7 de juliol del 2010

Amics dels Castells il·luminarà les muralles de Tortosa amb 500 torxes

L'associació celebra 15 anys amb una diada nocturna i un centre cultural amb cafeteria-biblioteca.

La XV Diada d'Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa serà nocturna. L'associació vol celebrar els seus 15 anys amb una «vesprada especial», i el 17 de juliol pujarà al castell de la Suda i al recinte emmurallat per il·luminar les muralles amb una cadena humana i mig miler de torxes, amb l'objectiu de reivindicar la recuperació del patrimoni històric. De fet, la diada d'enguany també recorrerà el barri jueu de Remolins, ja que el call és un dels sectors del nucli històric que ha quedat fora dels plans de rehabilitació. Amics dels Castells culminarà el 15è aniversari amb l'obertura d'un centre cultural al carrer Portal del Romeu.

L'entitat Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa va ser creada l'estiu del 1995 per un grup de persones liderades per Víctor Cervera. Era el mateix any en què l'Ajuntament celebrava la primera Festa del Renaixement. Al llarg de 15 anys, l'associació ha organitzat desenes d'activitats per conscienciar les administracions i els ciutadans de la necessitat de recuperar el patrimoni i el conjunt històric com un actiu cultural, turístic i econòmic. Amics dels Castells, que ara té més de 300 socis, ha tingut 12 juntes i sis presidents, però en les catorze diades populars i reivindicatives, hi han participat milers de persones. «El més important és que hem posat en l'agenda política de la ciutat la recuperació del nucli antic, ja que durant els primers anys érem els únics que defensàvem el patrimoni i la ciutat històrica», destacava ahir el president d'Amics dels Castells, Jordi Jordan. «Ens han acusat de ser de dretes i d'esquerres; però hem posat el dit a la nafra i vam aconseguir un miler de signatures per avalar el pacte pel patrimoni, que l'Ajuntament va aprovar per unanimitat», va afegir Jordan, que va precisar que la llei de barris no és la solució als problemes del nucli històric. «El pla integral del nucli antic (Pincat) només és l'inici de la recuperació», va remarcar.

Els actes del 15è aniversari d'Amics dels Castells començaran el 17 de juliol a les 20.00 hores, amb l'inici de la quinzena diada de l'entitat. Fins ara, les diades s'havien celebrat en diumenge al matí, però aquesta serà una jornada nocturna. El punt de partida serà la plaça de la Immaculada, ja que la diada enguany té l'objectiu de reivindicar la recuperació del call de Remolins. Tot seguit, l'entitat repartirà torxes entre els participants i la gent pujarà cap al castell de la Suda i les muralles. La previsió és que es formi una cadena humana i que les torxes s'encenguin simultàniament, per il·luminar el màxim de recinte emmurallat. «Volem aconseguir una panoràmica única i mai vista a Tortosa, que demostri que estem orgullosos del que tenim, i que ho reivindiquem per al futur», va assenyalar Jordan. El president va dir que esperen tenir uns 500 participants, ja que aquest és el nombre que Amics dels Castells ha assolit en les últimes diades que ha convocat. La diada Muralles i Foc es clourà amb un concert de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries a la plaça de l'Absis de la catedral –les entrades anticipades costen cinc euros, a Fruites Barberà i Fruites Chertó, i set euros el mateix dia–, amb una baldanada popular i un servei de barra. Els actes del 15è aniversari continuaran al llarg de l'any amb la publicació d'un còmic d'història local, la II Diada dels Castells per la Pau i una campanya amb unitats didàctiques a les escoles.


Un lloc de referència al nucli antic

La inauguració del centre cultural d'Amics dels Castells de Tortosa culminarà el 15è aniversari de l'entitat. Les obres al local del carrer Portal del Romeu ja han començat, amb un pressupost inicial de 30.000 euros, i la previsió és enllestir-les a principi del 2011. El president, Jordi Jordan, va detallar que ampliaran la seu amb el lloguer d'un local annex. «A la part exterior farem una cafeteria-biblioteca, amb lectures sobre història i patrimoni, que cedirem a algun empresari del sector», va explicar. A la part interior, hi haurà una sala polivalent, un magatzem i un despatx per a l'entitat. A més, es restaurarà un pati interior amb un pou i un safareig de pedra. L'objectiu és que el centre cultural siga un lloc de referència i un punt d'informació turística, i que puga engrescar la iniciativa privada a invertir també al nucli antic.

Publicat a Elpunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 07-07-2010 Pàgina 35

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta