L’Associació reclama a la Generalitat la concreció immediata de les ZDPs, que ja s’haurien d’haver donat a conèixer el passat 28 de gener
Barcelona, 15 de febrer de 2010. EolicCat, l’Associació Eòlica de Catalunya, alerta que el retard en la concreció de Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDPs) i el respectiu concurs per a l’adjudicació d’instal·lacions de parcs eòlics està provocant ja les primeres conseqüències negatives tant pel sector com pel desenvolupament futur de l’eòlica a Catalunya.
Segons els terminis establerts en el Decret 147/2009, pel qual es regulen els procediments administratius aplicables per a la implantació de parcs eòlics, el passat 28 de gener era la data límit per obrir la convocatòria del concurs català.
Aquesta demora injustificable se suma als dos anys transcorreguts des que la Generalitat va anunciar la seva intenció de publicar un nou Decret eòlic. Un període que ha comportat un estadi de moratòria eòlica tàcita pel que fa a la tramitació de nous projectes.
D’una banda, aquesta incertesa i lentitud a la qual s’enfronten les empreses vinculades a l’eòlica catalana està desembocant en la paralització i deslocalització del sector. És el cas, per exemple, del trasllat de Barcelona a Madrid de l’oficina de Vestas Mediterranean que donava feina a 120 persones.
A més a més, la falta de marc legislatiu durant més de mig any, ha provocat que petits promotors i companyies d’enginyeria i consultoria, especialitzades en el sector eòlic, s’hagin vist obligades a dur a terme els primers acomiadaments i a desmuntar les seves infraestructures empresarials.
Pel president d’EolicCat, Ramon Carbonell, “sense una perspectiva de negoci clara a casa nostra, el sector eòlic mai podrà assolir un desenvolupament notable al nostre país; el que suposa desaprofitar un potencial existent a Catalunya que, ara per ara, només veu sortida i creixement a l’exterior”.
D’altra banda, s’està posant en perill l’assoliment dels objectius marcats al Pla de l’Energia 2006-2015 que preveu 3.500MW operatius a la comunitat en 5 anys. A dia d’avui, Catalunya només disposa de 25 parcs eòlics en funcionament distribuïts per les demarcacions de Barcelona, Lleida i Tarragona que tenen una capacitat de generació de 654 MW.
Per Carbonell: “el sector està preocupat davant la incertesa del futur de l’energia eòlica a Catalunya”; pel que demana al Departament d’Economia i Finances de la Generalitat que “amb la publicació les ZDPs també s’obrin les convocatòries de concurs per la instal·lació de parcs eòlics a les mateixes. D’aquesta manera, es podrà garantir l’estabilitat de les empreses catalanes vinculades a l’eòlica i l’estabilitat dels seus llocs de treball”.
EolicCat també insta a tots els departaments competents en la tramitació de projectes eòlics a Catalunya a desencallar, accelerar i resoldre els tràmits de molts parcs que porten anys en tramitació i que encara no es poden construir per no disposar d’alguna de les autoritzacions necessàries.
Una situació d’oblit administratiu en la qual es troben projectes que sumen una capacitat de generació elèctrica d’uns 1.800MW. Una paràlisi que no permet donar sortida a les inversions que suposen el total d’aquestes iniciatives pel territori i que van al voltant dels 2.500 milions d’euros, amb el corresponent impacte positiu en la creació de llosc de treball directes i indirectes.
Sobre EolicCat
EolicCat aplega a 50 empreses que operen en el sector eòlic a Catalunya. En aquesta associació hi són presents primers fabricants d’aerogeneradors del món, tots els impulsors eòlics a Catalunya, entitats financeres i altres petites i mitjanes empreses.
EolicCat vol fer realitat la planificació eòlica formulada al Pla de l’Energia de Catalunya 2006 – 2015, aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya l’Octubre de 2005, un projecte que contempla un objectiu de 3.500 MW de potència eòlica instal·lada a Catalunya l’any 2015.
Actualment a Catalunya hi ha 25 parcs eòlics en funcionament, amb una potència eòlica instal·lada de 654,51 MW.
15 de febrer del 2010
[Nota de premsa] EolicCat alerta de la paràlisi i la deslocalització del sector eòlic pel retard en la publicació de zones on instal·lar parcs
1 comentari:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Voltors!
ResponElimina