10 d’abril del 2008

El CAT ignorava els plans de l'Estat per fer arribar l'Ebre a Barcelona per l'autopista

La Generalitat també assegura que no va parlar amb els regants del Delta de la cessió de cabals per fer la interconnexió

El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) desconeixia el projecte del govern de l'Estat per transvasar l'Ebre a Barcelona amb una canonada que es faria a la mitjana de l'autopista AP-7. Aquesta és l'alternativa que el govern estatal hauria proposat per fer arribar més aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona, un projecte que podria estar a punt en dos mesos i que transportaria els 40 hectòmetres cúbics del minitransvasament de l'Ebre que el CAT no subministra al Camp de Tarragona. Però fonts autoritzades van assegurar ahir que el projecte encara no havia arribat a la taula del CAT, i van qüestionar-ne la viabilitat tècnica i econòmica. A més, fonts del govern català van desmentir ahir que en la reunió de dimarts amb els regants del Delta es parlés de la interconnexió.

Els responsables del CAT es van assabentar ahir per la premsa del projecte del govern de l'Estat per portar l'aigua de l'Ebre a Barcelona. En aquest sentit, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) també ha assegurat que no té res a veure amb el projecte i ha manifestat alguns dubtes sobre la viabilitat tècnica i els terminis dels treballs. En qualsevol cas, el president de la Generalitat, José Montilla, va admetre ahir des del Marroc que entre les diferents alternatives que s'han estudiat figura el pas de canonades seguint el recorregut de l'AP-7, tal com hauria explicat al líder de CiU, Artur Mas, en la reunió de dilluns. Amb tot, Montilla va dir que les dificultats d'aquesta alternativa són trobar els materials necessaris, sobretot bombes d'impulsió i tubs, perquè la interconnexió entre Tarragona i Abrera estiga construïda i puga ser operativa a la tardor. Segons la Generalitat, l'àrea metropolitana de Barcelona només té garantit l'abastament d'aigua fins a l'octubre, amb les actuals reserves hídriques.
Els plans del govern de l'Estat per fer arribar l'aigua de l'Ebre a Barcelona es van donar a conèixer al mateix temps que la Generalitat desmentia que hagués començat a negociar amb les comunitats de regants del Delta la cessió de cabals per impulsar la interconnexió de xarxes. De fet, en aquest joc de confusió i hermetisme sobre els contactes amb les comunitats de regants, la sospita d'alguns càrrecs de la Generalitat era ahir que els propietaris de la concessió del minitransvasament a Tarragona «potser ja han negociat directament amb l'Estat». D'aquesta manera, s'explicaria que en la reunió de dimarts al vespre no s'hagués posat la interconnexió de xarxes al damunt de la taula, circumstància que va provocar «una gran sorpresa» en els representants del CAT, de l'ACA i de la conselleria de Medi Ambient.

>Continua l'hermetisme

De fet, ahir al migdia s'estava preparant un comunicat conjunt en què els implicats volien desmentir categòricament que haguessin començat a parlar de la interconnexió. En el moment de tancar aquesta edició, ni Medi Ambient, ni el CAT ni l'ACA havien enviat encara aquest comunicat consensuat. «Per increïble que pugui semblar, a la reunió ni es va arribar a parlar de la cessió de cabals, ja que els regants, que són els que havien demanat la reunió, amb l'ACA, no van treure el tema», van assegurar fonts autoritzades del govern. «Només vam parlar de les obres pendents al Delta, de la neteja del pantà de Flix i de l'extracció d'aigua dels pous de Tarragona, però ningú va voler parlar de la interconnexió de xarxes, ja que ara no entra en els plans de la Generalitat», van garantir les mateixes fonts. «Només ens va faltar parlar del temps», van afegir notablement contrariats. En declaracions a l'ACN, el director dels serveis territorials de Medi Ambient, Víctor Gimeno, també va confirmar aquesta versió.
D'altra banda, durant tot el dia d'ahir va continuar l'hermetisme que ha envoltat aquesta trobada entre els regants del Delta i l'ACA. El president de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, Lluís Pegueroles, també va evitar pronunciar-se, ahir a la tarda, sobre el contingut de la reunió que havien fet 24 hores abans. Pegueroles va remarcar que estaven consensuant un comunicat conjunt amb la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre, que a la nit encara no havien difós.

>Una canonada nova de 70 quilòmetres

El govern de l'Estat ja ha enllestit el disseny de la nova canonada que portaria l'aigua de l'Ebre a Barcelona a través de la mitjana de l'AP-7. Segons va publicar ahir el diari El País, aquesta és la solució «favorita» del govern estatal, ja que estaria a punt en dos mesos i podria portar els 40 hectòmetres cúbics anuals del minitransvasament que no es consumeixen a Tarragona. Aquesta canonada solucionaria els problemes que presenten les diferents interconnexions de xarxes estudiades pel govern català. Encara que seria un traçat més llarg, d'uns 70 quilòmetres, la nova canonada que l'Estat faria per l'AP-7 escurçaria el termini de les obres i evitaria els sempre complicats processos d'expropiació dels terrenys. Amb tot, el projecte sí que necessitaria el permís del Ministeri de Foment, del qual depèn la concessió de l'autopista de peatge.
La canonada aniria des de Tarragona fins a la planta potabilitzadora d'Abrera, que ja pertany al sistema Aigües Ter-Llobregat (ATLL). La conducció tindria 1 metre de diàmetre i seria d'un tipus d'acer que s'empalma molt fàcilment. Segons la mateixa informació, la canonada estaria sobredimensionada perquè en cas d'emergència, o si hi hagués una fuita, es pogués obrir i una persona pogués revisar-la des de dins. Però el problema més greu, que ahir també va assenyalar la Generalitat, és que a la mitjana de l'autopista ja fan obres per construir el tercer carril de l'AP-7, cosa que complicaria els treballs. A més, també van advertir de la falta de subministrament energètic per impulsar l'aigua, i del pes excessiu que la canonada provocaria als ponts de l'AP-7.

El Punt (10-Abril-2008)

Més informació a El Punt:
-L'ACA reconeix en un informe problemes d'escassetat en quatre aqüífers del Camp i de l'Ebre
-L'ACA presentarà avui al Morell el tercer informe d'inundabilitat sobre l'autovia de Montblanc
-Montilla veu l'aposta pel transvasament del Roine com «una broma de mal gust»
-La producció elèctrica cau un 63% als pantans
-El conseller Baltasar reclama a l'Estat una solució «a temps i reversible» per subministrar aigua a la tardor
-L'alcalde de la Riera diu que donar cabal al Gaià és «malgastar aigua
-L'Ajuntament de Barcelona vota alhora a favor i en contra del pla del Segre
-
La pluja comença a sumar litres al Pirineu occidental
-
Els arrossaires de Pals plantaran l'arròs en sec per no perdre les subvencions
-
Municipis gironins fan servir aigua potable per regar tot i que no ho poden fer
-
L'ACA també descarta l'aigua del pou Boronat tot i que una anàlisi la considera «apta per al consum»
-
El delegat de la Generalitat a Lleida medita plegar si s'agafa aigua del Segre

24 comentaris:

  1. En aquests moments guanya l'opció Segre!
    F. d P.!
    Així us transvasen lo paludisme, la lepra i la malaria que ens hem empassat al Delta tants anya

    ResponElimina
  2. Tranquilllllllllllll!! Ja veurás com no...

    ResponElimina
  3. Encara que ho sento perque si guanyés l'opció del Segre, hi habia qui dimitia...Peró tinc l'impresió de que també el faran dimitir..

    ResponElimina
  4. No se lo que dira al Montilla lo dillums el nou Govern de l´Estat, però de Transvassaments res de res ,cesions de aigues dels regants i prou ,casi na i això que tenen "25 diputats"..
    Bueno lo de sempre SI BWANA.

    ResponElimina
  5. Aqui tothom ignora tot i ningú en vol saber res...
    El CAT es molt CAT i veu perillar quelcom...La Conselleria errática, el Presi al Marroc. El Zapa a su bola..Puigcercós "el anticipao"..A rio revuelto ganacia de Agbar...

    ResponElimina
  6. És el què passa quan es posa de president a la Generalitat a un pobre ignorant membre de l'executiva del PSOE: que la Generalitat no serveix per res, és només una delegació del govern central sense cap mena de personalitat pròpia.

    ResponElimina
  7. Avui , per avui la Generalitat no pinta res, qui mana realment es Zapatero i els demes a creure i callar.

    ResponElimina
  8. 9:12, i Pujol, que era un altre ignorant? perque va recolzar el transvasament de l'Ebre?. O es que l'ignorant ets tu?

    9:28, Si el president fos Mas, com volia Zapatero, llavors es demostraria que no mana?

    ResponElimina
  9. anda a Pi li creixerà lo nas de dir mentires

    ResponElimina
  10. 10:27 soc 9:28

    El partit que mana més a Catalunya és sens dubte el PSOE, i això segurament no ho posa ningú en dubte. (Ara parlem seriosament, i per tant no cal ni considerar la hipòtesi que el PSC sigui una cosa diferent del PSOE. Socialistes per vocació, absteniu-vos de renyar-me, si pot ser, que ara parlarem de coses serioses, no de bestieses ni de matisos accidentalts i absurds.) Ara bé, jo dic que el segon partit que mana més a Catalunya és el PP. I que ho puc demostrar amb números.

    Fins i tot des del punt de vista del poder moral, el PSOE actua molts cops mirant què diu i com respira el PP. I pel que fa al poder real, l’econòmic –quin altre poder hi ha? o, dit d’una altra manera, com es pot quantificar el pes del poder de cadascú, si no és amb els pressupostos finalment realitzats?–, les grans inversiones que es fan i sobretot es desfan a Catalunya avui depenen del que van decidir el PSOE de González (1982-1996) , el PP d’Aznar (1996-2004) i Zapatero ( 2004- 2008........ ) en els 26 anys que fa que governen Espanya, i les grans inversions que es faran i es desfaran a Catalunya demà depenen del que decideixi el PSOE de Zapatero avui... amb la vista posada al PP de Rajoy i potser amb pactes secrets amb qui hagi de ser el successor de Rajoy, quan fotin fora aquest senyor del seu partit d’aquí a un parell d’anys, i jo no sé qui serà aquest successor, però és possible que en els soterranis del poder ja se sàpiga qui serà i ja es pactin coses importants amb ell.

    Parlan clar el Govern i el Conseller diuen el Segre , pues no Zapatero i el PP diuen cesió d´aigua dels regants , qui creus que mana ?

    Potser Mas amb lo Roine.... , mai el PSOE i el PP aceptaran trasvassar aigua del estat frances.

    El president de la Generalitat i tan me fot que sigui Montilla o Mas , a creure i a callar.

    ResponElimina
  11. Aqui, mano jo!
    Una tamborinada de collons!
    I a dimitir tots.
    Inclós el vident esoteric de dalt!
    I Mas President!
    Aqui no mana el PP, mana Carrillo.
    Divendres!

    ResponElimina
  12. 11:15

    Els metges catalans receptaran un esprai de cànnabis contra el dolor i que els candidats seran malalts greus o crònics que no trobin alleujament amb altres medicaments.

    ResponElimina
  13. 7:37, par-les de numeros, pero ens en dones pocs. Que no te importancia el pressupost de la Generalitat? qui l'aprova? qui l'executa?
    Nomes una coseta, dius que ni el PSOE ni PP acceptaran mai el transvas del Roine. Primer recordar-te allo de: "no digas nunca jamas" i segon que et penses que farien els partits nacionalistes catalans si Catalunya fos un estat?
    Per molt que estesem tots a la UE massa, massa logic que l'eixeta d'un be tan nostrat i escas com l'aigua -que tothom aventura que pot provocar greus conflicque en el futur- la tingue un altre....
    Et recordo el conflicte, no molt llunyar, de Rusia i Ucrania amb el gas.

    ResponElimina
  14. 10:27, Pujol era metge, quina titulació té el compañero Montilla? més aviat poqueta cosa
    Qui va guanyar les eleccions catalanes va ser Mas, altra cosa és que una colla de ressentits com tu ens imposi als altres un pobre home ignorant membre de l'executiva del PSOE.
    Per cert, al final serà el tripartit el que farà el transvassament de l'Ebre, ja han començat les obres. Quina putada que ja no mani convergència enlloc eh?
    Com us ho fareu per justificar-ho?

    ResponElimina
  15. 4:45 PM

    Castells sempre fa números i no li surten:

    El Ministre de números de Madrid no para d’enganyar a les “criades catalanes” sense parar, és el personatge perfecte per mantenir l’estafa permanent als catalans, és el home perfecte que dirigeix l’atracament perfecte.

    Tot plegat demostra el carreró sense sortida on ens trobem, el nou estatut no aportara millores, l’Estat deixa clar que no hi ha més diners per les Comunitats Autònomes, en definitiva una altre pedrada contra el Govern Català sigue del color que sigue.

    El pressupost de la Generalitat? Pregunta-li al Conseller Castells , quet farà cinc cèntims.

    Qui l'aprova? El Govern Central , pagan a 360 dies o més.

    Qui l'executa? Bona pregunta , sense diners turrons.

    Cap Govern Centralista ( PSOE/PP )que mani a Madrid mai aceptarà trasvassar aigua del estat francés i no será perque França la negui , per lo menos a data 11 d´Abril del 2008 , al 2112 podria ser que tinguessis raó tu.

    ResponElimina
  16. Xeics, quin nivell ...

    El Molt Honorable Sr. José Montilla és el meu (nostre) president, com en el seu moment (23 anys) ho va ser el Molt Honorable Sr. Jordi Pujol.

    Jo no sé si aquest últim era metge i tampoc conec els estudis del primer, però penso que un governant de qualsevol país o ajuntament ho és perquè s'ha presentat a unes eleccions i l'han elegit.

    O resultarà que ara tenim un govern a Catalunya com a consequència d'un cop d'estat ??

    Es comprensible que estar a l'oposició és molt dur, però amb paciència i una canya tornareu a manar, que és el vostre destí, però mentrestant deixeu xalar una mica a aquests "desgraciats i ignorants" que us han guanyat.

    ResponElimina
  17. Que et penses que farien els partits nacionalistes catalans si Catalunya fos un estat?

    No tenir intermediaris te sembla poc, per mi Castells podria ser Conseller d´Economia del futur Estat , és una persona força preparada ,de lo millor que hi ha al Govern actual.

    Corre un "macutazo" que al Celestino Corbacho , el faràn Ministre d´Economia d´Espanya, Castells li dona mil voltes , però te un defecte es catalanista, no com molts que hi ha al PSC i els fan ministres.

    ResponElimina
  18. 2014, il·lus

    ResponElimina
  19. I a Solbes el faran de sanitat. ja ja ja

    ResponElimina
  20. 8:27, CiU, que aquests si que deuen ser catalanistes de devo i gens sucursalistes, recordo que entre altres pocs motius ha justificat el vot d'abstencio a la investidura de Zapatero perque aquest els ha dit que estudiara l'alternativa del Roine.
    Pel demes, continuo pensant que els pressupostos de la Generalitat poden ser acusats de tot menys de ridiculs o poc importans i qui els aprova, t'agrade o no, es el parlament i qui els executa es el govern. Ni mes ni menys.

    ResponElimina
  21. alferza-31

    1 punt.- el President te que defensar Catalunya i als catalans, Montilla defensa al PSOE i el PSOE defensa a Chaves.

    2 punt.- ho és perquè s'ha presentat a unes eleccions i l'han elegit , si noi que si, pregunta-li a la Senyora Chacón un exemple més clar que l´aigua.

    3 punt.- tenim un govern a Catalunya com a consequència d'un cop d'estat ??

    No, hi ha el govern que hi ha per un resentiment , de uns dirigents de un partit que tindran un congrés al mes de Juny, lo més fort que un partit que te 37 diputats governi Catalunya , quan el Parlament el formen 135.

    4 punt.- Per mi pots xalar tota la vida ,jo xalo igual si guanyen uns com els altres, però te recordo que és van unir tres perdedors , que en teoria no tenen res en comú , més que deixar fora del govern a CIU.

    El Primer Tripartit era just i necessari , però el Segon Tripartit és una olla de grills.

    ResponElimina
  22. La legitimitat o no del pacte de govern a Catalunya esta mes que debatut a hores d'ara i es tant facil com que els qui el fan estan conformes i als que els perjudica no, i sino, els que el critiquen, quant governen que canvien les lleis que ho permeten. Si parlem objectivament, quant a Madrid els partit minoritaris condicionen ( no cal esta al govern) al govern perque necessiten els seus vots, tot i tenir 6-8 o 10 diputats de 350, es licit?

    ResponElimina
  23. Condicionen molt los que van tindre 6-8 o ara 10 diputats, Zapatero no pot dormir per les nits però de la risa.

    ResponElimina
  24. Jo pemsava que tothom entendria que em referia a que condicionen quan els vots fan falta, (sense anar mes llun al pacte del Majestic PP/CIU ) logicament, no ara necesariament.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta