per raons de com s'establis la representació, distribució, proporcionalitat ( una persona, un vot ).
    Suposo que tots els sistemes tenen els seus pros i contres, ara be:
    Si CIU vol "primar" les comarques o zones menys poblades, Ho fa per afavorir a aquestes o perquè és allí on te la seva força i vots?
    I els altres partits que afavoreixen l'àrea metropolitana, ho fan pensant amb acomplir amb allò d'una persona un vot, o perquè els interessa?
    Sigui com sigui, mentrestant, m'agradaria saber quantes vegades, els diputats de les TTEE han votat plegats ( i en contra del seu partit, clar ) al parlament, Una o cap?.
    Llavors, realment, mes enllà d'alguna gestió que un diputat/da pugui fer davant les conselleries etc. En que es nota si son d'aquí o d'allà, mentre no hi hagin llistes obertes on cada parlamentari s'hagi de guanyar el vot?

    ResponElimina
  11. Per mi les vegueries (encara en projecte) son una divisió administrativa que no tindria sentit sense una representació territorial, i aquesta representació territorial que ens adjudicava la ponència del tripartit es ridícula, front una representació de l’Àrea Metropolitana desmesurada. Per tant la festa del cava de la Delegació Territorial es sota el meu criteri del tot absurda, dons jo mai celebraria res sense saber abans el que m’estan oferint. Altra cosa es el rebombori mediàtic que es vulgues donar al tema per interessos politics a la zona, però en conseqüència també s’ha d’assumir la critica dels qui comentaven “mireu pobrets, en poca cosa ja estan contents..:” Agradi o no aquest es el missatge que varen rebre molts politics a Barcelona pel brindis amb cava.

    ResponElimina
  12. Ximo, està clar que els sistemes electorals afecten directament a la democràcia (sistemes proporcionals o no proporcionals; tamany i delimitació de la circumscripció electoral; barreres electorals en la presentació de candidatures o amb un umbral mínim de vots) i sovint són cuinats d'acord amb els interessos polítics dels partits polítics.

    Respecte les llistes obertes o tancades, tinc la meva opinió que és més llarga que un comentari en un blog, doncs si d'entrada pot semblar més democràtic el sistema de llistes obertes, si t'expliques els problemes que això suposaria, potser molts dels partidaris canviarien el seu parer.





    ;

    ResponElimina
  13. Ximo , no hi cap dubte que tant la ponència presentada pel tripartit, així com la que presentarà el seu dia CiU si guanyen, va en la mateixa direcció. Altra cosa i que trobaria perfecte, es que com ha dit el conseller Castells, “faltaria mes que els politics no poguessin parlar de política...” en referència a les discrepàncies que poden haver en el si d’una coalició, fins i tot dintre d’un mateix partit. El model anglosaxó permet discrepar, fins i tot votar en contra d’una moció presentada pel mateix partit que representes, això de la “disciplina de partit” es una xorrada amb l’única finalitat de primar els interessos de partit als de la gent. D’aquí se’n ressent la criatura...

    ResponElimina
  14. Un cop recuperades les dades que em faltaven, passo a descriure el projecte de CiU:
    Divisió Territorial amb 8 Vegueries, les 7 anteriors mes la del Penedès, i la representativitat quedaria així :
    Area Metropolitana 70 escons
    Camp de Tarragona 10
    Girona 16
    Pirineu i Aran 6
    Central 8
    Lleida 9
    Penedès 9
    Terres de l’Ebre 7

    Hay alguien maaaaaaaaaaaas... ?

    ResponElimina
  15. Emili, estic d'acord. No tinc gens clar que la solució de llistes obertes sigui ideal. Més que per la formula en si ho deia pel fet de que el diputat s'hagi de preocupar per respondre davant els electors i no passe, com ara, que ho fa exclusivament davant el partit; com diu un famós tertulià de radio i tele: "dictadura del secretariat", amb el que significa que nomes calgui acontentar a aquest per tal de continuar al càrrec. Per altra part, efectivament, no estic gens convençut que la "dictadura del diputat" fos millor.

    ResponElimina
  16. A veure, Mac Calan, no cal que ens xupem mes el dit, tu creus que CIU amb aquest repartiment, abans de proposar-lo, no ha fet els càlculs per veure si, amb els vots de les passades i els sondejos d'ara, guanyarien les eleccions?. Tot això, ara, després d'haver perdut ( tots ) la virginitat electoral, es molt difícil (impossible) fer abstracció del que li convé a un.

    ResponElimina
  17. Es clar que si ! Els mateixos càlculs que ha fet el tripartit amb la seva ponencia proposta. Ja ho he deixat clar quan irònicament comentava que els politics de vegades també pensen...

    ResponElimina
  18. Marty, tu ja saps que t'excites amb una coca cola, per allò de les corbes,o si et diuen "gallina".
    I pels territorialistes ho sento, un home, un vot, tants vots un diputat.
    Dels correbous només dir,com a originalitat,que la seva era,la del Toro, va acabar fa 4200 anys pam dalt pam baix, segons el cicle precisió dels equinoccis, ja se'n podrien fer un compte!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta