24 d’abril del 2010

ICV convocarà les entitats de veïns una per una per parlar de la "privatitzacio" de l'EMSP

El portaveu del grup d'ICV a l'Ajuntament de Tortosa, Jaume Forcadell, ha anunciat que convocarà totes les associacions de veïns del municipi, «una per una», per informar-les al detall de l'externalització del 49% de les accions l'Empresa Municipal de Serveis Públics (EMSP). Una operació que, segons ICV, implica la «privatització» de la gestió d'Aigües de Tortosa, i amb què el govern de Ferran Bel (CiU i ERC) pretén aconseguir «diner fàcil» per «tapar forats» i poder tirar endavant algunes obres. Segons Forcadell, trucar a la porta de les entitats veïnals serà la nova estratègia d'ICV, després que dijous al vespre va haver de suspendre per falta de quòrum la reunió informativa que havia convocat amb les associacions. En aquest sentit, Forcadell va ser especialment crític amb la Federació d'Associacions de Veïns de Tortosa, entitat que encara no ha manifestat públicament què opina de l'externalització de part de l'EMSP.

Forcadell va posar en dubte que per l'operació no s'acabe penalitzant els veïns amb una forta pujada de les tarifes, com sosté el govern municipal. «Tot es fonamenta en un increment dels ingressos i dels beneficis de l'EMSP, però la realitat és que el 2009 el consum va baixar i es van facturar 111.259 euros menys», va dir. «Així, si falla algun paràmetre, hi haurà un desequilibri econòmic i caldrà aplicar recàrregues extraordinàries a la tarifa, per més blindades que estiguen», va assenyalar. El portaveu d'ICV va recordar que la nova empresa mixta «només» preveu una inversió anual de 400.000 euros durant 25 anys, una quantitat molt inferior als 590.000 que Aigües de Tortosa va invertir durant el 2009.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 24-04-2010

6 comentaris:

  1. Tot i que el senyor Forcadell ha demostrat en ocasions ésser un dels regidors mes conseqüents del nostre Ajuntament, ara tinc que confessar que no entenc la seva estratègia.
    Primer fot canya a la Federació d’ Associacions de Veïns per manca de quòrum , i desprès els hi vol vendre el “producte”...
    Senyor Forcadell; que pot ser li manca poder de convocatòria ?

    ResponElimina
  2. No entenc gens aixo de "va haver de suspendre per falta de quòrum la reunió informativa que havia convocat amb les associacions". El quòrum es requereix en una reunió que hagi d'adoptar o prendre algun acord o resolució, però en una reunió informativa? Una altra cosa és que es decidís no fer-la per poca assistència, però no per no haver-hi quòrum.
    Per altra part, Mc Calan, aixo de fotre canya a la federació jo no ho he entès aixi, i de la noticia es desprèn que havia convocat a totes les associacions i ara ho farà individualment. A més, aixo d'acudir a una convocatòria es obvi que cadascú va on vol i més l'interessa, el que passa és que l'interes del que a d'anar no te perquè coincidir amb l'interes dels representats. és millor deixar-nos veure en una convocatòria de l'Alcalde que en una d'un grup ( unipersonal ) de l'oposició, encara que l'explicació pugui ser interessant. M'explico?

    ResponElimina
  3. no em facis riure que tinc un tall al llavi

    ResponElimina
  4. El govern vol augmentar un 56% la factura de l'aigua fins el 2015
    L'usuari català paga per ella menys de l'1% dels seus ingressos familiars nets
    EUROPA PRESS
    Barcelona
    Ult. Act. 02/05/2010 11:43

    El preu de l'aigua a Catalunya hauria d'augmentar un 56% en els pròxims cinc anys, des dels actuals 1,7 euros de mitjana que paga una família per cada 1.000 litres consumits fins a 3,02, fet que permetria afrontar els costos creixents del seu subministrament, segons un informe de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), dependent de la Conselleria de Medi Ambient.

    El Pla de Gestió de l'Aigua 2010-2015, en procés d'informació pública, especifica en el seu apartat econòmic que la pujada del preu es planteja "per poder fer front als reptes" del mateix programa, si bé precisa que l'increment s'ha de fer "de manera gradual i consensuada".

    El director de l'ACA, Manel Hernàndez, va reconèixer durant una compareixença al Parlament el desembre que el deute d'aquesta institució, juntament amb la de l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATL), pujava a uns 1.945 milions d'euros, dels quals més de 1.500 pertanyien a l'ACA.

    L'organisme gestor n'és conscient, com ho demostra en el seu document de planificació en precisar que actualment el preu mitjà de l'aigua a Catalunya només permet recuperar el 68% dels costos del cicle complet, de manera que "s'hauran de crear nous instruments que permetin obtenir nivells de recuperació superiors", en un context en el qual la construcció d'infraestructures -dessalinitzadores, depuradores i conduccions- no ha deixat de créixer per assegurar el subministrament en cas de sequera.

    De fet, el Pla de Gestió preveu comptar el 2015 amb 389 hectòmetres cúbics d'aigua addicionals, fet que permetrà reduir el dèficit hídric de les conques internes, recuperar el cabal ecològic de rius com el Ter, així com assegurar una mínima qualitat ambiental.

    L'informe precisa que amb l'increment de costos previst, es fa "del tot insostenible" seguir aplicant el model actual de finançament, tenint en compte que a Catalunya l'usuari domèstic paga de mitjana 1,7 euros per metre cúbic d'aigua, cosa que representa menys de l'1% dels ingressos familiars nets.

    En comparació amb d'altres capitals europees, Barcelona paga 1,78 euros per metre cúbic d'aigua, mentre que a Berlín (Alemanya) són 4,92, a Londres (Gran Bretanya) 2,56 i a París (França) 2,12. Tan sols a Roma (Itàlia) el preu és inferior, 0,95 euros per metre cúbic.

    Actualment, els ingressos del cicle de l'aigua procedents de les tarifes repercutides sobre els usuaris ascendeixen a 1.145 milions d'euros anuals, tot i que per prestar els serveis es generen uns costos de 1.684 milions -per això només es recupera el 68%-. El 2015 està previst que el cost dels mateixos serveis augmenti fins a 2.212 milions.

    "El nivell d'endeutament ha arribat al límit tècnic admissible" i la repercussió en el rebut

    ResponElimina
  5. Home, que raro!
    Això vol dir que, com a Grècia, pagarem mes imposts?
    I per llei no diu que l'aigua és un bé essencial i que no és paga, sinó que l'únic que és paga es el servei de posar-la casa?
    Pos, si és així, a que collons hem de pagar les obres faraòniques i regalar serveis a quatre terratinents regants, o industrials a cent kilòmetres, a preu més baix del que paguem natros?
    Que m'ho justifique algú!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta