El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, acompanyat del director del Campus a Terres de l’Ebre, Azael Fabregat, i del director del grup de recerca que ha realitzat l’estudi, Juan Antonio Duro, ha presentat avui a la Universitat Rovira i Virgili a Tortosa l’estudi “Estimació del PIB turístic de les Terres de l’Ebre”, que analitza l’evolució econòmica del sector turístic a Terres de l’Ebre durant el període 2003-2007. També han assistit a l’acte, el delegat del Govern a Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, i el director dels serveis territorials a Terres de l’Ebre, Josep Monclús.
Aquest estudi realitzat per un equip d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i encarregat pel Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, a través de l’Observatori de Turisme de Catalunya, apunta cap a un augment significatiu de les activitats turístiques específiques al territori al llarg del període 2003-2007 que s’atribueix al creixement de les activitats turístiques del sector de l’oci i el de l’hostaleria.
El Departament d’Innovació, Universitats, i Empresa ha impulsat durant aquest període diverses actuacions per tal de posar en valor i potenciar els recursos turístics del territori. Concretament, al llarg dels últims tres anys, ha destinat prop de 6 milions d’euros a impulsar el turisme a Terres de l’Ebre.
En el marc de la visita a Terres de l’Ebre, el conseller Josep Huguet ha inaugurat també avui a Benifallet el conjunt turístic museogràfic al voltant del jaciment Ibèric “El Castellot de Roca Roja”.
El PIB específic turístic a les Terres de l’Ebre creix més d’un 23% en quatre anys, 9 punts més que l’economia global ebrenca. El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, acompanyat del director del Campus a Terres de l’Ebre, Azael Fabregat, i del director del grup de recerca que ha realitzat l’estudi, Juan Antonio Duro, ha presentat avui al campus la Universitat Rovira i Virgili a Tortosa l’estudi “Estimació del PIB turístic de les Terres de l’Ebre” que analitza l’evolució econòmica del sector turístic a Terres de l’Ebre durant el període 2003-2007. També han assistit a la presentació, el delegat del Govern a Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, i el director dels serveis territorials del Departament, Josep Monclús.
Aquest estudi, realitzat per un equip d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i encarregat pel Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, apunta cap a un augment significatiu de les activitats turístiques específiques al territori al llarg del període 2003-2007. Segons l’estudi, el PIB associat a les activitats específiques turístiques a Terres de l’Ebre hauria crescut, en el període acumulat 2003-2007, un 23.2%, clarament superior al creixement registrat en l’economia global ebrenca Aquest augment seria atribuïble, en gran mesura, al creixement del sector de l’oci, que aportà 12 punts percentuals al creixement global, i al d’hostaleria, que n’aportà 9.3 punts percentuals.
Per comarques, l’expansió més clara correspon a la Terra Alta, fonamentat en el creixement de l’hostaleria, seguida pel Baix Ebre i el Montsià. Segons indica l’estudi el PIB específic total, amb un volum estimat d’uns 263 milions d’euros l’any 2000, representaria, a l’exercici del 2007, el 8% de l’estructura econòmica global de les Terres de l'Ebre. En aquests sentit el 85% de tota la generació de PIB específic turístic es concentra en dues comarques, el Baix Ebre i el Montsià.
En el marc de la presentació el conseller Josep Huguet, ha posat l’èmfasi en una altre dada que es desprèn de l’estudi, com és el creixement d’ocupació que ha experimentat el sector de l’Hostelaria a les Terres de l’Ebre, “ amb un augment del 19,4 % en el període 2005 2007, molt per sobre del creixement del total de Catalunya que va ser d’un 10,3%. També una altre xifra que recull l’estudi és l’increment dels establiments hotelers a les Terres de l’Ebre , que durant el període 2003-2007 va créixer de l’ordre d’un 20%, i pel que fa als establiments de turisme rural, amb un augment del 32.9%.
D’aquesta manera, el conseller conseller Josep Huguet, ha destacat que els resultats de l’estudi ens permeten corroborar” que el sector turístic ha estat una de les principals puntes de llança del creixement econòmic a les Terres de l’Ebre, i que es pot convertir en el principal motor econòmic del territori, generant ocupació, inversió i riquesa a la zona, sent en definitiva una de les principals locomotores del seu progrés de futur”. Ha afegit que el Departament d’Innovació, Universitats, i Empresa, a través de la Direcció General de turisme, ha apostat per impulsar durant aquest període diverses actuacions per tal de posar en valor i potenciar els recursos turístics de la zona. El conseller Josep Huguet ha assenyalat que “una bona promoció, unes bones xarxes relacionals dels agents, la cooperació públic- privada i el convenciment de la població seran claus en aquest procés, on recursos turístics no en falten”
D’aquesta manera, durant el període 2007-2009, el Departament d’Innovació, Universitats, i Empresa, ha destinat més 5,7 milions d’euros per impulsar el sector turístic ebrenc, a través del Pla de Dinamització Turística de Terres de L’Ebre, del Pla de Dinamització del Turisme, o d’accions específiques. Concretament el conseller ha destacat el pla estratègic del turisme, l’impuls a la carta europea del turisme sostenible, el projecte del centre d'interpretació del renaixement a Tortosa, millores a la via verda i posada en valor de les seves estacions, els espais de la batalla de l'Ebre, l’adequació turística del jaciment ibèric del "Castellot de la roca Roja" a Benifallet, o el projecte de llagut turístic.
Inauguració del conjunt turístic museogràfic del jaciment Ibèric “El Castellot de Roca Roja”
En el marc de la visita Terres de l’Ebre, el conseller Josep Huguet ha inaugurat a Benifallet el conjunt turístic museogràfic al voltant del jaciment Ibèric “El Castellot de Roca Roja”. En l’acte inaugural també ha assistit l’alcalde Benifallet Jordi Monclús. El Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, a través de la Direcció General de Turisme, ha destinat a aquesta actuació un total de 200.000 euros per a l’adequació i posada en valor turístic d’aquest jaciment.
Aquesta acció ha contemplat:
· Per accedir al jaciment que es fa pel riu, s’ha construït un embarcador on pugui parar el llagut de Benifallet i altres embarcacions de passatge turístic.
· Instal·lació d’un conjunt d’elements museogràfics, col·locant-ne un al punt de parada de l’embarcador, al llarg del camí d’accés i a la plataforma arqueològica del jaciment.
· Creació d’elements museogràfics que expliquen diversos aspectes de la cultura i tradició ibèrica, el paper dels ibers a l’Ebre , l’entorn geogràfic on està situat el jaciment, el comerç fluvial i la interpretació de les estructures arqueològiques de l’assentament.
· Per complementar l’actuació s’han col·locat elements de seguretat i millora de l’espai a la plataforma del jaciment i alguns elements de mobiliari al llarg del camí d’accés, com bancs o altres, que milloren el recorregut.
· L’ajuntament ha contribuït, entre d’altres,en l’arranjament del camí d’accés.
5 de març del 2010
[Nota de premsa] El PIB específic turístic a les Terres de l'Ebre creix més d'un 23% en quatre anys, nou punts més que l'economia global ebrenca
1 comentari:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
"El PIB específic turístic a les Terres de l’Ebre creix més d’un 23% en quatre anys, 9 punts més que l’economia global ebrenca".
ResponEliminaMe'n alegro, ara, jo, no he sabut trobar a la nota cap referencia a que el creixement de l'activitat global ( 9 punts per baix ) també sigui del mateix període ( 2003-2007 )
En qualsevol cas, és normal que així fos si sempre estem dient que el turisme es un sector de potencial creixement etc. El que farà falta veure ( què és estrany que no es tingui ) és el comportament des del 2007, que és quan comencem a entrar en la crisi