18 de juliol del 2010

Visca la vegueria de Tortosa!

Terra d’aigua, terra d’un riu, visca la vegueria de Tortosa! Aquest és el crit reivindicatiu que els tortosins proclamen des de fa uns anys en l’acte inaugural de la Festa del Renaixement, una festa de recreació històrica que recorda l’esplendor de la ciutat al segle XVI. El crit, no m’ho negaran, té més actualitat que mai després que la sentència de l’Estatut, primer, i el dictamen delConsell de Garanties Estatutàries, després, hagen deixat aguantant-se per un fil la divisió de Catalunya en vegueries. Més concretament,el que es complica és la divisió de l’actual província de Tarragona per poder crear la vegueria de l’Ebre. Tortosa obrirà la XV Festa del Renaixement, el 22 de juliol, reclamant la vegueria.

Publicat a la revista PRESÈNCIA • Del 16 al 22 de juliol del 2010

35 comentaris:

  1. Però no era la vegueria de les T.E.?
    Ara només "és" de Tortosa la vegueria? Ja ens anem traient les caretes...

    ResponElimina
  2. Ignonrant!!!
    Nomes es per simbolitzar el nostre passat.

    ResponElimina
  3. Al Renaixement el concepte Terres de l'Ebre no existia.
    Si la festa és una recreació històrica (amb totes les llicències hagudes i per haver), i així surt la figura del veguer, el normal és que es parli de la vegueria de Tortosa.

    Endavant, si arribes a ser una mica més curt, ja no aprens a escriure

    ResponElimina
  4. "El crit, no m’ho negaran, té més actualitat que mai després que la sentència de l’Estatut, primer, i el dictamen delConsell de Garanties Estatutàries, després, hagen deixat aguantant-se per un fil la divisió de Catalunya en vegueries"

    Canalero vols dir que tu saps llegir tampoc? curt ja ho sabia però fins estos extrems... Aixi us va sempre pensant en el passat, el monument del riu també simbolitza el passat ignorant?

    Quina casualitat de tots els municipis de les T.E. l'únic que no calla en la vegueria es Tortosa, li fan una festa i tot!
    Perque serà?

    ResponElimina
  5. Per insistir:
    "Més concretament, el que es complica és la divisió de l’actual província de Tarragona per poder crear la vegueria de l’Ebre"

    Endavant, no manipulis i dis-ho tot, que, de llegir, efectivament, al menys el que entrem per aquí, en sabem tots. I voler buscar els tres peus al gat en aquest cas ho trobo una mica forçat.
    Aixi la festa és a la vegueria.....quan aquest any és celebra la quinzena edició del Renaixement, i de la vegueria se'n parla des de fa quatre anys.
    Una altra cosa, ja que veig que del que vols parlar és de la vegueria. Si fem un paral·lelisme amb les províncies, quant al nom, excepte mitja dotzena, la resta totes es diuen com la capital. ( o "seu institucional" ) Peró també et dic des d'ara que a mi ja em va bé que es digui de les TTEE o de l'Ebre. Peró tranquil que això tardarà. Si arriba.

    ResponElimina
  6. Hi ha gent que odia tant als veÏns, que prefereix ser província de Tarragona que vegueria o província de les Terres de l'Ebre amb capital a Tortosa. Així ens va als ebrencs.

    ResponElimina
  7. Molt bé canalero! Així els problemes de l'Ebre no són deguts, ni a la classe política que tenim, ni a la falta d'infraestructures, ni a l'estructura econòmica obsoleta, ni a l'abandó institucional, ni res d'això, la culpa es que no tenim la capital a Tortosa, d'una virgueria amb les mateixes competències que un consell comarcal...

    T'has cobert de glòria company!

    ResponElimina
  8. La culpa és de tot el que has dit, i gent tan negativa i destructiva com tú. Tú ets dels que no sap construir-se la seva casa i destrueix la dels altres.

    Per cert, no has citat l'absència de centres de decisió de poder i d'administració territorial. És de pàrvuls no entendreu. Fes gran a Tarragona si ho vols, però no amb la meva ajuda.

    ResponElimina
  9. Endavant en la tegua Tortosafobia!

    ResponElimina
  10. Soc tortosí de naixement i residència. Però, com a persona m'ofèn la prepotència.
    Crec que l'esment a una vegueria de Tortosa està totalment fora de lloc avui en dia.
    Lo cul de mon tortosí ja fa desenes d'anys que no toca vores. Ni com a ciutat ensenyem res de nou, ni oferim a les Terres de l'Ebre poc més que les molles d'una mala administració, creixement urbanístic patètic i mala acollida dels pobles veïns i germans.
    L'expressió pròpia d'una serie B americana, amb uns vestits esperpèntics, ens mostra la nostra realitat social. Uns polítics mediocres disfressats de no se sap que, proclamant institucions impossibles.
    Amb un "Visca Tortosa" pelat demostraríem millor que les restes del centralisme tortosí van desapareixent.
    Canalero, el concepte de Terres de l'Ebre, batejat amb diversos noms, balla per aquestes terres des dels ibers. Això si, acaparant protagonisme la ciutat dels ponts.
    Fem-nos-ho mirar que ens fallen moltes peces.

    ResponElimina
  11. Canalero i demes partidaris aferrisats de la vegueria: la vegueria que s'havia d'aprovar no és res mes que un mix entre conselll comarcal i diputació, es a dir centre de decisió territorial = O, bueno si podria decidir sobre el color dels contenidors d'escombraries, però els únics centres de decisió continuarien sent Barcelona i la capital de la "nación indosoluble" Madrid. Us han venut la moto, i aqui vatros trencant-vos les banyes per una misèria...

    Com ha dit el comentari anterior, amb el qual no podria estar mes d'acord, això vostre és un vull i no puc, frustracions antigues.

    Ah! i per fer gran Tortosa, prefereixo fer gran lo meu poble, no canviaré unes cadenes per unes altres, com alguns voldrien.

    ResponElimina
  12. Nobody, quina capacitat per canviar la història que tenim. Terres de l'Ebre és un concepte nascut en el segle XX, preguntau a qualsevol historiador.

    Un altra cosa és que hi ha un àmbit geogràfic, més o menys definit i amb fronteres no netament definides, que ha abastat el sud de la província de Tarragona, el nord de la província de Castelló i una franja de Terol.

    Fas riure endavant, parlar de cadenes, en el supòsit que existís una vegueria de les Terres de l'Ebre. Quantes cadenes et subjecten ara. Les de Tarragona. Doncs no, perquè per a la gent de Tarragona simplement no comptes i sembla que vols seguir sense comptar rés. Quins monstres genera la irracionalitat i l'odi als pobles. Uns parlem de construir, en comú, i tu parles de destruir. Ets com aquell culé dels anys 80 que no guanyava ni un rosco i s'alegrava quan guanyava la lliga la REial Societat i no ho feia el REial Madrid. Doncs jo prefereixo que guanyi el Barça en lloc que perdi el Reial Madrid!!!

    ResponElimina
  13. Canalero, ja sé que no dones per a més, pareixes cert personatge d'ultradreta que corre per la marfanta, sou tots iguals, del mateix poble vaiga, tots sou de l'àguila. Aixo de que Tarragona s'ho queda tot són cuentos chinos que t'han contat i tú t'has cregut, victimisme tortosí en estat pur. Que has de construir tú en comú entre tots, si només te mires lo melic

    Va vés a fer lo "majo" en la bandera de la vegueria, i crida fort, visca la vegueria de Tortosa, ves pels pobles dient-ho a vore si a lo millor t'endús un regal en la mà plana...Quina pena de tio, gràcies a tu la gent està mes en contra de Tortosa, segueix així, "creant fraternitat",

    Tortosa? Prefereixo la vegueria de Reus, que no són tan pretenciosos!

    ResponElimina
  14. Endavant, suposo que amb la referencia que fas a Reus, deu ser de la Ribera, però no ho se, en qualsevol cas, siguis d'on siguis, una mica insultant si que ets "sou tots iguals, del mateix poble vaiga, tots sou de l'àguila". De "l'àguila ho serà tu o els teus ascendents. Ho sento però t'ho he de dir aixi.
    Respecte als crítics amb la vegueria i la seva inutilitat, falta de recursos etc., em sorprèn que els que pensen aixi sovint sol coincidir amb qui lloa els consells comarcals que, com tothom sabem, estan absolutament impregnats de poder polític i recursos multimilionaris. Que es veu el llautó.
    Pel que respecta a mi, que es del que puc respondre, però em consta que molta gent més, vam recolzar la candidatura d'Amposta com a seu de L'INEFC de la província, el mateix ajuntament de Tortosa va aprovar un moció de suport. Pel que sembla n'hi ha que si el candidat hagués estat Tortosa, primer haguessin votat per Cambrils. Pos collonut, aixo si els prepotents natros.
    Ah, per cert, com es lògic i natural, tu tens tot el dret del mon a sentir-te més prop sentimentalment, política o territorialment de Reus ( geogràficament, es una dada objectiva ) però, sentiments a banda, que es el que et dona Reus o Tarragona, que Tortosa s'ho queda?

    ResponElimina
  15. Eh, Ximo, lo de l'aguila era una referencia en concret, no a tots en general, però lo de que tots escombreu cap a casa, és evident, mira els comentaris de canalero, que insulta només per fer un comentari sobre la vegueria, no vull compartir res amb gent que només pensa amb ells, exemple, ara esttas obligat a anar a fer papers a tortosa "per decret", quan abans anaves Tarragona, que quedava més a prop, si dificultar la vida a la gent es ser estar contra les vegueries, pos jo el primer, a més pots explicar-me tu per aque serveix una vegueria?

    ResponElimina
  16. Com a dada

    http://ilercavonia.wikia.com/wiki/Vegueria_de_Tortosa

    Clarament, el crit és expansionista. Poblet inclòs.

    ResponElimina
  17. Molt bé nobody.

    Endavant, per mi no hauries d'anar a Tortosa o a Reus, per arreglar papers. Per mi, podies anar directament a Madrid, que és on dius tenen el poder.

    Tu ves a Madrid a arreglar els teus papers (si és que tens alguns paper que arreglar, cosa que m'estranya) que jo prefereixo arreglar-los a Tortosa, Amposta o Mora (La d'Ebre i La Nova, que allí també hi tenen les seves diferències).

    Ets com un càncer, vivint al territori i dient que prefereixes que manin els de Reus. Molt t'han donat la gent de Reus? "Endavant", fas molta pena.

    ResponElimina
  18. Home, endavant, pos no tinc moltes ganes d'explicar-t'ho, atès que crec que no m'equivoco si dic que tu el problema no el tens amb la vegueria, el problema el tens en que Tortosa fos la capital de la Vegueria. O es que si Tortosa fos capital de província i Reus Vegueria, llavors si que et plauria vindre a Tortosa?
    Per altra banda, parlem de Reus ( tu ho has fet primer ) com si Reus tingues els serveis administratius propis de la capital i no es aixi; sobta que diguis que tens més prop Tarragona que Tortosa, deu ser que vius a Falset ( Priorat ) amb la qual cosa ja pots estar tranquil que continuaràs anant allà amb vegueria o sense.
    Ah, ves en compte que a Reus enganxen. Bromes apart, tot el meu afecte per a la gent de Reus, vaig estar durant 10 anys anant-hi diàriament i més d'una cosa tenim que aprendre d'ells. No saps el bé que es menjava al Denver. Ja et parlo d'anys.

    ResponElimina
  19. Es que Ximo i el canaler, no em queda clar exactament que vol dir que ens manen de tarragona i des de la vegueria d'aqui ja no ens manaran, no se en que ens manaran, pagarem menys impostos? ens jubilarem abans? Educació de mes qualitat potser? Crec que no. No estan aqui ja les seus de la generalitat? Llavors que es una vegueria? Uns càrrecs mes?

    (I de Mòra la Nova cap a dalt ja queda mes aprop Reus que Tortosa)

    I canaler, territori, no queda molt clar el concepte, per alguns la "vegueria" arriba fins a Sagunt, (mira mapa del link anterior), i per alguns la Ribera no és Terres de l'Ebre encara que des de certa ciutat s'alimenta l'expansionisme "acaparador" Potser el càncer sou vatros.

    ResponElimina
  20. Mira, si vols agafar-ho com un consell, t'ho agafes: Jo no dic que tots al teu poble o comarca siguen com tu, llavors, tu no diguis que "Potser el càncer sou vatros". Abans ja havies dit -tot i que després et desdeies- "tots sou de l'aguila".
    Asserenat una mica.
    Potser si que el que necessites és una mica d'informació del que és, o por ser una vegueria, per no fer-ho llarg, es tractaria d'un ens amb poder polític de decisió en determinats àmbits amb important pressupost etc. cosa que no tenen ara mateix les delegacions territorials de la Generalitat. O saps d'alguna obra que s'hagi pensat, preparat, aprovat, projectat i executat a les TTEE des de la Delegacio?

    Quan a lo de les distancies, ( " de Mora la Nova cap a dalt" ) ja en parlarem un altre dia, que veig que no entens que tu, on has d'anar si es per qüestions administratives oficials, es a Tarragona, no a Reus.

    ResponElimina
  21. Ximo, potser resultarà que endavant el que té més a prop no és Tarragona, sinó LLeida. Ves per on. (Flix)

    ResponElimina
  22. No home no,Ximo, si Reus era un dir, peque a Reus hi han dos delegacions de la generalitat, com a Amposta, i hi han mes serveis que a Tortosa, i per distància ja t'ho dic queda mes a mà....

    Si vatros voleu uan vegueia amb una certa "sobirania" per així dir-ho, doncs crec que està magra la cosa, ja que ni el projecte de vegueries ho contemplava aixó, es limitava a ser un simple ens aglutinador d'ajuntaments, per això deia que no tenia massa utilitat...

    ResponElimina
  23. Endavant, la vegueria que defenso és el d'una Administració amb caràcter territorial, una província per si ho pots entendre millor.

    La sentència del Tribunal Constitucional barra el pas a l'alteració de límits provincials i per tant ho tenim magre.

    Algú enten que des de Madrid es parli de l'Estat de les Autonomies i a la vegada aquestes no puguin organitzar-se territorialment d'acord amb les seves necessitats?
    Té algun sentit que la demarcació provincial no hagi sofert alteracions des de l'any 1833?
    Em sembla que a Madrid hi ha molta esclerosi.

    ResponElimina
  24. Amb gestos així es demostra com eren els tortosins segles enrera i com segueixen sent: domininants, acaparadors, possessius, ...

    ResponElimina
  25. Ceba Agustí, ceba.
    En canvi jo estic segur que els ampostins, d'ara i d'abans, no son com tu: acomplexat, envejós, obsessiu, arcaic, i una mica ignorant.
    Fins i tot una festa com el Renaixement, reconeguda arreu, amb èxit evident et provoca urticària. Perquè es d'això del que parlem, saps? d'una festa, una recreació i res més. Peró resulta que també som culpables. Ves i pentinat.

    ResponElimina
  26. Com ha dit Ximo, des de Tortosa s'ha donat suport a la candidatura d'Amposta de l'INEFC i crec que pocs tortosins hi podien estar en contra, en això demostrem que no som acaparadors, ni possessius, ni les barbaritats que ens han deixat per escrit i més quan nosaltres en cap moment ens hem ficat amb Amposta. Llavors, qui són els dolents de la pel•lícula? Sort que Amposta esta plena de gent molt maja, i aquests dos individus no representen per a res la majoria d’ampostins, que segur no tindrien cap problema en que Tortosa fos capital de la vegueria de les Terres de l’Ebre. Es més, crec que el que pensen aquests personatges ve molt influenciat per la força i les repetides paraules de l’alcalde ampostí, ferm defensor de la cocapitalitat.

    En quant a la vegueria, Rafa Luna fa un parell de dies proposava l’eliminació de les estructures administratives com són els consells comarcals, per poder crear vegueries com la “nostra”.

    Per acabar, espero no tindre que tornar a llegir comentaris com els d’endavant dient-nos feixistes a tots els tortosins i tortosines, vergonya t’hauria de fer dir aquestes coses.

    ResponElimina
  27. A vore, no parlésseu tant, en lo de INEFC que no m'hos heu d'enganyar que mos coneixem tots. Si la candidatura d'INEFC, en lloc d'entre Cambrils i Amposta, la disputa hagués estat entre Tortosa i Amposta, i la candidatura ampostina hagués estat millor tècnicament que la de Tortosa, com s'ha demostrat, haguessiu renunciat en favor d'Amposta? Ja sabeu la respota, no vulguésseu enganyar ningú

    ResponElimina
  28. Primer, no se que s'ha demostrat, si Tortosa no competia, però bé, si domem com a bo que Amposta té millors instal·lacions esportives, per mi, t'asseguro que hagués firmat perquè fos Amposta. En qualsevol cas, tu saps d'algun equipament, servei, infraestructura etc a la que Amposta hagi renunciat ( no en favor de Tortosa, no ) a favor de La Ràpita, per exemple?, Saps d'alguna capital, ciutat, poble, carrer o comunitat de veïns que renuncie a alguna cosa per la cara, en favor del veí?
    Seguem seriosos, home.

    ResponElimina
  29. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  30. Jo no sé si això de la vegueria arribarà algun dia o no, ni quins avantatges comportarà ni quins descomportarà. És ben trist, però, com en lo pas dels anys encara hi ha qui pràcticament s'alimenta de l'odi a Tortosa o lo que té alguna cosa que vore en Tortosa. En la majoria dels aspectes ressenyables Tortosa és lo nucli urbà idoni per a acollir la capitalitat d'una hipotètica vegueria ebrenca (sinó, que algú me demostre lo contrari). Podem parlar d'Amposta, si voleu. Ara bé, apart d'això, què hi ha?
    Alcaldes caragilleros, cementeris nuclears,"me venc per 4 pessetes", indústria que tira residus al riu i que ho netegin los altres, etc. Tortosa potser és una ciutat trista, però hi ha alguns llocs de les TE que són directament d'anterro, començant per l'actitud destructiva d'alguns.
    Això del recurs a l'"àguila" ja és una mica vell i reflexa una mentalitat carregada de prejudicis. Pel que se veu, apart de Tortosa, les TE sempre han sigut lo súmmum del progressisme...

    ResponElimina
  31. Si, senyor Krupp. Encertadíssim. Aquest "personajillo" d'endavant es pensa que és generós, modern, plural, respectuós i intel.ligent i no és més que una crosta avara, tribal, monotemàtica, faltadora i ignorant.

    ResponElimina
  32. Sempre he trobat curiós un tret característic de la gent intel·ligent que consisteix en acusar als demés dels seus propis defectes. Si al cine, el de la cadira del darrere t'ha amargat la peli a base de cops de peu i comentaris en veu alta, quan al final te'n canses i li dius alguna cosa el primer que et dirà és que ets un mal educat, no falla mai. Si analitzem la darrera "intervenció" de canalero aquest punt de vista no ens ha d'estranyar que estigui de tan mala llet si tenim en compte la seva forma de ser. Canaler jo afegeria a més de tu que ets un provincià.

    ResponElimina
  33. Això del cinema, t'ho han hagut d'explicar, endavant, perquè em sembla que no n'has estat mai a cap.

    ResponElimina
  34. A partir d'aquesta tarda, us he de reconèixer que l'única vegueria possible és la haguda, la de Tortosa. L'altra.... "donde dije digo, digo Diego".
    Ser ebrenc comença a ser un mite.
    Preguem germans.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta