24 de febrer del 2010

Tortosa necessita millorar en trànsit, pàrquings, recollida selectiva i riscos naturals

L'Agenda 21 marca els punts forts i febles del municipi.

El regidor de Medi Ambient, Valentí Marín, va donar a conèixer ahir els primers detalls de l'Agenda 21 Local de Tortosa, un document que proposa 103 actuacions. Entre els punts febles que Tortosa ha d'abordar hi ha els problemes de mobilitat, la falta d'aparcament, la recollida selectiva, la contaminació acústica, i la millora dels espais fluvials i dels barrancs.

Marín va explicar que el govern municipal espera poder aprovar la declaració de sostenibilitat de la nova Agenda 21 en el ple ordinari de l'1 de març. El regidor de Medi Ambient va recordar que l'Ajuntament tortosí va iniciar el procés per fer l'Agenda 21 ara fa 10 anys, i que l'objectiu del document és millorar el medi ambient i la qualitat de vida dels ciutadans. En aquest sentit, Marín va detallar tot el procés que ha seguit el consistori per redactar l'Agenda 21, que ha estat a càrrec de la consultora Lavola. Així, es va crear una comissió tècnica; van constituir un consell de participació ciutadana que es va reunir en quatre ocasions; van convocar dos fòrums ciutadans, i es va fer una enquesta que va ser contestada per 200 veïns. A partir de les diverses aportacions, Lavola va redactar una memòria que fixa quin era l'estat de Tortosa al març del 2009. Tot seguit, el pla d'acció local per a la sostenibilitat (PALS) de Tortosa ha definit les 103 actuacions que l'Ajuntament hauria d'impulsar per garantir un desenvolupament sostenible del municipi.

El regidor va avançar algunes accions proposades per l'Agenda 21, que en algun cas implicaran també altres ajuntaments veïns o les administracions superiors. És el cas de la creació del consorci de la zona PEIN de la serra Boix-Cardó, o la recuperació i millora de l'entorn fluvial del riu Ebre i dels barrancs. El document també proposa millores en la mobilitat i la construcció de pàrquings.

Accions en marxa o en projecte

«Alguns de les actuacions que cal fer a curt i mitjà termini ja estan en marxa, ja que les hem iniciades al mateix temps que vèiem per on ens portaria l'Agenda 21», va afirmar el regidor de Medi Ambient. Així, Valentí Marín va recordar que l'Ajuntament ja ha realitzat la millora del parc municipal Teodor González, i que també té força avançat el pla de mobilitat, el projecte del viver d'empreses, la construcció d'aparcaments subterranis i de dissuasió, i la recuperació de l'entorn fluvial, unes actuacions que es faran o es començaran durant el 2010. «L'Agenda 21 és un document potent, però que no donem per tancat, ja que el plantegem perquè siga millorat i sobretot perquè es puga complir», va afirmar Marín. El regidor va afegir-hi que abans del final del mandat també caldrà actualitzar o elaborar els plans d'emergència de barrancs, incendis forestals i riscos químics i nuclears. També caldrà enllestir el pla de mobilitat, crear zones de pàrquing i promoure l'ús de la bicicleta amb la construcció d'una xarxa de carrils bici. En aquesta línia, l'Agenda 21 també proposa l'augment del transport públic i la millora de la connexió dels pobles del municipi. Marín va precisar, a més, que la futura ordenança de medi ambient servirà per regular la contaminació acústica i les pudors.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 24-02-2010 Pàgina 10

1 comentari:

  1. Ja sabíem que a casa nostra “no sap ploure”, però les darreres pluges a Andalusia, fins i tot la catàstrofe de l’Illa de Madeira donen una idea del que ens esta venint al damunt. Dic això, perquè dintre del programa de l’Agenda 21 s’observa la millora dels espais fluvials i de barrancs. Tots sabem que el riu esta regulat, però i tot així podem també tenir problemes, però els barrancs no avisen. Algú em podria informar sobre les actuacions previstes sobre els cursos dels barrancs que travessen les àrees urbanes del TM de Tortosa ?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta