24 de febrer del 2010

El Congrés dels Diputats rebutja paralitzar el procés de l'MTC però insta el govern a consensuar-ne la seu


El Congrés dels Diputats va rebutjar ahir al vespre una proposició no de llei del grup parlamentari d'ERC-IU-ICV que reclamava al govern de l'Estat la paralització del procés de selecció del municipi en què es construirà el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. Concretament, la proposta defensada pel republicà Joan Ridao demanava que s'aturés el procés –amb Ascó com un dels nou municipis candidats–, fins que no s'hagin avaluat els efectes que el magatzem nuclear tindrà sobre el medi ambient i quina serà la vida operativa de cada central. Així, Ridao va argumentar que les comunitats autònomes haurien de tenir veu i vot en la decisió, ja que cada territori «ha de ser responsable» dels residus que genera.

Però la proposició no de llei va ser bloquejada amb els vots del PSOE, el PP, el PNB i CiU, que van defensar la necessitat de construir un magatzem que pugui rebre els residus nuclears de tot l'Estat. Poc després, el Congrés sí que va aprovar una altra moció que era la conseqüència d'una interpel·lació de Joan Herrera (ICV) al ministre d'Indústria, però que Esquerra havia acceptat esmenar a última hora, d'acord amb el PSC. Així, finalment Herrera va instar el govern estatal a «allotjar» l'emplaçament de l'MTC tenint en compte el «consens social i territorial» i l'opinió dels territoris. Davant d'això, el convergent Jordi Jané va ironitzar recordant que estaven votant el mateix acord que ja s'havia aprovat el 2006. Per la seua banda, el tarragoní Francesc Vallès (PSC) va garantir que la construcció de l'MTC es farà amb el màxim consens social, territorial i institucional, i va assenyalar que els governs de les comunitats autònomes podran opinar durant el tràmit d'al·legacions.

Álvarez vol l'MTC a Ascó

D'altra banda, el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, va defensar ahir la instal·lació de l'MTC a les Terres de l'Ebre. En declaracions a l'ACN, Álvarez va dir que és «raonable» que Catalunya es quedi els residus nuclears, i que l'MTC té «atractius» des del punt de vista tecnològic. Segons Álvarez, és la inversió «de més interès» i de «menys impacte ambiental» de les rebudes pel territori en els últims anys.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 24-02-2010 Pàgina 9

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta