1 d’octubre del 2010

Moció popular per revifar el debat sobre el monument franquista de Tortosa

El debat sobre el monument franquista de Tortosa tornarà al ple de l'Ajuntament, a través d'una moció popular que ja té l'aval de més d'un miler de signatures. Membres del Casal Popular Panxampla van seguir ahir l'exposició del conseller Joan Saura sobre el cens elaborat pel Memorial Democràtic, i van aprofitar l'ocasió per explicar-li la moció popular que presentaran a l'Ajuntament a l'octubre. L'objectiu del col·lectiu social és que el ple del novembre puga debatre sobre la retirada del monument de la Batalla de l'Ebre i d'altres símbols franquistes, així com d'un canvi de nom del barri 13 de Gener. Tant Saura com el cap de projectes del Memorial Democràtic, Jordi Guixé, van coincidir que tant el 13 de Gener com la plaça i l'institut Joaquim Bau haurien de canviar de nom.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 01-10-2010 Pàgina 10

15 comentaris:

  1. Posats ja a debatre, no trobaríeu mes constructiu debatre com podríem crear llocs de treball dignes..?

    ResponElimina
  2. Encara recordo les discusins i baralles de Martín Santos per a treure el vitrall de la gallina de dins l'ajuntament, allò va costar més d'una legislatura i la resposta sempre era la mateixa, no hi ha diners. Suposo que ara, amb l'excusa de la crisi la cosa encara estarà més difícil, sobretot si l'ajuntament ha de posar algun euro perquè, l'han deixat endeutat fins al segle XXIII.

    ResponElimina
  3. No és una qüestió de diners, és una qüestió de dignitat. En quin lloc d'Alemanya trobem creus gammades? La història s'ha de conèixer i no hi ha d'haver oblit, però el que no es pot permetre és que personatges i fets que van atacar i matar la llibertat del poble continuen ostentant el seu poder, i el monument clavat al mig del riu mostra, avui encara, el poder del feixisme, cal fer-lo fora.

    ResponElimina
  4. Tu ho has dit...”no ha d’haver oblit” Tu creus que la dignitat d’un poble fa acte d’aparició pel fet d’e voler enderrocar un monument feixista ?
    La dignitat d’un poble es molt mes que tot això !

    ResponElimina
  5. Certament és el que necessita Tortosa! Perquè aquí tothom té feina, no tenim problemes amb la immigració, les infraestructures estan a l'última moda (mireu quin pavelló i quines piscines tenim), el tercer pont es totalment innecessari. Els problemes reals de Tortosa passen pel monument feixista que fa mal a la vista als intel•lectuals del Panxampla, i noms com 13 de gener o Joaquim Bau que farien remoure’s de la tomba al mateix bandoler.

    Posats a fer, jo enderrocaria tot el barri del 13 de gener, a la fi i al cap fou Paco qui va donar aquells terrenys a "immigrants espanyols" a preus baixos. Desprès podríem dinamitar el monument als caiguts i eliminar de les nostres vides, a aquells familiars que per desgracia van haver de lluitar en una guerra injusta. I finalment, perquè no cremem tot el relacionat amb l’heretge Joaquim Bau?

    I acabaria eliminant la paga extra de juliol a tots els treballadors i treballadores d’aquest país, ja que acceptant-la estem commemorant el Glorioso Alzamiento Nacional, ocorregut el 18 de juliol de 1936, per si a algú li falla la memòria. Suposo que un sindicat socialista i un de comunista no hi estarien en contra de tal decisió.

    I totes aquestes reivindicacions venen per part d’un grup que porta per nom, el nom d’un bandoler, els quals un dia et pengen un cartell pro-etarra i al dia següent te’n pengen un en contra da la família real.

    ResponElimina
  6. Encara no sabem quina es la teva posició, sempre fas comentaris però la teva ambiguetat es constant en tots els teus comentaris (Mc Calan)i penso que aixo no mes amaga el teu talant reaccionari i "sabelotodo".
    Jo tambe estic d'acord en que un monument dedicat al "Caudillo" no te rao de ser en una ciutat del segle XXI.

    ResponElimina
  7. Encara no sabem quina es la teva posició, sempre fas comentaris però la teva ambiguetat es constant en tots els teus comentaris (Mc Calan)i penso que aixo no mes amaga el teu talant reaccionari i "sabelotodo".
    Jo tambe estic d'acord en que un monument dedicat al "Caudillo" no te rao de ser en una ciutat del segle XXI.

    ResponElimina
  8. Vicentet; tu i qui mes ?

    ResponElimina
  9. Veus com tinc rao, continues sense posicionar-te (McCalan), en quan a la pregunta que fas ja t'assabentaras en el seu moment.

    ResponElimina
  10. Efectivament els problemes reals de Tortosa són el monument del riu i el nom del barri 13 de gener, plaça Joaquim bau i institut bau. Que no desviïn l’atenció cap a mals menors com l’atur, l’ immigració, la qualitat de les infraestructures, els problemes de circulació...tonteries.

    No solament s’hauria de tombar aquest monument feixista que recorda a aquells que van lluitar en una absurda guerra sinó que s’ha d’anar més enllà: expropiar totes les cases del 13 de gener, que Paco va deixar a preu de ganga als immigrants castellans i eliminar tot el relacionat amb l’heretge Joaquim Bau.

    I acabaria eliminant la paga extra de juliol a tots els treballadors i treballadores d’aquest país, ja que acceptant-la estem commemorant el Glorioso Alzamiento Nacional, ocorregut el 18 de juliol de 1936, per si a algú li falla la memòria. Suposo que un sindicat socialista i un de comunista no hi estarien en contra de tal decisió.

    Visca el Panxampla, nom de bandoler, també assassí i lladre. I visca la gent que cada dia se ho curra menys i menys per demostrar no sé exactament el que, o simplement per cridar l’atenció; com la vegada que demanaven suport per alguns etarres des del pont del tren.

    ResponElimina
  11. Monument dedicat al caudillo?

    Pos si que estas ben enterat VicenÇ.

    ResponElimina
  12. Que divertit perquè quan no es pot raonar una cosa sempre es recorrer a “l’atur i la crisi són problemes reals” i la resta no. (Ves per on, en algun altre fil de la marfanta, el “problema real és determinar quin partit ha parit Lo Passador)
    Esta clar que el monument aquest o qualsevol altre del signe que sigui, no tenen la mateixa categoria de “problema” que la crisi o l’atur, però no per això ha de ser una cosa que s’ha d’acceptar inseculaseculorum. Només és qüestió de temps que un moment com aquest acaben com a ferralla. Forma part d’una part de la història de la qual ningú es pot sentir orgullós (o potser si alguns i per això ja els hi va bé que estigui on esta).
    Personalment fins que vaig ser grandeta, no vaig saber quin era el significat d’aquest monument. Només pel que significa, ja em sobra. Però encara em sobra mes des de que una persona em va fer veure lo xurro visual que és davant dels murs del riu, el palau del bisbe i el castell. La veritat és que canta mes que una almeja.
    És un monument totalment obsolet i fora de lloc tan visualment com històricament i només és qüestió de temps que el treguin i ja veureu llavors quants es voldran penjar les medalles i ser “els pares de la iniciativa” per treure’l.

    ResponElimina
  13. Amb el temps vaig canviant la meva opinió al respecte.

    En algun moment, vaig arribar a defensar el mantinement d'aquest monument, no per raons polítiques, doncs la significació que tothom li dona fins el moment crec és general, un monument erigit per Franco en memòria dels que van morir del seu bàndol.

    Si vaig defensar el seu manteniment, era si s'associava a la creació paral.lela d'algun centre interpretatiu de la Batalla de l'Ebre a la nostra ciutat.

    Em costa entendre com la Terra Alta treballa per la promoció turística utilitznant els espais de la guerra i en canvi, nosaltres que també vam ser front i vam patir els efectes destructius de les bombes que van provocar una forta modificació urbanítica de molts espais de la ciutat, hagi estat sempre un tema tan poc considerat.

    El manteniment sempre estava lligat a alguna cosa més. Com sembla que això no entra dins del plans de ningú, per mi que el traguin ben aviat.

    Que no sigui una prioritat (per als que defensen que ara és hora de parlar de llocs de treball), no vol dir que hagi de ser una qüestió que no se'n pugui parlar.

    Crec recordar que vaig ser un dels signants de la moció popular.

    Si no es pot resoldre la qüestió, amb una acció global de reinterpretació del monument, més val fer-lo fora.

    Si no hi ha capacitat política per resoldre aquesta qüestió reiterativa, que no s'extranyen que hom demani directament la dinamita.

    ResponElimina
  14. Fracment del discurs de Fernàndez Martínez, governador civil de Tarragona el dia de la inauguració del monument:
    - “Este es, señor el monumento que hemos levantado con un propósito de homenaje a Vos, a vuestro ejército, a vuestra obra, a sus raíces y a su proyección actual y futura”.
    Queda ben clar el missatge NO?

    ResponElimina
  15. Vicent; tu creus que tinc que prendre mesures preventives, o no cal ?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta