11 d’abril del 2011

[Tribuna] 'Irresponsabilitat tripartita', article de Ferran Bel


El govern de la Generalitat es veu obligat a posar en marxa un pla d'austeritat per tal de reduir un 10 per cent la despesa per a 2011, uns 3.000 milions d'euros, amb l'objectiu de reduir el dèficit del 3,6 % al 1,3% del PIB. Es tracta d'un esforç com el que han fet, i estan fent encara, les famílies, els autònoms i les empreses del nostre país. Un esforç, el del govern de la Generalitat, que si s'hagués fet abans, avui estaríem parlat d'un ajust menys sever.

Efectivament, les mesures de contenció de la despesa pública s'haurien d'haver fet fa 3 anys. Però el tripartit, amb el PSC i l'expresident José Montilla al capdavant, no van dedicar gaire esforços a contenir la despesa. Ans al contrari, van prémer l'accelerador del malbaratament de recursos, desbocant el dèficit públic. En aquesta irresponsable conducta segurament hi tenia a veure l'inconfessable convenciment del PSC, i dels seus companys de viatge al tripartit, ERC i ICV, que el final s'acostava i que no serien ells qui haurien de gestionar la pesada herència que deixaven. Qui ha hagut d'arremangar-se i d'empomar aquest llegat és l'actual govern d'Artur Mas i, en realitat, tot el país, amb mesures contundents, inajornables i també impopulars. L'ajust hauria estat menys dur si el tripartit hagués estat més responsable durant el temps que va governar. Per això resulten encara més irresponsables, i de molt poca categoria política i intel·lectual, els atacs de l'expresident Montilla i altres exconsellers a les decisions que ha hagut d'adoptar el govern del nostre país. Irresponsables i demagògiques, sobretot després que sortís a la llum la missiva que li va enviar el secretari d'Estat d'Hisenda del govern del PSOE al conseller d'Economia, on convida la Generalitat a multiplicar per dos l'ajust del pla d'austeritat aprovat i a apujar els impostos als catalans, qui, per cert, som els que tenim els tipus més elevats de l'Estat.

Què complicat que és el paper del PSC. D'una banda, el govern amic del PSOE els deixa en evidència reconeixent la seva irresponsabilitat mentre van governar la Generalitat. I de l'altra, intentant marcar perfil a l'oposició atacant, de manera absolutament irresponsable, torno a repetir, les decisions que ha hagut d'adoptar el president Artur Mas per revertir el llegat del tripartit. Un govern embogit per gastar, ja sigui amb criteri o sense criteri.

Ferran Bel
és alcalde de Tortosa i candidat de CiU a la reeleció

Imatge: www.ferranbel.cat

19 comentaris:

  1. La culpa fue del tripartit/Madrid/Bruseles/BarakOBama/la cha cha cha ... no dubto que sigui aixi, quan diu que el tripartit ens ha deixat malament, si CiU han vist els numeros i ho han constatat. Ara si, que feian CiU durant els anys que han travassat el desert, no ho pensaven? Tot els ha vingut de nou? Improvisem perque si, o ja havien planejat improvisar?
    En fi, aquest no és el tema que ens amoina. El tema és que NO PODEN retallar ni Salut ni Ensenyament!! És de calaix! Si volen parlar de aprofitar millor els diners que ja hi ha, bé, pero anar cap atras ... mai!
    Seria interessant que els alcaldes o qui te influencia, defensin els serveis publics que tenim en contra del que ens diu el propi partit. Que busquen altres solucions, no era el govern dels millors que hi ha ....

    ResponElimina
  2. De la "irresponsabilitat tripartita" a la "responsabilitat" bipartita.

    Aquí el que hi ha és molta cara dura.
    A mi ningú em farà creure que un partit, o coalició, com CiU, amb 23 anys al govern, amb lògiques expectatives de tornar-hi, no tingui més que analitzats els comptes de la Generalitat ( endeutament, dèficit, previsions, etc. ) com per a què, ara, es facin el longuis i els innocents; una força política com CiU, què és qui va pilotar la implantació de la Generalitat i els seus departaments, és impossible què no tingui a cadascun d'ells més de quatre elements de la seva corda "infiltrats" que poguessin donar informació puntual de la situació econòmica. Llavors, donat això per suposat, per què a les eleccions no és va fer cinc cèntims als electors de la situació i de les accions retalladores què comportaria l'arribada al govern de CiU ?
    És més, saben la què ens esperava, ja què els anteriors governants eren tant irresponsables, jo no vaig sentir a cap candidat de Convergència (incloent-hi a un dels màxims responsable de la retallada en sanitat, F. Sancho ), ni en campanya ni en els mesos immediatament anteriors a les eleccions ( per no anar més enllà ) criticar què es fes, per exemple, el pont de Sant Jaume-Deltebre o projectar el nou hospital. Era molt fàcil ( amb cos electoral, però fàcil ) sortir dient què eren inversions què no eren assumibles i què calia no fer. No tant sols no es va produir d'aquesta manera, sinó què la Sra. Roigé ( ara diputada ) tot i reconeixent el alt nivell d'inversions que el govern del Sr. Montilla havia fet al territori, es queixava que, comparant-ho amb l'àrea de Barcelona, no era prou proporcional.

    Els pròxims dies sentirem parlar de les declaracions que ha fet el president del col·legi de metges de Barcelona, Sr. Vilardell i president també del Consell Assessor per a la Sostenibilitat i el Progrés del Sistema Sanitari que el mateix govern va constituir, qui ha demanat al Sr. Mas, què recule en les seves intencions de les retallades a sanitat.

    ResponElimina
  3. "Defensa de l’estat del benestar.

    Un dels grans èxits de l’Europa del segle XX ha estat la construcció i extensió de l’estat del benestar més
    desenvolupat del món. Catalunya no n’és una excepció. En un moment en què hi ha qui qüestiona el futur de
    l’estat del benestar, o que pretén retallar-lo amb l’excusa dels riscos que comporta per a l’estabilitat econòmica,
    Convergència i Unió revalida la seva aposta per aplicar polítiques públiques que garanteixin el benestar de les
    persones, l’atenció sanitària i educativa, la integració plena a la societat, i el desenvolupament individual i familiar".

    Això és el que diu el programa de CiU de les autonòmiques del 2010. Que ha passat, doncs? Que l'oposició no té capacitat de controlar parlamentàriament les finances públiques?

    http://www.ciu.cat/media/46861.pdf

    ResponElimina
  4. Sr. Fer-ho tot molt Bé,

    Què vol que li digui, si tornem a qualificar a l'ex-president Montilla de poca categoria política i intel·lectual...

    Ja sabem que tothom no podem arribar a la seva categoria ( la de vostè ), com tampoc a la d'aquests governants actuals, que no oblidem son "els millors" ....

    I també sabem que els més poderosos son els que poden pagar comissions ...

    Ara bé, retallar com estan retallant en polítiques socials, al mateix temps que es rebaixen els impostos als més rics ( succesions ), és demencial, per qualificar-ho d'alguna manera suau ...

    ResponElimina
  5. Bona excusa per a no fer les inversions que calen, principalment el nou hospital.
    Ens passarem tota la legislatura plorant i donant la culpa al govern d'Espanya i a l'anterior govern d'Entesa.
    I si ens poséssim a treballar?
    Recordo que quan va entrar el primer govern nacionalista i d'esquerres, també van trobar buida la caixa de la Generalitat i mai a les Terres de l'Ebre s'havien fet tantes inversions com els darrers 7 anys.

    ResponElimina
  6. I ara, no hi ha motius per fer una vaga general?

    Si en només 100 díes han estat capaços de maltractar-nos d'aquesta manera, què faran amb els 4 llarguíssims anys que els queden de mandat?

    ResponElimina
  7. "Pero cómo puede decir eso?"

    ResponElimina
  8. Lo Sr. Bel faria bé de no burxar la ferida intentant defensar lo indefensable. Sr. meu, sanitat i ensenyament no es toca, sí toca este verb que tant los hi agrada usar quan volen. Ara toca...ara no toca, i sí que la tocarem ben tocada la cançoneta dels pobrets catalans que sempre sóm los cornuts que a sobre paguem lo beure.
    Si vostè diu que és tant independentista com afirma a vegades, si CiU de Tortosa té penjada l'estelada de la seua seu des de fa tant de temps, com és que Tortosa no ha organitzant una consulta sobre la independència? Vostè sap que Catalunya seria el quart estat d'Europa si no fos pel que mos roben i mos continuaran robans gràcies a vostès, los xulos dels espanyols? Dic xulos, en tota la boca, perquè aquells que deuen lo que deuen i a sobre los hi diuen a la cara que no els hi pensen pagar amb un somriure a la boca, no poden ser res més que això. I mentrestant vostès que fan? Retallar , retallar i retallar allò que no s'hauría de tocar de cap de les maneres.

    ResponElimina
  9. A veure..... Alemanya, França, Regne Unit i Catalunya. És això ?. Perquè nomes parlem de la UE, no ?. Pobrets els italians, polonesos, romanesos, espanyols, txecs, belgues, grecs, holandesos, portuguesos....

    ResponElimina
  10. Caldria llegir aquest document:

    http://josemontilla.cat/pdfs/nota_situacio_finances_generalitat.pdf

    Tot plegat, em sembla una cosa pareguda al canvi de Junta del Fútbol Club Barcelona. Laporta va tancar els comptes amb superàvit. Arriba Rossell i diu que els calaixos estan buits i convoca l'assemblea per aprovar els comptes amb un dèficit galopant.

    La diferència però és que sí el Barça no té diners, no hi han fitxatges. Si la Generalitat de Catalunya no té diners, és fàcil la tisorada en la despesa. Però han de ser serveis tan essencials com sanitat i educació?
    I pel costat dels ingressos? Perquè no miren per aquest cantó, reclamant a Madrid els finançaments promesos que no arriben. No és una retallada al costat dels ingressos l'eliminació de l'Impost de Successions a la gent amb més ingressos?

    Tot plegat qui no ho hauria de pagar és el ciutadà. CiU tenia una solució molt fàcil abans de parlar de retallades indiscriminades: tancar l'exercici 2010 i presentar uns pressupostos de la Generalitat per al 2011, o com a mínim un avantprojecte prou perfilat. Perquè ho deixen per a després de les eleccions municipals?

    I ara no diguin que no se'ls deixa treballar. La ma estesa per arreglar el país és culpar de tots els mals al Govern anterior? No seria possible posar-se a treballar per solucionar la situació. Perquè en aquesta vida a tots ens toca més d'alguna vegada arreglar els merders que han creat els altres (que no dic que sigui el cas), però el que toca és arreglar el merder primer; segon, evitar que en torni a haver-hi algun altre i tercer, cridar a capítol a l'autor del merder i per últim, explicar que ha passat, si cal. El més educat i senyor, és arreglar-ho i prou.

    ResponElimina
  11. Que difícil és ser avui en dia de C--i--U.
    http://www.vilaweb.cat/noticia/3872325/20110411/duran-humilia-ortega-revelant-sentit-vot.html
    Allí Duran diu:
    'Hi deu haver moltes raons que justifiquen que de manera molt transversal des del senyor Castells, que mai he cregut que fos independentista, fins a altres persones d'Unió Democràtica que no són independentistes, sinó que tenen un plantejament confederal, que és el plantejament del nostre partit, hagin assistit a les consultes i hi hagin participat. Alguns votant positivament, altres, com la vice-presidenta del govern, votant no'
    Acte seguit dues entrades definint Confederacíó:
    http://ca.wikipedia.org/wiki/Confederaci%C3%B3
    http://es.wikipedia.org/wiki/Confederaci%C3%B3n
    A que és flipant!

    ResponElimina
  12. Si en època de bonansa fa vuit anys, es van trobar la caixa buida, que esperaven trobar-se en plena crisi financera en que els bancs han tancat l’aixeta!!!!!!!!
    El problema està en la liquides, ara els bancs no deixen córrer el diner i tots a patir.

    La meva opinió personal és que “no es tan fiero el león como lo pintan”.
    La crisi no la podem negar, però la magnitud no tinc tan clar que sigui tan a lo bestia com mos volen fer creure. I si mos hem de fiar de les “consultores internacionals” anem mes torts que l’ansa de proa, perquè aquestes van trigar mes que ZP en admetre que el sistema financer que fins llavors defensaven, havia fet figa. Els gurus de l’economia han resultat ser un fiasco que només han especulat per omplir-se les butxaques.

    Em sembla que lo que ens fan ara es acollonir-mos mes del que cal, per després ser “els salvadors de la pàtria” per la seva gran habilitat en la gestió econòmica.
    Els pobretes catalanets els haurem d’estar eternament agraïts!!!!!!!!!
    Submissió als salvadors!!!!!!!!

    Hi ha un documental americà molt interessant de com es manipula l’opinió dels ciutadans. En el cas del documental, era sobre les guerres salvahumanitat que fan els americans. El vaig veure casualment amb les primeres noticies de la sequera del 2008 al programa 60 minuts del 33. Mentre l’estava mirant, vaig pensar “Pos si això és lo que estem vivint ara!!!!!!!” , evidentment no em referia a la guerra, si no a com, de cop i volta, et pinten una situació supernegra, la premsa/tertulians es fan resó amb un dramatisme apocalíptic, per després sortir la “solució salvadora”, una solució que en unes altres circumstàncies seria inadmissible, però que en la situació dramàtica/innextremis “és la menys dolenta” i tothom la dona per bona.


    Si teniu ganes pegueu-li una ullada, és força instructiu. Os deixo un enllaç http://www.veoh.com/watch/v6983398s8H5Grcb , el documental te 50 minuts, és una mica llarg.


    Per cert, si volen idees per reduir aquests 3.000 milions de despeses, els proposo que redueixin els del Xerta-Sénia, Segarra-Garrigues o Aldea-Camarles i altres regadius de la Conca catalana de l’Ebre , que entre uns i altres rondaran el 5% d’aquests 3.000 milions. Quasi res!!!!!!!!

    ResponElimina
  13. Em deixava:
    Per a ser Estat Confederal no s'ha d'assolir la independència Sr. Duran????????????

    ResponElimina
  14. Els "assessors periodistics" de Mas i Rossell són els mateixos.
    La Vanguardia i cia són qui fan ficar a Rossell d'angelet i a Laporta de dimoni banyut i ara estan fent lo mateix.
    Per ni un és un tan angelet, ni l'altre tan dimomni banyut.

    ResponElimina
  15. Duran esta amoïnat.......... Si declarem la independència de Catalunya, ja no podrà ser ministre.

    Tans anys llepant-los lo ....a sociales, peperos i convergents, per a no aconseguir la seva meta dorada!!!

    No sigueu dolents, com a mínim esperem a ser independents a que Duran es retire de la política

    ResponElimina
  16. Aquest matí a La Vanguardia digital no apareix ni un petit rastre de cap notícia referida al Sr. Duran. Per si no ho recordeu, és el diari que va gastar més esforços en desgastar la imatge del tripartit.

    ResponElimina
  17. Duran: "He revelat el vot d'Ortega perquè m'ha donat la gana"
    La vicepresidenta del Govern ni confirma ni desmenteix que hagi votat que 'no' a la consulta, com ha afirmat el líder democristià

    http://www.ara.cat/politica/Duran-Ortega-10-A-Unio_0_460754342.html

    ResponElimina
  18. Al.lucinant, per a variar, els altres tenen la culpa de tot, veritat Califa?

    ResponElimina
  19. Voteu a Ferran Bel que NO FARA ABSOLUTAMENT RES per acabar amb la problemàtica de les antenes de telefonia mòbil a Tortosa, al contrari continuarà fent la vista grossa (com fins ara), sense escoltar la gent i consentint que s'instal·lin antenes de telefonia mòbil camuflades per les teulades dels edificis i sense cap tipus de llicència.
    Seria horrorós que aquest senyor tornés a guanyar les eleccions.

    Per a més informació consulteu les nostres webs:
    www.cartaalstortosins.jimdo.com
    www.tortosanetadantenes.jimdo.com

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta