14 de maig del 2010

Tivissa i el Memorial Democràtic honoren els republicans enterrats a la Serra d'Almos

Aquest diumenge, a les 12:00 hores, la directora general de Memòria Democràtica, Maria Jesús Bono; l’alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, i la regidora delegada de la Serra d’Almos, Mª Lourdes Pena, participaran en un homenatge als 179 soldats republicans morts i enterrats en la fossa comuna del cementiri de la Serra d’Almos entre el 20 de setembre i el 21 de novembre de 1938. Durant l’acte es descobrirà una placa commemorativa amb els noms dels difunts i es farà una ofrena floral amb la interpretació del Cant dels Ocells a càrrec del violoncelista Jaume Fraga.

La proximitat geogràfica de La Serra d’Almos (8km) al riu Ebre i, per tant, del front de guerra l’any 1938, va fer que l’exèrcit republicà hi establís un hospital de sang per atendre els ferits de la Batalla de l’Ebre. El lloc escollit va ser el Mas Alerany, que havia estat col·lectivitzat l’any 1936. Aquest hospital era un punt d’evacuació des d’on s’enviaven els ferits a hospitals de rereguarda. Els soldats que morien en aquest hospital eren enterrats al cementiri de la Serra d’Almos. S’ha pogut consultar un llistat dels soldats morts, ja que es van conservar els seus certificats de defunció. A la fossa comuna del cementiri de la Serra d’Almos hi van ser enterrats un total de 179 soldats republicans.

L’homenatge respon a la filosofia i l’esperit de la Llei sobre la localització i la identificació de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista i la dignificació de les fosses comunes, aprovada pel Parlament de Catalunya el 30 de juny de 2009. La Llei vol donar resposta a la recerca de persones desaparegudes i enterrades en fosses comunes des de la Guerra Civil, a partir d’una recerca documental exhaustiva. Les primeres dignificacions ja s’han dut a terme a Cervera, Alpicat, Tarragona, Romadriu i Camarasa, i ara se suma la de Serra d’Almos.

Foto: Alego

2 comentaris:

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta