El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimarts la Llei de vegueries i la Llei de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Totes dues lleis són el resultat del desplegament de competències estatutàries, i defineixen una nova organització territorial a Catalunya, tot simplificant l’administració per apropar el govern i els serveis als ciuadans. Pel que fa a l’organització de Catalunya en vegueries, la llei suposa la substitució de les diputacions provincials pels consells de vegueria, així com la creació d’una organització territorial pròpia en set vegueries: les actuals províncies Barcelona, Tarragona (que passarà a anomenar-se Camp de Tarragona), Girona i Lleida, més l'Alt Pirineu, la Catalunya Central i les Terres de l'Ebre. De fet, la llei té efectes jurídics de manera gradual, i d'entrada només suposa la creació de les quatre primeres vegueries, que es corresponen a les actuals províncies espanyoles. En una segona fase, es podran crear les vegueries de l'Ebre, de la Catalunya Central i de l'Alt Pirineu. L’encaix d’aquesta organització territorial pròpia amb el fet provincial requereix de la necessària col·laboració de l’Estat i la modificació de lleis estatals. En cada cas, el consell de vegueria assumirà la titularitat de béns i drets, i es subroga en la representació en ens públics i privats. A més, el personal passarà a integrar-se amb plena dependència orgànica i funcional de cadascuna de les vegueries.
Així, segons la Generalitat, amb aquesta llei es reconeix i es potencien totes i cadascuna de les realitats existents territorialment a Catalunya, s’apropa el govern i els serveis a la ciutadania, i es fan coincidir els ens supramunicipals amb la descentralització territorial de la Generalitat. Durant la seua intervenció per presentar la llei al Ple del Parlament, el conseller Jordi Ausàs ha explicat que “l’organització territorial és i ha estat un dels reptes del país vinculat històricament a la voluntat de major autogovern. L’autoorganització i l’autogovern sempre han anat de bracet. De fet, la confrontació del catalanisme polític amb la imposició del model centralitzador provincial té un llarg recorregut per tots sabut.”
D'altra banda, l’Aran constitueix una entitat territorial singular dins de Catalunya i es relaciona de manera bilateral amb els òrgans de Govern de la Generalitat. Però, pel que fa a la seua integració a la institució provincial de Govern i administració local, l’Aran formarà part de la Vegueria de l’Alt Pirineu.
Foto i vídeo: Generalitat de Catalunya
28 de juliol del 2010
El Parlament aprova la llei de vegueries, però l'Ebre haurà d'esperar
8 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Moltes Felicitats als ciutadans de les TTEE, dons ja tenim VEGUERÍA , la vegueria de Tarragona , es clar !
ResponEliminaNo em sento identificat en Tarragona,i menos encara quant a l'estadi del nastic els tarragonins cridaven que l'aigua de l'ebre mos la fotrien.
ResponEliminaBRINDEM ? Amb cava naturalment!
ResponEliminaJo poso el coc de massana !!!!
ResponEliminaQui posa el cava ?
ResponEliminaTots sabem qui posará el cava...
ResponEliminaJa hi tornem, Mc Calan? Aixo no s'hi val, que no et cabien els quatre comentaris en un?
ResponEliminaAh, a mi no m'agrada el cava.
Jo preferixo pinki.
ResponElimina