5 de febrer del 2010

[Nota de premsa] GEPEC-EdC s'oposa a la construcció d'un parc eòlic sobre l'abocador de runes d'Amposta



La construcció d’un “miniparc” eòlic format per dos aerogeneradors a l'abocador clausurat de runes d'Amposta suposaria un impacte visual molt elevat a la zona de la Ferrereta, ja que quedaria just davant de la muntanya de Montsianell. Esta muntanya representa una de les icones d’Amposta, del Montsià i de les Terres de l'Ebre.

Tal i com s'aprecia en la següent foto-composició, les visuals ampostines es veurien fortament afectades pels 120 metres dels dos nous “molinets” al Montsià:

L’alternativa seria posar una bateria d'aerogeneradors d'escala urbana i potència mitjana en algun dels espais desaprofitats al polígon industrial d'Amposta, reduint-se completament l’impacte visual degut a la menor altura d’aquests aparells.

Des de GEPEC-EdC no compartim el model vigent consistent en escampar miniparcs arreu de Catalunya, ja que així s’aconseguirà tenir tot el territori ple d’aerogeneradors sense cap criteri d’ordenació territorial. És molt millor la substitució dels miniparcs per aerogeneradors d'escala urbana en zones industrials i periurbanes, que poden produir la mateixa energia amb menys impacte ambiental. Recordem que l’impacte ambiental dels parcs eòlics va més enllà del visual: col·lisions amb l’avifauna, construcció de grans vials d’accés a zones naturals, desmunts en zones de fort pendent, instal·lació de línies elèctriques associades, etc., que es veurien molt reduïdes amb els criteris de generació distribuïda que defensem des de la nostra entitat.

Respecte al parc solar que acompanya al projecte a sobre de l'abocador de runes d'Amposta, pensem que malgrat els terrenys on s’instal·laria són una extractiva abandonada en fase de restitució, seria preferible també posar-lo en sòl industrial, ja que l’objectiu al restituir una antiga activitat extractiva, no es convertir-ho en nou sòl per a ús industrial, sinó restituir-ho a lo que originàriament era el terreny o bé fer-ho compatible amb usos que s'integrin amb l'entorn agrícola del paratge. Cal ubicar les activitats industrials d’un municipi als polígons industrials, que són pròpiament creats per a això.

Finalment, us adjuntem l'enllaç a un vídeo on es recrea, a vol d'ocell, l'impacte visual del projecte de parc eòlic d'Amposta:

http://www.youtube.com/watch?v=L4i2C45Lr-Y

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta