L'equip d'ortovoltatge té nou pacients, però podria assolir el centenar cada any.
Cada any es diagnostiquen uns 200 casos de càncer de pell a les Terres de l'Ebre. Per això, la unitat de radioteràpia de l'hospital de la Santa Creu de Jesús-Tortosa ha incorporat un equip d'ortovoltatge, un aparell de radioteràpia superficial útil per tractar els carcinomes de pell o les patologies benignes, sense haver d'operar. El nou aparell, que va entrar en servei el 23 de març, ja té nou pacients, però es podria utilitzar en 70 en el primer any, i es podrien vorejar els 100 tractaments anuals. [Àudio: Ismael Roldan diu que el nou equip d'ortovoltatge completa la unitat de radioteràpia de les Terres de l'Ebre].
Amb el nou aparell d'ortovoltatge de la unitat de radioteràpia de les Terres de l'Ebre, un centenar de pacients amb tumors superficials de pell o patologies dermatològiques benignes evitaran haver de passar per la sala d'operacions i les seqüeles que això comporta. A més, també s'estalviaran els desplaçaments a l'hospital de Reus per fer-se les irradiacions. De fet, el director de l'àrea d'oncologia de l'hospital Sant Joan de Reus, Josep Gomà, va explicar ahir que els tractaments radiològics per càncer de pell requereixen un total de 10 sessions, una per dia. «Per als pacients ebrencs, i sobretot per a la gent gran, serà més còmode estalviar-se els viatges», va dir Gomà. El director va aclarir que alguns casos no es tracten perquè els càncers més petits es trauen en el moment de fer la biòpsia. [Àudio: Josep Gomà destaca la importància del nou equipament d'ortovoltatge per combatre el càncer de pell a l'hospital de Jesús].
D'altra banda, tant Gomà com l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el director dels serveis territorials de Salut, Ismael Roldán, van destacar que la incorporació del nou equip d'ortovoltatge completa el projecte global de la unitat de radioteràpia de les Terres de l'Ebre. Una unitat que va començar a funcionar el juliol del 2008, amb l'entrada en servei de l'accelerador lineal de l'hospital de Jesús, i que va tenir uns 260 pacients nous durant l'any 2009. Segons Gomà, la unitat de radioteràpia de les Terres de l'Ebre –que funciona com un satèl·lit del servei d'oncologia de l'hospital de Reus– ja es troba a ple rendiment i ara funciona a un ritme més alt. De fet, Gomà va assenyalar que la unitat de radioteràpia de Tortosa podria arribar a fer el doble de tractaments anuals, si calgués.
El càncer més freqüent
Fins ara, la unitat de radioteràpia de les Terres de l'Ebre no podia tractar els càncers de pell, tot i que són els més freqüents a la demarcació. La mitjana anual és de 447 casos en homes, una cinquena part de tots els càncers en els homes, i de 381 casos en dones, una quarta part de tots els càncers entre les dones. El nou equipament d'ortovoltatge té diferents aplicadors, segons la mida i la localització de la lesió cutània, així com els sistemes més avançats de seguretat i verificació integrada dels tractaments. La medicina opta cada dia més per la radioteràpia en lloc de la cirurgia, però es faran reunions amb els dermatòlegs per prioritzar els pacients.
Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-04-2010 Pàgina 10
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.