26 de setembre del 2010

Llena diu que Soldebre marca 'una pauta d'èxit' en el món cooperatiu

El conseller del DAR presideix a Tortosa els actes del centenari de la cooperativa del Baix Ebre.

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha presidit aquest diumenge a Tortosa l’acte de commemoració del centenari de la Cooperativa Soldebre i Secció de Crèdit SCCL. L’acte també ha comptat amb la presència de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol. Prop de 1.100 persones han assistit a la celebració, on s’han lliurat els diplomes als presidents de les cooperatives fusionades que configuren l’actual Soldebre. En tots aquests anys, hi ha hagut 60 presidents i 400 directius vinculats a la cooperativa, i avui 14 president han recollit aquest reconeixement.

Tot just aquest diumenge ha fet fa 100 anys que s’iniciava el projecte cooperatiu de la Cooperativa Agrícola de Santiago de Tortosa, que forma part de Soldebre, cooperativa de primer grau que va nàixer l’any 1995 amb la primera fusió de cooperatives agràries de Catalunya, tot unint les de Roquetes, Jesús i Santiago de Tortosa, que s'havia creat l’any 1910. Ara fa onze anys, el 1999, l’entitat també va absorbir les de Tivenys i Aldover. A banda, la cooperativa també forma part del Grup d’ Exportadors de Cítrics del Baix Ebre i Montsià (integrat per cooperatives i sector privat) que té un conveni amb l’IRTA per a la millora de la producció integrada i el control de plagues als cítrics. “No estem en un moment fàcil, però Soldebre ha encertat amb el model, i està marcant la pauta des de fa 15 anys”, ha destacat Llena. Segons ha afegit el conseller, “la única manera de treballar amb èxit és anar junts: administració i sector, només si anem junts hi ha futur”. En aquest sentit, el conseller Llena ha recordat que el DAT ha contribuït en l’ampliació de Soldebre, aportant, a través del Pla Modernització Cooperatives, ajuts certificats entre 2006-2008 de 1,9 milions d'euros (per a una inversió total de 5.7 milions d'euros).

La cooperativa


Soldebre disposa actualment de seccions de cítrics, fruita dolça, fruita seca i garrofa, oli, olives i una agrobotiga. Té 1.400 socis i una plantilla de 35 treballadors fixos, a la qual cal sumar-hi uns 200 treballadors eventuals. L'any 2007 va facturar 11,7M€. Està considerada com una Gran Empresa, oscil·lant la xifra de negoci entre els 12 i 18 milions d’euros.

La cooperativa té en marxa dos projectes d’intercooperació, que reforcen aquesta idea de donar resposta als reptes del sector i dirigir-se al consumidor i el mercat:

• MONTEBRE, SCCL (cooperativa de segon grau): Es vol aprofitar la cooperativa de segon grau creada per les cooperatives de Santa Bàrbara i la Sénia, a la qual s’hi afegeix Soldebre. Aquesta cooperativa de segon grau s’anomenaria MONTEBRE i seria l’entitat que s’encarregaria de la comercialització conjunta de l’oli de les tres cooperatives.

• Cítrics de l’Ebre, SCCL (cooperativa de segon grau): Els socis de les cooperatives de la Sénia i Santa Bàrbara de les seccions de cítrics passarien a comercialitzar la producció a través de Soldebre, que actualment és OPFH (Organització de Productors de fruites i hortalisses) de cítrics.

Pel que fa a la iniciativa conjunta de Soldebre i la Diputació per impulsar un Museu-Centre d’Interpretació de l’Oli a Tortosa, el conseller ha dit que “permet posar en valor la importància de Tortosa en el món de l’oli en els darrers cent anys”. És una eina de promoció turística, de diversificació econòmica i de posada en valor de l’oli, ha afegit Llena.


Fotos: Generalitat de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta