19 de setembre del 2010

Adéu a Labordeta, l'ebrenc de dalt

La fatalitat ha volgut que la celebració del desè anviersari de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) coincideixi amb la mort del cantautor, escriptor i polític aragonès José Antonio Labordeta, una de les personalitats que més es va implicar en la mobilització social contra el Plan Hidrológico Nacional (PHN) i els transvasaments. Vaig tenir l'oportunitat d'entrevistar-lo per primera vegada un vespre ventós i gelat del desembre del 2000 a Sant Jaume d'Enveja, en el marc d'un festival de música tradicional organitzat per la Comissió Artística i Cultural de la PDE. Labordeta i Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries van ser els encarregats d'obrir aquell festival anomenat Lo riu en concert, a la Cooperativa Agrícola de Sant Jaume d'Enveja i davant de més de 2.000 persones. "Per mi, venir a tocar a Sant Jaume és un acte normal, ja que no fa massa també he cantat contra el PHN a Saragossa i en un poble valencià que es diu Ayora", em comentava Labordeta.

"El govern del Partit Popular està obsessionat a dir als espanyols que l'aigua de l'Ebre se'n va al mar, com si fos un canal, i sense explicar-los que l'Ebre és un ser viu", va afegir-hi el cantautor, que es manifestava "moderadament optimista" sobre les possibilitats que tenia la gent de la conca de l'Ebre d'aturar el transvasament. "Està més que demostrat que els transvasaments són un fracàs, i a més les mobilitzacions a Aragó i a les comarques catalanes de l'Ebre crec que han fet que el PP s'hi repensi. De totes maneres, el PHN és una ficció, ja que l'Estat no té prou diners per executar-lo. El PHN és un pla catastròfic, propi dels anys trenta, i l'aigua no és per a l'agricultura, sinó per als camps d'oci de Zaplana", sentenciava Labordeta. Dos anys més tard, el 23 de març del 2003, Labordeta va tornar a Sant Jaume d'Enveja per llegir el manifest de la marxa "Aigua per al riu, futur per al Delta", davant d'unes 45.000 persones i en un acte que servia per preparar la manifestació del 6 d'abril següent a Barcelona, la del lema Mai més governs transvasistes. Labordeta va afirmar que el PHN  era una "aberració legislativa" amb què "Aragó hi perdrà i patirà molt, però qui perdrà la vida serà el Delta". Aquell mateix any, el diputat de la Chunta Aragonesista encara vindria un altre cop a l'Ebre, per donar suport a la candidatura de Sisco Lahosa (ICV) a l'alcaldia de Tortosa.

Fotos: 10lineas i Lluís Comí (PDE)

9 comentaris:

  1. Una abraçada company !

    ResponElimina
  2. Et trobarem a faltar, valent!

    ResponElimina
  3. HABRA UN DIA EN QUE TODOS, AL LEVANTAR LA VISTA

    VEREMOS UNA TIERRA, QUE PONGA LIBERTAD

    http://www.youtube.com/watch?v=i15eFc_BCu4

    ResponElimina
  4. Allà on siguis bon viatge camarada!! Mai oblidarem aquell crit de dignitat i memòria, "a la mierda", desvetllant el veritable tarannà de la dreta més reaccionària que mai va acceptar que gent com tú tingués dret a parlar des de la tribuna d'oradors del Congrés de Diputats. Tant a Catalunya com a Espanya la dreta que tu denunciaves ens torna a amenaçar en tornar al poder, la memòria és dèbil... Fins sempre company!!

    ResponElimina
  5. I hi haurà un dia en què els socialistes menjats del tarro deixaran de fer comentaris com l'Sneijder pq posar al mateix nivell la Camacho amb el Mas...en moltes coses s'hi assemblen, d'acord. Perèo els q ara marxaran del govern, especialment els del Psc-PSOE en tenen moltes de semblants i reaccionàries com el PP.
    El dia en què aquesta gent mos deixe "Veurem una terra que pose llibertat!!"
    Salut!

    ResponElimina
  6. No t'equivoquis Arjub, quan parlo de la dreta reaccionària a Catalunya no parlo només de Mas, parlo de Puigcercós, de Laporta, de Carretero, de Sánchez Camacho i de Rivera. En tot cas, els que ara estan al govern marxaran o no segons el que digui la sobirania popular, sempre sàvia i reswpectable, almenys per a mi.

    ResponElimina
  7. m'encanta el potipoti de dreta reaccionaria que fa sneijder,

    jo com no soc gaire viva, necessito que m'expliquen bé les coses: o sigue que tots són dreta reaccionaria menys els que no nombres?


    i quan s'haigue de pactar, en los que pactes, deixen de ser "dreta reaccionaria"?

    ResponElimina
  8. Mareta meua Sneijder si fiques tant lleugerement a n'esta gent al mateix sac...a quin sac ficaries a Montilla, Zapatero, Corbacho, Baltasar, Saura,....a quin sac?

    ResponElimina
  9. Mareta meua Sneijder si fiques tant lleugerement a n'esta gent al mateix sac...a quin sac ficaries a Montilla, Zapatero, Corbacho, Baltasar, Saura,....a quin sac?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta