8 de desembre del 2010

La contaminació i l'alta salinitat del Delta frenen el retorn de la llúdriga

La degradació del bosc de ribera, la contaminació, l'alta salinitat i alguns arts de pesca dificulten la repoblació de l'espècie, extingida fa 40 anys.

El delta de l'Ebre no reuneix les condicions òptimes per a la reintroducció de la llúdriga, una espècie que va desaparèixer de la zona de la desembocadura fa uns 40 anys. El juny de l'any passat, tècnics del Parc Natural del Delta van trobar les petjades d'una llúdriga a la punta de la Banya, i la “presència segura” d'aquest exemplar els va fer pensar en la possibilitat que l'espècie repoblés el Delta en poc temps. Però després d'un seguiment per detectar-ne més rastres, la conclusió és que devia ser algun “exemplar divagant”, ja que les llúdrigues són uns animals que fan moviments expansius.

En aquest sentit, el responsable de l'àrea de protecció i recerca del Parc Natural del Delta, Toni Curcó, va explicar que no han localitzat més petjades, i que era “molt complicat” que la llúdriga es quedés al Delta. Les llúdrigues necessiten aigua dolça per netejar-se la pell, tot i que poden viure i nedar en aigües salines, segons va assenyalar el tècnic. “Però no tots els hàbitats són els idonis per a la seua reintroducció”, va matisar. Curcó va detallar que al Delta hi ha poc bosc de ribera, i que tant la contaminació del riu com la interacció amb els humans han perjudicat el retorn de l'espècie. “Alguns arts de pesca són trampes mortals que els causen la mort per ferides o bé ofegades”, va lamentar. En canvi, les llúdrigues es podrien alimentar amb facilitat dels peixos autòctons i forans. Entre els factors que van propiciar la seua extinció Curcó va assenyalar l'alteració de les vores del riu i la contaminació. Per evitar l'extinció de noves espècies, hi ha el Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del Canal Vell, que el 2009 va rescatar 411 animals.

Les últimes, a Buda i l'Encanyissada

Toni Curcó va explicar que falten dades científiques sobre els últims exemplars de llúdriga del Delta. Però fa dècades hi va ser “un animal freqüent”. En un llibre editat el 1977 per la Institució Catalana d'Història Natural, Els sistemes naturals del Delta de l'Ebre, el guarda de l'illa de Buda comentava que feia uns quinze anys, cap al 1962, se n'havia capturat l'últim exemplar a la gola nord del riu. En canvi, un altre guarda va dir que cap al 1972 se'n van capturar dues de joves i una d'adulta a la zona de l'Encanyissada. “És fàcil pensar que la causa directa de l'extinció de la llúdriga al Delta fou una forta pressió cinegètica damunt una població de densitat baixa”, diu el llibre
.

LA XIFRA
411 són els animals
que el Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del Canal Vell, a Deltebre, va rescatar l'any 2009.



Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 07-12-2010 Pàgina 7

Foto: Riparian Church

12 comentaris:

  1. O no he lleigit prou be la noticia,o avui estic espes,pos no hi habiem quedat que un parell,o tres,de lludrigues,van aturar les obres fa dos anys,de la carretera Horta de S.Joan/Prat de Compte?
    O pot ser despres del luctuos incendi es van venir cap el Delta?
    Si l'encarregat de torn es fia d'unes petjades,li proposo que vingue a Tortosa,que entre ponts, ens fan un bosc de ribera tipus Port Aventura!
    Per a quan un "wiki-liki" de les xorrades que arriben a dir alguns, per no perdre el lloc de treball!

    ResponElimina
  2. Es una llastima lo mal que s'esta fent a la mare naturalesa.
    L'atre dia mirava lo canal 21 i surtia un impresentable dient que les plataformes tipo de los ventiladors,antinuclears,etc, les protestes que fan, se basen en la demagogia,que al final se fa i no passa res de res.
    Animals extingits o a punt,rius contaminats,particules nuclears que s'escapen,imbasions d'espesies,etc.
    Clar,com vivim a un mon,que matar o maltractar animals se li diu,cultura,potser lo sevell no mos allarga per a mes.
    SOM UN CANCER! Mos agrade reconeixeu o no.

    ResponElimina
  3. Home,pos no anaben molt desencaminats els tipus del Canal 21,son molta la gent que coneixo a la Ribera,queals principis dels 80 eren acerrims enemics de la nuclear d'Asco i ara son mig directius.
    Referent de nou amb el tema de les lludrigues,no sera que aquestes no volen tornar,per que han trobat un lloc de treball fora millor retribuit,i pasen de venir a una terra sense futur?

    Una pregunta Ignorant,lo teu ordinador amb quina mena d'energia funciona? Pregunto per que jo pago cada mes a Fecsa/Endesa. El teu va amb un molinet que tens al terrat?

    ResponElimina
  4. Los molinets... lo gran invent per alentir, o accelerar, el gir de la Terra, i, o bé allunyar-nos del Sol, o bé precipitar-nos-hi a una òrbita més interior.
    A Wikileaks ens ho aclariran.
    Segur que no te res a veure amb el canvi climàtic.
    "Humanun rex inqusitoriae"

    ResponElimina
  5. Jo no puc triar d'on treure l'energia de la central on se fabrica,si per mi fos tindria la casa en energia solar,lo que si puc fer es fer-me aliat de l'estalvi,pero lo que si tinc clar es que los interesa fer-mos creure que no hi han alternatives fiables.
    I en lo d'Asco que has de fer? Te foten una nuclear alli on vius i de moment no ha passat res greu (que natros sabessem),pero encara s'esta a temps,que esta d'amunt de sediments del riu, no se si ho sabs.
    Suposo que en lo de Flix tampoc passava res i mira ara i en los pantanos tampoc,etc.

    ResponElimina
  6. Jo pago religiosamet "El Ocaso" cada mes,soc una persona,amb bigot,pero racional!
    Algu s'adonat que el "Vaticano" no ha sortit als "Wiki.liki"?
    Aixo em sona a venjança dels capellans pels escandols dels pederastes

    ResponElimina
  7. No xerà, xerà,.... que van entrar a la xarxa interna dels EEUU i no a la dels EEPP?
    No deuen tenir cap capellà infiltrat.
    21 eurus al mes?
    Ufa, deu ser tradició, com els correbous.
    "die iovis,que fuit festum dedicationis apostolorum Petri et Pauli post horam vestorum et ocasum solis"

    ResponElimina
  8. Tradiccio,o no,et cremen amb un tomba i tomba,que ni t'enteres.
    21€,que son amb els que pago per lleigir i dir bestiesses per internet???

    ResponElimina
  9. Això que que "ni te'n enteres" ens ho haurà de demostrar algú no?
    Que jo sàpiga no tens cap garantia del que passa o ningú renaix de les seves cendres excepte "l'Au Fènix.
    Igual com que la llúdriga torne al Delta a fer lo cau.
    Com no facen un zoològic!
    De totes maneres... si no tens internet ja em diràs com pots batxillerejar, com no et poses a la plaça de la Constitució...

    ResponElimina
  10. Plaça de la queeeeeeeeee?

    ResponElimina
  11. Constitució, home! Si no has xafat altra!
    No confondre en la d'Agustí Querol
    Els enllaços son del Google Maps.
    Jo no faig los mapes val?
    Ni nombro les places.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta