15 de desembre del 2010

Tortosa bombardejada per l'aviació, en un documental de la propaganda de Mussolini

'Tota l'Espanya roja és sota el martell formidable de l'Aviazone Legionaria' deia el narrador d'un documental de la propaganda feixista italiana, sobre els bombardejos de l'aviació de Mussolini amb què Franco va castigar la zona republicana. Un documental en què es poden veure imatges d'un dels bombardejos feixistes sobre Tortosa. Si fa uns dies us oferíem les imatges d'un noticiari de la British Pathé amb els efectes dels bombardejos de Franco sobre Tortosa, l'abril del 1938, avui Ramon Barberà, de Roquetes, ens ha donat a conèixer aquest extraordinari document històric de la Luce, la Unione Cinematografica Educativa. En el nostre cas, hem editat el fragment en què apareix el bombardeig sobre Tortosa i altres posicions del Delta.



En aquest sentit, segons les imatges que hem pogut veure en el web del Centre d'Història Contemporània de Catalunya, diríem que el bombardeig filmat per l'aviació italiana és el del 16 de març de 1938, tot identificant les columnes de fum que s'aixequen des de la zona de Ferreries i l'horta de Jesús. Segons Josep Subirats Piñana, els bombardejos del mes de març van causar desolació i molts morts: el dia 9, divuit morts; el 14, dos morts; el 16, dotze morts, i el dia 21, dos morts més. En el mateix web podeu trobar més fotografies dels bombardejos de l'Aviazione Legionaria delle Baleari fets els dies 9, 15 i 16 de març del 1938, tant a Tortosa com a Amposta, que també va ser bombardejada el 16 de març. És a dir, pocs dies abans que els soldats de Franco i els voluntaris italians entressin a Tortosa el 18 d'abril del 1938, amb l'ocupació de Jesús, Roquetes, Ferreries i el sector de la Casota. A partir d'aquest moment, el front de guerra es va establir durant nou mesos a Tortosa, fins al 13 de gener del 1939.

Tortosa va ser una de les ciutats de la zona republicana més castigades per l'aviació franquista, i ja des del segon bombardeig (el 22 de març de 1937, que va registrar onze morts, cinc xiquets i sis dones), la població civil va pagar amb víctimes mortals el terror aeri. De fet, durant el març i els primers dies d'abril del 1938, els bombardejos sobre Tortosa s'havien intensificat, tot afectant el raval de Sant Llàtzer, l'estació del tren, l'Eixample, el barri de Pescadors, el mercat municipal i l'església del Roser, però també l'Observatori de l'Ebre, a Roquetes. El fet que Tortosa es convertís en front de guerra va obligar les autoritats municipals a traslladar l'Ajuntament fins al Perelló.

Foto: Centre d'Història Contemporània de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta