26 de novembre del 2010

[Tribuna] 'Que tinguem sort', article de Jaume Forcadell

Diumenge decidim el futur del territori i del país. Passi el que passi, seguirem mantenint el compromís ferm que ens uneix a uns valors i a un territori

Les enquestes projecten quatre anys de govern convergent en solitari, amb recolzaments puntuals del PP o del PSC-PSOE en funció del resultat de les Eleccions Generals. Allò que s’ha denominat “peix al cove”, i que ens condemna a esperar que els resultats de les Eleccions Generals permeti el grup de CiU anar a pactar alguna coseta que ens permeti anar tirant. És probable que del concert econòmic no en tornem a sentir a parlar durant anys, i que l’estat del benestar retrocedeixi a una velocitat vertiginosa en el transcurs d’aquesta legislatura. I és que sembla que el model de CiU en els propers temps serà el que ha aplicat el PP al País Valencià i a la Comunitat de Madrid. Com a mínim, així ho va afirmar la candidata ebrenca de CiU en el transcurs del debat de la Cambra de Comerç de Tortosa.

En aquest context, crec que ERC i el PSC no han estat a l’alçada. Tots coincidim en les bondats de l’obra de govern i en l’alt nivell d’inversió que hem aconseguit per aquestes terres. Tot i això, sembla ser que CiU ha aconseguit que republicans i socialistes entrin en una depressió profunda que ha provocat, en la meva opinió, que hagin perdut completament la dignitat política. Les reiterades ofertes de Puigcercós a Mas sonen a “rebaixes d’hivern”. Però la veritat és que les polítiques impulsades durant aquests anys i defensades aferrissadament pel candidat ebrenc d’ERC són contradictòries i incompatibles amb els plantejaments, més dretaners que mai, que avui fan des de CiU. Montilla, el president del país, “pidola” una segona legislatura mentre renega de la única opció de govern que el podria fer president. Una aposta que no s’aguanta per enlloc i que sona a desesperació.

Per tant, i de manera sorprenent, els únics que defensem la inconveniència que Mas sigui president i el model que ha suposat un salt qualitatiu innegable per a les Terres de l’Ebre i pel conjunt del país som la gent d’ICV i EUiA. La conseqüència lògica d’això és demanar-vos el vot. Cap altra força política pot garantir que no estarà sotmesa a Convergència i Unió durant la propera legislatura. Tots volen o poden acabar pactant amb ells. I us asseguro que la confrontació amb CiU durant aquests quatre anys serà inevitable, i ho serà perquè en política d’aigua volen tornar a la lògica dels transvasaments i pretenen privatitzar la gestió de l’aigua a Catalunya. Ho serà perquè la determinació d’un cabal ambiental per al riu Ebre s’està posposant en espera d’un govern català més dòcil. Ho serà perquè la privatització de la sanitat o dels serveis ferroviaris són clarament perjudicials per aquelles terres que estan poc poblades i, per tant, ofereixen poc negoci als operadors privats. Ho serà perquè, curiosament, la decisió d’on ubicar el cementiri nuclear també s’ha posposat fins després de les catalanes. Davant d’això, us demano que feu que la nostra veu sigui encara més forta, i que tinguem més pes al Parlament.

Des d’una òptica territorial, nosaltres seguirem prioritzant el territori a la lluita partidista. Tant si estem al govern com a l’oposició. Tant si sóc elegit diputat, com diuen algunes enquestes, com si no. Agafo el compromís de seguir treballant intensament durant quatre anys per tal d’aconseguir un territori on la gent pugui viure i treballar en condicions. Que tinguem sort.

Jaume Forcadell
és el número 2 d’ICV-EUiA a la demarcació del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta