30 de març del 2011

El barri jueu serà una prioritat per a ICV


El candidat d'Iniciativa-Entesa per Tortosa, Jaume Forcadell, va anunciar ahir que la rehabilitació del barri jueu de Remolins serà una de les prioritats per a la seua formació. Segons Forcadell, el govern de Ferran Bel (CiU i ERC) “no sap què fer amb el call”, tot i que acaba d'inaugurar un centre d'acollida turística dedicat a les tres cultures. En aquest sentit, l'alcaldable ecosocialista va recordar que aquesta zona del nucli antic és una de les que necessita polítiques de rehabilitació, cohesió social i reactivació econòmica. Així, va dir que ICV l'inclouria en futures convocatòries dels ajuts de la llei de barris. Forcadell va anunciar que impulsaria la construcció d'una residència d'estudiants, tot aprofitant la proximitat del nou campus de la URV, i que farien un centre cívic per a Remolins a l'antic balneari de Porcar. De fet, va recordar que ICV va evitar l'enderrocament de la torre del balneari com projectava Bel.

Publicat a El Punt

3 comentaris:

  1. La rellevància de la comunitat jueva abans de l'expulsió dels Reis Catòlic és força important.
    Suficient per fer-li un reconeixement i obrar en conseqüència.
    No estaria gens malament que a n'aquest futur centre cívic s'hi muntes un petit "centre d'estudis jueus de Tortosa i el territori". Una petita biblioteca amb còpies de manuscrits existents i dels llibres d'estudis sobre el tema.
    No esmentaré noms, però n'hi han de ben influents de l'época.
    Una mena de petit museu que recollís el poc que ens resta d'aquella petita comunitat de la ciutat. Cultura, presència i, de segur, subvencions i recolzament de la forta comunitat jueva al món. Caldria prendre exemple de Girona.
    Fins fa poc es podia passejar virtualment pels carrers de Remolins que conformen el call jueu en la pàgina redjuderias.org, que ara es sospitosa de software maliciós per google. Coses dels jueus actuals.
    Evidentment la restauració d'aquest barri hauria de permetre la vida en els seus carrers i poder dotar-los d'atractiu turístic i cultural, amén de botigues i tallers artesanals com una formulació de futur vital.
    Si es vol instal·lar a la comunitat universitària resident, és serveis d'us quotidià i d'esplai jove.
    Tot un repte en el que estem tots implicats.
    Us poso un text que recull com es legislaren les comunitats a partir de la conquesta de Ramon Berenguer IV. Accessible online (pdf).

    LA COEXISTÈNCIA DE LES COMUNITATS
    CRISTIANA, JUEVA I SARRAÏNA A TORTOSA
    A LA BAIXA EDAT MITJANA
    Josep Serrano Daura
    Universitat Internacional de Catalunya
    http://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000044%5C00000053.pdf

    ResponElimina
  2. Recolzaré totalment aquesta iniciativa, està molt bé. No hem de deixar que es degradi més la part antiga de la nostra ciutat.

    ResponElimina
  3. Per mi,no tindria que ser una prioritat,si no un fet d'altres mandats,pero si,esta iniciativa sera recolzada sense cap dubte.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta