23 de setembre del 2010

Els partidaris de l'arribada de l'MTC a Ascó desafien el govern estatal

L'AMAC acusa Indústria de falsejar l'informe i veïns de la Ribera d'Ebre protesten a Madrid per condicionar la possible decisió de divendres · El ministre respon que el document és “impecable”.

Els partidaris de la candidatura d'Ascó al magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears van fer ahir una demostració de força a Madrid. Així, pràcticament al mateix temps que la junta directiva de l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) compareixia per advertir al govern de l'Estat que no acceptarà un emplaçament per a l'MTC que no siga Ascó o Yebra, desenes de veïns de la Ribera d'Ebre es manifestaven a les portes del Ministeri d'Indústria per defensar que el projecte arribe finalment a Catalunya.

En concret, a Madrid es van manifestar el Grup Veïnal de la Ribera d'Ebre i la plataforma Acció, Solidaritat, Compromís i Oportunitat (ASCO). Són dues entitats que, amb altres grups veïnals de la comarca, han advertit que promouran el vot en blanc en les eleccions al Parlament, si finalment no guanya la candidatura d'Ascó. Segons els partidaris de l'MTC, l'informe interministerial que dóna la millor puntuació a la població valenciana és “irreal”, ja que el govern de l'Estat hauria “pervertit” els criteris tècnics amb uns ús “partidista, tàctic i electoral”. Un argument semblant al que va fer servir el gerent de l'AMAC, Marià Vila d'Abadal, que va acusar el Ministeri d'Indústria d'haver “falsejat” l'informe que divendres passat situava Zarra com la millor candidatura per rebre l'MTC.

Possible impugnació

De fet, l'AMAC va anunciar que impugnarà el procés, tot arribant si és necessari els tribunals, si l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero elegeix la candidatura de Zarra. Una decisió que podria prendre demà, un cop analitzat l'informe jurídic complementari que va sol·licitar el consell de ministres. Segons Vila d'Abadal, el ministeri ha aplicat criteris polítics per davant dels tècnics, i per això hauria de reiniciar el procés i preparar un segon informe “imparcial”, ja que el procediment per designar la seu de l'MTC ha perdut “transparència”. Segons l'AMAC, les millors candidatures són les d'Ascó i Yebra, tot i que els governs de Catalunya i de Castella-la Manxa s'hagin oposat al projecte. Així, el gerent de l'AMAC va posar en dubte l'autoria de l'informe que el titular d'Indústria, Miguel Sebastián, va portar a aprovació al consell de ministres de divendres passat. En aquest sentit, ara ha transcendit que l'aprovació de la candidatura de Zarra es va ajornar per l'oposició de Maria Teresa Fernández de la Vega, Carme Chacón i José Blanco, un cop que van poder constatar que la Generalitat Valenciana amenaçava de recórrer contra la decisió.

Vila d'Abadal va dir que l'informe “no s'ajusta a la realitat” i que “només pretén afavorir un candidat”. Així, l'AMAC també va exposar que aquestes són les “principals incoherències i inexactituds existents”, entre les quals destaca que la puntuació atorgada no concorda amb l'anàlisi dels factors de valoració.

“Ja hem fet la feina”

En declaracions a la premsa, el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, es va defensar de les acusacions de l'AMAC. Així, Sebastián va afirmar que el ministeri ha fet la seua feina, i que l'informe és “impecable, públic i transparent”. A més, el ministre va explicar que ja han rebut l'informe jurídic que havien sol·licitat, i que ara correspon al govern de l'Estat prendre la decisió final. Sebastián no va confirmar si la decisió la prendrà el Consell de Ministres en la reunió de divendres, però va advertir que l'Estat no pot demorar més la construcció de l'MTC, ja que el govern francès no vol que es continuïn emmagatzemant al seu territori residus nuclears de tercers països. A partir del gener, l'Estat haurà de pagar a França una indemnització diària de 60.000 euros, i fer magatzems individuals seria “més car i menys segur” que construir un MTC.

Per la seva banda, la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) va recordar a l'AMAC que vuit dels tretze municipis de l'àrea nuclear d'Ascó rebutgen la instal·lació de l'MTC a la Ribera d'Ebre. Finalment, la Cambra de Comerç de Reus va matisar ahir que les cambres de Tarragona i de Valls respecten la seua posició favorable a la candidatura d'Ascó. D'aquesta manera, la Cambra de Reus va voler replicar el comunicat crític emès dimarts per la CANC.


Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 23-09-2010 Pàgina 7

Foto: Grup Veïnal de la Ribera d'Ebre i Plataforma ASCO

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta