2 de febrer del 2010

[Nota de premsa] Junqueras adverteix que el cementiri nuclear d’Ascó no compleix els acords internacionals en medi ambient

En concret, contravé el Conveni d’Aarhus, que exigeix que les instal•lacions que poden afectar el medi ambient segueixin un procés transparent i participatiu

El projecte del Govern espanyol tampoc compleix les recomanacions de la xarxa europea de governança de residus radioactius COWAN

Brussel·les, 02 de febrer del 2010. L’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha demanat a la Comissió Europea que analitzi de forma exhaustiva la construcció del cementiri nuclear d’Ascó, atès que vulnera el Conveni d’Aarhus. Segons aquest acord, signat també per la Unió Europea, les decisions ambientals s’han de prendre en un procés transparent i participatiu. Tanmateix, la convocatòria per a la selecció dels municipis candidats a albergar el cementiri nuclear, publicada el 29 de desembre del 2009, no menciona en cap cas el consens territorial ni la posició dels governs autonòmics. Així mateix, la convocatòria no concreta les característiques tècniques del projecte.

El projecte de cementiri nuclear tampoc compleix les recomanacions de la xarxa europea de governança de residus radioactius COWAN.

‘El Govern d’Obama ha retirat recentment un projecte de cementiri nuclear per la forta oposició que va generar a l’estat de Nevada, mentre que el Govern de Zapatero ni tan sols s’ha plantejat que la Generalitat pugui opinar sobre una instal·lació que s’ha de construir a Catalunya’, ha afirmat Junqueras.

L’eurodiputat republicà ha afegit: ‘No és just que col·loquem totes les instal·lacions que ningú més vol a les Terres de l’Ebre’.

D’altra banda, Junqueras considera que la decisió d’albergar un cementiri nuclear no pot dependre només d’una població perquè hipoteca el futur econòmic de tota la zona. En aquest sentit, l’eurodiputat ha criticat la proposta del Govern espanyol de construir un parc industrial al voltant d’Ascó: ‘L’experiència demostra que els parcs d’empreses al voltant d’instal·lacions nuclears no funcionen. A Ascó ja se’n va construir un fa 20 anys, i mai ha arrencat, i a Vandellós, tampoc’.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta