3 de maig del 2011

Com renovar-se vint anys després


Joan Sabaté va ser alcalde de Tortosa del 1999 al 2007, tot i que va arribar per primer cop a l'Ajuntament el 1991, amb només 33 anys. Ara en té 53. Una edat en què, en altres països, la gent considera que un polític ja és prou madur per rebre la confiança plena de l'electorat. De fet, malgrat que alguns l'han volgut presentar com si fos un candidat “cremat”, Sabaté és gairebé dos anys més jove que el convergent Artur Mas, president de la Generalitat després de set anys a l'oposició. L'exalcalde socialista, que també és senador de l'Entesa Catalana de Progrés per designació autonòmica, ja té més cabells blancs que no pas negres. També té la barba blanca, que ja lluïa quan ara fa vint anys feia la seua primera campanya, aleshores com a candidat d'Iniciativa per Catalunya.

Així, el candidat socialista ha suportat amb dignitat, resignació i paciència els quatre anys a l'oposició, després d'haver estat vuits anys a l'alcaldia. Amb la sorprenent i contundent victòria de Ferran Bel (CiU) al maig del 2007, Sabaté hauria pogut deixar la política municipal i tornar a fer classes d'història a l'institut de l'Ebre. Però, per molts, l'exalcalde era tant el problema com l'única solució que el PSC tenia a mà. De fet, els socialistes tortosins van trigar uns mesos a pair una derrota que, primer, van atribuir a la conxorxa de les dretes tortosines i a l'equivocació de l'electorat. Però fa uns mesos que han canviat el discurs i han assumit que el PSC va perdre l'alcaldia perquè l'electorat socialista es va desmobilitzar. És una percepció que porta implícita l'autocrítica que el govern de Sabaté va cometre errors.

D'altra banda, Sabaté ha estat acusat –també dins del PSC– de fer una oposició massa tova i de cedir protagonisme a Jaume Forcadell (ICV). La realitat, amb tot, és que ha exercit una oposició molt calculada, ha mesurat les forces i ha fet una feina de formigueta. En primera instància, tot relligant el partit perquè ningú li haja disputat el primer lloc de la candidatura. Podria semblar una contradicció, però Sabaté ha aconseguit il·lusionar els socialistes parlant-los de renovació de cares i d'idees. Però quedant-s'hi ell.

Publicat a El Punt

19 comentaris:

  1. Nomes cinquanta treeeeeeeeeeeeessss ??? Serà veritat allò de que la política crema …?

    ResponElimina
  2. Qui t'ha encarregat aquest panhegíric Gustau. Sembla que, després de Joan Pau II, el proper sigui el beat Sabaté. "Dignitat, resignació, paciència", virtuts cristianes per excel.lència. "Autocrítica" (no n'he llegit cap d'encíclica on entoni el mea culpa) i "treball de formigueta" (no serà com diuen a l'estanc de la plaça de l'Àngel, que ha aguantat d'ancalde per continuar com a senador?). Gustau, t'has lluit, fill meu. O es que t'han promès bul.la papal?

    ResponElimina
  3. Sí Gustau, butlla, com butlletí del PSC que és el que sembla aquesta entrada.

    ResponElimina
  4. Doncs sí, als meus ulls tan sols ho puc dir d'aquesta. Tot just per això t'ho comento.

    ResponElimina
  5. Estàs en el teu dret. Gràcies per la teua opinió.

    ResponElimina
  6. T'has deixat alcalde, Gustau, i panegíric.

    Anant al tema, per ser Senador, en principi no cal ser alcalde ni aNcalde, ni tan sols alcaldable o aNcaldable. En el cas que ens ocupa, "nomes" cal ser diputat al Parlament.
    Amb totes les opinions al respecte, i contraries, que es puguin donar, el que es irrebatible és que Sabaté ha aguantat a la cadira de la oposició com un Pepe ( amb perdó ) . No crec que es puguin trobar molts d'exemples d'alcaldes, presidents etc que hagin passat a l'oposició i hagin aguantat tot el mandat. No faltarà qui també li recrimini, però és un fet objectiu i original.

    ResponElimina
  7. Apa mano (Ximo) que t'has lluit. Per ser senador no cal ser diputat del Parlament. Sabaté és senador per designació autonòmica.

    I és clar que no en trobaràs d'exemples d'exalcaldes a l'oposició, ni expresidents del Govern a l'oposició. La gent de nivell polític sap retirar-se quan el poble li ha dit tururut. Quedar-se no és originalitat, és egolatria i malaltia de poder.

    Per cert Ximo, ja que vas de mestre, "contraries" i "es irrebatible" porten accent. S'ha de ser molt savi per corregir els altres.

    ResponElimina
  8. santpecador, tens tota la raó, m'he lluit; tu no tant, però també: son senadors per designació del Parlament de Catalunya, no autonòmica. En qualsevol cas el que volia dir i continua sent valid és que, per no caler, no cal ser ni alcalde ni candidat i, com bé dius, ni diputat.
    Pel que veig ets dels que pensen que quan algú no el voten suficientment com per a ser Alcalde a unes eleccions d'un ajuntament i els vots el col·loquen a l'oposició, el que ha és plegar. Et recordo que el que es vota no son alcaldes, son regidors i TOTS tenen el mateix dret d'ocupar i romandre el seu lloc, a més, jo crec, que també el deure. Si tu no ho creus, molt bé, no ho comparteixo. De fet, no estic d'acord que pleguen ni guanyant ( Josep Poblet, estàs al cas ? )
    Quedar-se a l'oposició a l'ajuntament de Tortosa, és egolatria i malaltia de poder ?

    Ara, la palla. Fer una cosa, que tu mateix acceptes que no fa ningú, no és originalitat ?
    Si el que volies és equiparar un accent amb una "h" intercalada inexistent o un barbarisme, ja ho has aconseguit.
    Però el que més m'estranya de tot és que em contestes quan portàvem vuit minuts de la segona part del Barça-Madrid, tant t'ha emprenyat la falta de Ronaldo a Macherano, i el gol, que ells diuen han anul·lat ?
    Lo de "S'ha de ser molt savi per corregir els altres" deu anar per mi i per Gustau, oi ?

    ResponElimina
  9. Santpecador, no comencis amb el tema de l'ortografia perquè ja saps, per la teva condició de pecador, que algú va dir que qui estigui lliure de culpa tiri la primera pedra.

    Quant a l'article de Gustau, no li veig el favoritisme que dius. Si el llegeixes bé descobriràs la crítica. Jo, sovint penso que és a CiU a qui fa el llit. En fí, potser ens equivoquem tots dos

    ResponElimina
  10. Yuca, jo diria que fer el llit a CIU, voldria vindre a dir si fa o no fa el mateix que favoritisme a Sabaté, i no crec que sigui això el que vulguis dir.

    ResponElimina
  11. Ximo, tens raó. Té tot el dret a estar a l'oposició i presentar-se totes les vegades que vulgui. L'Almeria i l'Hèrcules també tenen dret a jugar la LLiga. Em temo que baixaran a segona, però. I si, l'any que ve poden tornar a pujar a primera divisió. El probable és que continuen a segona. Visca Sabaté "manque pierda".

    ResponElimina
  12. estem dient que si Bel no aconsegueix l'alcaldia, plegarà ?. Si és així, què creieu, ho dirà ? Llavors.....de que parlem ?

    ResponElimina
  13. Cucafera, tens tota la raó del món. No he utilitzat la expressió correcta.Són lapsus que tinc de tant en tant. Però crec que has adivinat el que volia dir, No?

    ResponElimina
  14. Ho vaig endevinar perfectament. Els lapsus, si son de tant en tant -com tothom- no tenen importància. La importància seria que els tinguéssim sempre seguit, que tot pot arribar, per altra part.

    ResponElimina
  15. Mmmmm... Cucafera. Que vas endevinar? M'he perdut, ho reconec. Cinc cèntims si us plau. En aquesta entrada no em consta.

    ResponElimina
  16. XIII, cinc cèntims:
    veig que també tens algun lapsus, nomes cal anar al comentari anterior al meu, de Yuca, i llegir l'ultima frase. Tot bé de " fer el llit "

    ResponElimina
  17. O.K. Mercès!
    Lapsus, dia que passa més. Perdem llençols a cada rentada. Més aviat mitjons, però, és la frase. Si sapiguesses el que em costa aparellar-los... Més que fer porres, per suposat. Sort que espero resultats i no m'apassiono.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta