19 de febrer del 2010

[Nota de premsa] Cid (ERC) demana que les ZDP es desenvolupin en consens amb el territori

La diputada Marta Cid lamenta que s'acusi falsament Esquerra d'oposar-se al pla eòlic. Davant la polèmica encetada per l'anunci públic de les Zones de Desenvolupament Prioritàries (ZDP) previstes pel Departament d'Economia de la Generalitat de Catalunya en el procés de desplegament del Decret del nou sistema d'implantació eòlica, Esquerra manifesta que el partit va impulsar ja en el Pacte del Tinell l'elaboració del Pla de l'Energia i es va fixar l'objectiu d'energia eòlica fins els 3.500 MW per al 2015, fita que des d'Esquerra es considera assolible, especialment si el Govern espanyol deixa de boicotejar l'accés a la xarxa de l'eòlica catalana.

La diputada al Parlament Marta Cid recorda que un dels canvis més importants introduïts a partir del Pla de l'Energia era 'el canvi de sistema d'autorització de parcs eòlics, com una forma de racionalitzar i consensuar la necessària implantació d'energia eòlica al nostre país', un fet que Cid considera 'positiu i que no només vam impulsar i donar suport, sinó que hem estat reclamant del 2006 ençà'.

Aquest canvi de model s'inspirava en superar tant com es pogués els errors anteriors,establir una ordenació sobre criteris objectius identificant a priori les zones idònies segons tota la normativa aplicable, simplificar la tramitació dels parcs, fent-la més àgil i aconseguir una millor integració i retorn dels parcs eòlics al territori.
Per això, la diputada d'Esquerra per les Terres de l'Ebre -una de les zones més afectades pel nou mapa de ZDP- manifesta que des del primer moment 'Esquerra ha alertat que una qüestió tan delicada com aquesta només podia ser desenvolupada des d'una interlocució seriosa i acurada amb el territori', insistint fins el darrer moment en que s'entengués que 'si aquest desplegament no sortia amb un consens territorial ampli, es posava en entredit el seu èxit i, per tant, la planificació eòlica del Govern i el compliment dels seus objectius'.

Davant d'això, Esquerra lamenta que des del Departament d'Economia 's'hagi interpretat aquesta alerta benintencionada com una oposició arbitrària al desplegament eòlic'. Tot el contrari, precisament l'aposta d'Esquerra per un desplegament de les renovables i la nostra implantació al territori que ens permet tenir una visió propera dels conflictes territorials, són els motius que ens han fet reclamar fins el darrer moment que aquest procés es fes de forma més consensuada i menys imposada.

Marta Cid es mostra decebuda pel fet de que existia un consens en la necessitat d'aprofitar aquest procés per eliminar conflictes i reconduir aquells projectes que amb la legislació ambiental i energètica actual no serien viables. 'Pensem que s'està perdent una oportunitat d'or per a poder-ho fer', ha dit, tot afegint que 'seguim pensant que el Govern no pot donar llum verda a les ZDP -algunes de les quals tenen en el seu entorn immediat un important nombre de projectes amb autorització administrativa, anterior al decret- sense el necessari consens territorial i demanem al Departament d'Economia que que recondueixi la situació per garantir l’èxit del procés, només possible amb un ampli consens territorial al que no s’arriba amb deu dies per presentar al·legacions'.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta