23 d’abril del 2010

Sant Jordi amb autors ebrencs, dadaisme, mostra de llibres i biblioteca Mercè Lleixà

El carrer Sant Blai, la plaça de l'Àngel i l'Eixample tornaran a ser avui l'epicentre de la diada de Sant Jordi a Tortosa. Així, la majoria dels autors ebrencs amb novetats signaran les seues obres a les parades i llibreries. A la tarda, la biblioteca municipal Marcel·lí Domingo entregarà els premis del concurs de punts de llibre i de microrelats, com també dels millors lectors. A les 18.30 h, a la plaça Barcelona, hi haurà una actuació a càrrec d'alumnes de l'Escola Municipal de Música. Finalment, a la sala Antoni Garcia del centre cultural l'Escorxador, s'inaugurarà l'exposició Construccions líriques: Man Ray / Leandre Cristòfol. L'objecte i l'esperit del dadà.

A Roquetes, la biblioteca celebrarà el seu tercer aniversari amb diversos actes, tot i que el més significatiu serà el de canvi de nom de l'equipament, que serà a partir d'ara el de biblioteca de Roquetes Mercè Lleixà. Així, l'Ajuntament ha volgut homenatjar l'actriu roquetenca, desapareguda fa un any. D'altra banda, la plaça de l'Església de Flix serà l'escenari de la III Mostra de Llibres de la Ribera d'Ebre.

Algunes novetats interessants

El número 13 de la revista Recerca, editat per l’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre, dedica un dossier a la llengua i a la literatura, centrat en els escriptors tortosins al voltant del segle XIX i XX. El dossier inclou dos articles sobre literatura: «La Renaixença del català a Tortosa (1878-1938)», de l’escriptor Emigdi Subirats, i «L’obra musical, folklòrica i literària de Joan Moreira», d’Albert Aragonés i Joan Vidal.


Les principals novetats d'Aeditors, l’editorial que dirigeix Àlex Ferrer són Cementiri nuclear, la novel·la satírica sobre la candidatura d’Ascó al magatzem de residus que signa Anton Dorca; el recull poètic Fugida en cercles, de Josep Igual, i també La gatera del temps, en què el flixenc Albert Guiu recorda la seua infantesa a la vora del riu. Aquesta petita editorial del Perelló també presenta la novel·la Arran de l’Ebre, de Cinta Arasa; el recull de relats Galeria ebrenca, de diversos autors, i Dies d’anhels, la novel·la escrita a quatre mans entre Emigdi Subirats i Rafel Duran, que narra la vida d’un ampostí durant la guerra d’Àfrica, la dictadura de Primo de Rivera, la Segona República i la Guerra Civil. A banda, Aeditors també recupera Nausica, una obra teatral que Sebastià Juan Arbó va publicar el 1937, i el poemari A la barana dels teus dits, de Jesús M. Tibau.

L’editorial de Benicarló Onada Edicions afronta Sant Jordi amb importants novetats que afecten el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Per exemple, hi ha el primer volum de Biografies de Tarragona, a càrrec de Manel Güell i Salvador-J. Rovira i Gómez. També cal destacar Vocabulari de cruïlla, del tortosí Joan Beltran, i quatre nous contes infantils del pallasso Muniatto, d’Ester i Olga Besolí: Muniatto i la nena Elena, Muniato busca bolets, La maleta de Muniatto i Muniatto i els regals de Nadal. Per la seua banda, l’escriptora Montserrat Boquera fa doblet amb Vivències ebrenques. Fets quotidians de quan lo riu era vida, i amb Primer la sang que l’aigua. Finalment, l’editorial benicarlanda també ofereix Ulldecona, història i territori; La Sénia, societat i economia, i Els encanteris del Montsià, de Joan B. Beltran i Reverter.

L’editorial de Catarroja Perifèric Edicions ha editat una de les novetats ebrenques més destacades. Es tracta del recull Alfabet per a adults, que recupera alguns dels articles que el poeta i assagista Gerard Vergés va publicar al diari Avui entre els anys 1987 i 2005.

L’editorial Petròpolis, que publica els seus llibres a través d’internet –permet descarregar-los en PDF, llegir-los gratuïtament en línia o bé comprar-los en format paper– presenta el recull Jo sóc aquell que em dic Gerard, un llibre d’homenatge a Gerard Vergés. Un altra novetat és el poemari col·lectiu Totes les sortides dignes, que ha coordinat Jesús M. Tibau.


Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 23-04-2010 Pàgina 2 i 3

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta