15 de setembre del 2010

La nova proposta de cabal ecològic no convenç la PDE

La plataforma qualifica de “globus sonda” l'anunci que l'Estat preveu doblar els actuals cabals mediambiental de l'Ebre i el Tajo · “Incloure l'aigua dels canals és una martingala”, diu Tomàs.

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) no es creu que el govern de l'Estat prevegi duplicar l'actual cabal ecològic del tram final del riu, fixat en 100 metres cúbics per segon. En aquest sentit, el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va interpretar com un “globus sonda” de l'Estat la notícia que ahir publicava el diari El País, i que assenyalava que el Ministeri de Medi Ambient planeja duplicar el cabal mínim del Tajo i de l'Ebre.
Segons aquestes informacions, el cabal ecològic de l'Ebre pujaria fins als 200 metres cúbics per segon, però la xifra inclouria “la quantitat d'aigua que circula pels canals de reg dels dos marges”. És a dir, els prop de 70 metres cúbics per segon que circulen pels canals de la Dreta i de l'Esquerra de l'Ebre, que serveixen per regar els camps del Delta, tot mantenint la seua biodiversitat, i també per nodrir el minitransvasament a Tarragona.

En concret, la PDE reclama que la revisió del pla hidrològic de la conca de l'Ebre, l'aprovació del qual acumula gairebé un any de retard, incloga el règim de cabals aprovat per la comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre. Això és una forquilla que va dels 227 metres cúbics per segon als 397 metres cúbics per segon per al tram final del riu, depenent de si es tracta d'un any sec o d'un any humit. Però tot restant l'aigua que circula pels canals, i que fins ara no es comptava en el cabal ecològic, la nova proposta de cabal que planeja el Ministeri de Medi Ambient es quedaria en uns 130 metres cúbics per segon. Una xifra que s'assembla força als 135 metres cúbics per segon que CiU reclamava al govern del PP l'any 2003, en el conflicte que va bloquejar el Consorci per a la Protecció Integral del Delta (Cpide) perquè aquest cabal mínim feia inviable el gran transvasament de l'Ebre al País Valencià, la regió de Múrcia i Almeria. En aquell moment, la PDE ja advertia que els 135 eren insuficients, i que calien uns 300 metres cúbics per segon per garantir la supervivència del Delta.

Però també caldria restar, segons Tomàs, els 10 metres cúbics per segon previstos per al canal Xerta-Sénia. “L'Estat ha llançat un globus sonda per veure com reacciona la PDE i els grups ecologistes que ens donen suport a Brussel·les, ja que saben que si hi ha reacció social la Comissió Europea no els aprovarà el nou pla hidrològic”, va valorar Tomàs. Pel portaveu de la PDE, la maniobra d'incloure l'aigua dels canals en el cabal ecològic és “una martingala” i una “frivolitat”. Tomàs va precisar que per fer-ho l'Estat hauria d'expropiar les concessions de reg o “subornar” les comunitats de regants. De fet, Medi Ambient també voldria revisar “a la baixa” algunes concessions compromeses. “Han aparaulat tantes concessions que ara els resulta impossible fixar el cabal ecològic”, va dir Tomàs.


Publicat a ElPunt.cat i a 
El Punt Barcelona 15-09-2010 Pàgina 8
El Punt Barcelonès Nord 15-09-2010 Pàgina 8
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 15-09-2010 Pàgina 9
El Punt Penedès 15-09-2010 Pàgina 8

6 comentaris:

  1. O sigui no canvia res. Els 100m actuals no van ser fixats amb cap estudi cientific sino els van treure del barret de David Copperfield per omplir l'espai al pla dels anys 90.
    Per tant, no cal que es basen en aquest numero per dir-nos quant "pujaran" el caudal!

    I si pensen deixar-ho en 135m, pos, que torni Aznar, CiU, i el PPIDE i tornem a començar.
    Es increible! Només caldria complir els promesos politics, fer (o acceptar el que ja s'ha fet) un estudi cientific amb cara i ulls, i complir amb la legislació actual i la Plataforma podria celebrar els 10 anys retirant-se per anar a jugar a domino al bar. Però, no crec que passi - amb aquesta panorama, ens esperen uns anys més de lluita ....

    ResponElimina
  2. Els estudis ja estan fets Brian i presentats públicament fa 3 anys i mig, concretament 1.287 dies. De moment no s’han fet públics cap altres I aquests ningú amb caire tècnic ha gosat a ficar-los en dubte, per tan, dolents no deuen ser….
    Tanmateix la definició de cabals mes aproximada a la realitat que he sentit en tots aquest anys és la que va donar un representant de la Confederació de l’Ebre a la seu dels regants d’Amposta “los regantes me piden agua, las hidroelectricas me piden agua, las autonomias me piden agua y nosotros no sabemos que poner de caudales ambientales”.
    La proposta que sortirà tornarà a ser de repartir-se l’aigua riu amunt i deixar les canonades preparades per Barcelona i València amb els canals Segarra-Garrigues i Xerta-Sénia. De la societat d’estes terres dependrà que realment això tire endavant així o siguem capaços d’aturar-ho un altre cop.

    ResponElimina
  3. Ens veiem en l'aniversari dels 20 anys, i dels 30, i 40 .... de la PDE, doncs?

    ResponElimina
  4. Brian, no hi ha res com ser optimiste!!!!!!!!!!

    definició d'optimiste: " un realiste en poca informació"

    ResponElimina
  5. Suposo que la gent que va dir que amb "Els nostres" estava tot fet i s'havia de plegar veles i tornar cap a casa...també hi estaran, no? O potser tenen massa vergonya i encara no han sortit de casa?
    Tant de bo es treiessen tots els perjudicis de sobre, acceptessen públicament els menysteniment vers estes Terres i tornessen a rependre la lluita.

    ResponElimina
  6. No es tracta d’optimismes o pessimismes, sinó de realisme. Hem de ésser conscients que la flama, a mes a mes de cuidar que sempre estigui encesa, s’ha de transmetre de generació en generació.
    Aquesta ha de ésser la vertadera lluita de la PDE !

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta