28 d’abril del 2010

L'hospital de Tortosa investiga el cas del veí de la Sénia mort una hora després de l'alta

La comissió de mortalitat de l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa investigarà el cas del veí de la Sénia que va morir, ja a casa seua, només una hora després que el servei d'urgències li hagués donat l'alta. Tal com va avançar ahir El Punt, José María Prades Abella, de 66 anys, va arribar el 7 de març al matí a l'hospital en una ambulància, després d'un defalliment i amb un traumatisme nassal. Al cap de cinc hores i de diverses proves, va ser convidat a deixar el centre en el vehicle d'un familiar. Quan va arribar a casa, animat i després de donar de menjar als gossos, el veí de la Sénia va morir sobtadament. La família va voler aclarir les circumstàncies de la mort, però només va rebre «respostes evasives». Per això, va posar el cas en mans d'advocats, que el 31 de març van enviar un burofax als serveis territorials de Salut a l'Ebre, per reclamar «tota la informació» abans de presentar una queixa formal i demanar una indemnització.

Fonts autoritzades de l'hospital de Tortosa van comunicar ahir que el centre no va rebre la sol·licitud d'informació fins ahir, i que ja s'ha revisat l'informe clínic del pacient. De fet, van corroborar que, segons les proves fetes durant la seua estada a urgències, el veí de la Sénia no presentava cap símptoma greu ni un aspecte preocupant. En sortir de l'hospital amb l'alta mèdica, l'home va rebre un informe en què es detallaven els resultats negatius d'un electrocardiograma, i els motius del seu ingrés a urgències: un «episodi sincopal» (desmai i pèrdua total de la consciència) i un traumatisme nassal com a conseqüència del mateix defalliment. A banda, li van diagnosticar un «enolisme crònic» i una «intoxicació per alcohol». De fet, ell mateix va admetre que era un «consumidor esporàdic» de begudes alcohòliques, tot i que va dir que aquell dia no havia begut. Prades va ser sotmès a proves cardíaques i respiratòries, així com a una exploració neurològica i a una radiografia abdominal, sense que es detectés cap anomalia que fes preveure la mort posterior del pacient. A banda, li van prescriure l'habitual control mèdic a través del seu metge de capçalera.

«Com en totes les morts inesperades, s'analitzarà el cas a través de la comissió de mortalitat», van afegir-hi les mateixes fonts. És a dir, el centre analitzarà si es va atendre el pacient correctament, i si la mort s'hauria pogut evitar. Les mateixes fonts van aclarir que no és estrany que els advocats de la família recorreguessin als serveis territorials de Salut per sol·licitar la informació, tot i que és un conducte poc habitual. Per rebre qualsevol informació o sol·licitar qualsevol document, els usuaris es poden adreçar personalment, per via telefònica o a través del correu electrònic, al mateix centre hospitalari o a qualsevol oficina d'atenció al ciutadà de la Generalitat. En aquest sentit, molts dels documents sol·licitats es faciliten al moment als pacients o als seus familiars, si la informació es troba accessible dins del sistema informàtic. En altres casos, es concerta una cita i l'hospital prepara la documentació. El termini per fer-ho és de tres mesos, però en casos greus com la mort dels pacients aquest calendari s'accelera i difícilment s'esgota. En qualsevol cas, l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta va assegurar que ni el centre hospitalari ni la seua assessoria jurídica no van rebre la sol·licitud d'informació de la família del veí de la Sénia fins ahir, 27 d'abril, dia en què el Punt va publicar el cas. Amb tot, el burofax dels advocats té una comunicació de rebut de l'1 d'abril, per part dels serveis territorials de Salut.

Més informació:
-Un veí de la Sénia mor una hora després de ser donat d'alta a urgències de l'hospital


Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 28-04-2010 Pàgina 10

1 comentari:

  1. Els missatgers, pobres, sempre al mig per parar cops.
    Si ja dic jo que de paraules n'hi han a cabassades.
    Atenció a l'usuari out off the records.
    Serveis territorials missing.
    No és estrany?
    O és lo normal?
    Si hi han tres mesos de marge... mentrestant,....

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta