2 de febrer del 2010

Tortosa aprova per unanimitat la defensa del cabal ecològic i convocarà una cimera d'alcaldes

La PDE adverteix que el nou pla de conca marcarà els propers trenta anys del riu
 
Tortosa s'ha compromès a col·laborar amb la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) en la reivindicació d'un cabal ecològic per al tram final del riu. El ple va aprovar per unanimitat ahir al vespre una moció ciutadana de la PDE, avalada per 456 signatures, que reclamava el lideratge institucional Tortosa en la defensa del cabal mediambiental, ja que l'esborrany del nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre no en fixa cap. L'alcalde va anunciar que convocarà els ajuntaments ebrencs en una cimera.

«És important que l'Ajuntament lidere aquest procés de preocupació, presència i intervenció de les Terres de l'Ebre en la redacció i aprovació del nou pla de conca», va afirmar Manolo Tomàs. El portaveu de la PDE va ser l'encarregat de defensar, en el ple d'ahir al vespre, la moció que el moviment social havia presentat amb l'aval de més de 500 signatures. De fet, a última hora la PDE encara n'hi va incorporar 160 més, per deixar ben clar que el nou pla hidrològic de la conca «marcarà els propers 30 anys de la gestió del riu», i també que «tot el que ara es decideixi tindrà una relació directa en el futur» del territori.



Tots els grups municipals van entendre el missatge de la PDE, i la moció ciutadana es va aprovar per unanimitat. Només els portaveus del PP i del PSC van posar alguns advertiments al damunt de la taula. Així, Antonio Faura va assenyalar que els interessos de l'Ebre no es poden defensar des dels «maximalismes», i que cal negociar amb el govern de l'Estat i amb la resta de la conca, «amb coneixement tècnic i amb objectivitat». Així, també va dir que ja s'ha obert l'aixeta del transvasament a Barcelona des del Segre, i que l'excedent d'aigua del canal de regadiu Xerta-Sénia acabarà al nord del País Valencià. De fet, aquestes últimes afirmacions van satisfer alguns membres de la PDE que van assistir al ple, i van provocar els primers aplaudiments de la nit. Per la seua banda, Joan Sabaté també va garantir el suport del PSC a la moció en defensa del cabal ecològic, però va dir que no té «cap dubte» que el govern de l'Estat acabarà fixant un cabal mediambiental. De fet, va recordar que el govern de Zapatero va derogar el transvasament de l'Ebre. A més, Sabaté va aprofitar per manifestar els seus dubtes en un front institucional que estarà liderat per un alcalde de CiU, ja que «van donar suport al transvasament» de l'anterior govern del PP.




Sense protagonismes


La portaveu de CiU, Meritxell Roigé, també va voler portar l'aigua al seu molí, i va remarcar que la moció de la PDE reclama al govern català que no torni a avalar cap pla de conca que no incloga un cabal mediambiental per a l'Ebre. Siga com siga, l'alcalde, el també convergent Ferran Bel, va recordar que la iniciativa de la PDE era la culminació d'una sèrie de reunions de treball, que ara haurà de continuar «més enllà de les posicions partidistes de cadascú». Així, Bel va anunciar que convocarà una cimera amb els representants dels altres municipis de les Terres de l'Ebre, amb l'objectiu de treballar de manera unida en defensa del cabal mediambiental, «sense protagonismes de ningú, buscant la col·laboració de totes les institucions, i per tenir el suport de tot el món local del territori». En aquest sentit, Manolo Tomàs va recollir el compromís i va advertir que la PDE serà «exigent» en el desenvolupament de la moció. «Cal passar de la fase de les resolucions a la fase de l'activitat», va afirmar el portaveu. «Tot això s'ha de plasmar en una assemblea d'alcaldes, equips de tècnics, juristes i una petició al govern català perquè no torni a signar un pla hidrològic sense cabal ecològic», va afirmar.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta