23 de gener del 2011

Alerta a l'Ajuntament de Tortosa per la possible puja de sou dels que ja cobren més


La negociació del govern de Bel amb la junta de personal i el comitè d'empresa està bloquejada · El gerent cobraria gairebé com l'alcalde ·

El govern municipal de Tortosa fa mesos que negocia amb la junta de personal i amb el comitè d'empresa de l'Ajuntament l'esperada relació valorada dels llocs de treball. Bàsicament, es tracta de fer un nou organigrama del personal, reassignar algunes tasques i funcions, i reajustar els salaris dels 300 treballadors municipals a la seua categoria professional i a les tasques que realitzen. Però la negociació està bloquejada, les eleccions municipals són a quatre passes i el temps s'esgota. A més, els representants dels funcionaris i del personal contractat estan en alerta, ja que el govern de CiU i ERC els ha fet una primera proposta. Són una sèrie de documents no definitius –i als quals ha tingut accés El Punt– de què es desprèn que es podrien apujar més els sous dels que ja cobren més. Un cas concret és el del gerent de l'Ajuntament, que té un salari actual de 52.415 euros, i hauria de passar a cobrar 61.500 euros. És a dir, gairebé tants com els 63.000 euros que cobra l'alcalde. També cobrarien aquest mateix sou el director de l'àrea d'Atenció a les Persones, càrrec que es correspondria amb el de l'inspector en cap de la policia local, i el director de l'àrea de Serveis Interns.

En els documents es parla de reassignar les tasques i funcions –hi ha serveis en què la plantilla està sobredimensionada–, i és per això que s'han identificat, definit i valorat els diversos llocs de treball, amb una proposta de les retribucions que cada funcionari o empleat contractat hauria de rebre. Així, un dels elements que ha alertat els representats dels treballadors és el decalatge tan important de punts entre les categories professionals més altes –director de l'àrea de Gestió, caps de departament, o cap de secció– i les més baixes, com ara els auxiliars, els assistents, els operaris d'ofici i peons, i els netejadors. De fet, això comportaria la congelació o la retallada de salaris en algunes de les categories menys remunerades. Així, hi ha previstes rebaixes entre 3.300 i 12.800 euros per a alguns auxiliars administratius; de més de 2.000 euros per a algun auxiliar de biblioteca, per a l'inspector d'obres o per a l'inspector de rendes; de 7.000 euros per a algun cap de la unitat de serveis, i de gairebé 5.700 euros per a algun responsable de l'IMACT. En l'altre costat de la balança hi hauria pujades de més d'11.000 euros per al cap de la unitat d'atenció ciutadana, o de més de 10.000 euros per al cap de la unitat de gestió d'ingressos i per al cap de la unitat de governació.

D'entrada, segons va explicar Ferran Bel l'any passat, es va pactar que ningú passaria a cobrar menys del que hauria de cobrar, i que els que haurien de cobrar més ho farien de manera gradual, durant un termini de cinc anys. Paral·lelament, els que reben un sou més alt del que els correspondria passarien a tenir el salari congelat durant uns anys, com a fórmula compensatòria. Siga quin siga el resultat final, la mesura suposarà un increment de la massa salarial, i això és encara més difícil de quadrar en època de crisi. A banda, la negociació ha coincidit amb l'aplicació d'unes mesures d'austeritat amb què es pretenia estalviar mig milió d'euros retallant el salari i les retribucions a polítics i treballadors.

Silenci al govern de Ferran Bel

L'equip de govern de Tortosa ha declinat fer qualsevol tipus de declaració sobre la negociació oberta per aprovar la relació valorada dels llocs de treball de l'Ajuntament. El tema és complex, i Ferran Bel no vol un conflicte intern, just en la recta final del mandat. De fet, la reorganització del personal era un dels reptes del seu govern, i és per això que la regidora d'Hisenda i Personal, Matilde Villarroya, i el gerent de l'Ajuntament, Cèsar Saura, han tingut l'encàrrec de l'alcalde i l'assessorament de la Diputació de Tarragona. Per la seua banda, els grups de l'oposició encara no coneixien la proposta salarial i de reorganització interna que s'ha fet als treballadors.

Fitxes de valoració

D'altra banda, en els documents que l'equip de govern ha lliurat a la junta de personal i al comitè d'empresa, cada lloc de treball té una fitxa amb el nom del titular, el lloc de què depèn, els altres llocs que en depenen, les seues responsabilitats, les activitats que realitza, i l'experiència i la formació requerides. Tot això s'ha fet a partir d'una metodologia força complexa, en què els treballadors han obtingut més o menys punts d'acord amb factors com ara les seues responsabilitats, habilitats, competències i condicions. Però en la negociació, una de les coses que han trobat a faltar els sindicats és que no se'ls han lliurat aquestes fitxes, per poder valorar si s'han fet correctament. També els ha molestat que la documentació no detalli quina part dels nous salaris proposats es correspon al complement de destí i al complement específic, dos conceptes que tenen molta importància en el sou i en les condicions laborals dels treballadors públics. Finalment, els representants dels treballadors reclamen que no s'elimini el complement salarial per productivitat, tal com se'ls ha insinuat en algun moment de la negociació. Des de l'òptica de l'equip de govern, l'aprovació de la relació valorada dels llocs de treball de l'Ajuntament és cabdal per poder iniciar la revisió del conveni col·lectiu, i per poder prendre decisions objectives en matèria de recursos humans. En el diagnòstic elaborat per l'equip de govern també s'ha detectat, en aquest sentit, una falta de coordinació entre departaments, greuges comparatius per desajustaments salarials, l'absència d'una avaluació del rendiment, i la falta d'un organigrama de funcions i responsabilitats.

Publicat a El Punt

6 comentaris:

  1. Una cosa ( de moment ), tres anys ha tardat el gerent ( 52415x3=157.245 € ) en arribar a determinades conclusions ?

    ResponElimina
  2. Gustau, hi ha un error al titol de la noticia, no? Segur que volies escriure "Alegria ..." i no pas "Alerta" ...

    ResponElimina
  3. Misteris insondables del món funcionarial. Cobren una morterada i possiblement fan jornada reduida. I ja em sé la resposta: "Per què no et fas funcionari? Només cal que aproves unes oposicions...".

    ResponElimina
  4. No t'equivoquis Lluís. Els funcionaris no cobren una morterada, estan remunerats per un treball que fan igual que qualsevol altre treballador, al cap i a la fi són treballadors de l'administració pública no són polítics.

    ResponElimina
  5. No parlava en general, em referia només als citats a l'article (si els sous són certs, que potser no). Com a contribuent tinc dret a protestar, si fos una empresa privada i jo no fos accionista em donaria igual, simplement no compraria els seus productes.

    ResponElimina
  6. Pos si vols protestar, lluis, fa una hora he vist a Tele5 com han enxampat uns funcionaris a Valencia ( crec que als jutjats ) uns 4/5 elements/es que els han gravat aparcant el cotxe ( Ford fiesta no eren, per cert ) davant mateix de l'edifici, entraven fitxaven i, segons han dit, " anaven a aparcar al centre " i després tornaven. Aixo sí, una companya ha dit que que " tornaven " O no, i que no ho fan tots.
    A la feina s'ha d'anar cagat, pixat i amb el cotxe aparcat. Quina barra i quina poca vergonya.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta