18 de juliol del 2011
El tortosí Josep Àngel Òdena reviu el seu 'Viatge de noces' a TV3
El veterà periodista Josep Àngel Òdena, una de les veus històriques de Ràdio Tortosa, és el protagonista del programa 'Viatge de noces' d'aquest dilluns a TV3. A partir de les 21.50 hores, aquest capítol del programa presentat per Xavier Solà aborda el viatge que Òdena i la seua dona, Mercè, van fer l'any 1963 per Barcelona i Tarragona. Visiten familiars que parlaven als nuvis de la tràgica història del pare, quan Òdena ja era una jove promesa de la ràdio. De fet, havia decidit seguir els passos del pare, que havia estat tècnic de ràdio durant els anys de la Segona República, i que, en començar la Guerra Civil, va ser detingut i assassinat. La docusèrie 'Viatge de noces' proposa, cada setmana, reconstruir el viatge de noces d'un matrimoni veterà. Així, parelles que es van casar durant els anys 50 i 60 tornen als escenaris dels primers dies de convivència per observar com ha canviat el país i explicar com han viscut les seues vides.
8 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
He vist el programa. Francament, mira si en deuen haver de persones amb característiques semblants a Tortosa, pos han tingut que agafar a una parella que en temps de dictadura.... " no vam tindre mai cap problema " i a la radio ( Tortosa ) " mai vam tindre censura ni mai va vindre ningú a dir-nos res " " curiosament els problemes els van tindre quant la democràcia " aquí, Odena, es referia a que el van fer fora de Radio Tortosa ( no recordo ara si era Radiocadena Española o Radio Nacional ). Indirectament, estaven comparant els problemes d'un acomiadament ( més o menys just ) amb les calamitats que molts altres contemporanis d'ells, van passar, per política o econòmics. No costa res, quan algú diu no tenir cap problema, afegir que eren conscients que més d'un si els va tenir. Ja sé que la majoria de gent no polititzada o militant antifranquista, diria si fa o no fa, ho sé; però dir que a la radio no hi havia censura ? Quant militants antifranquistes va entrevistar a la radio, dient que ho eren ?
ResponEliminaPotser, filant prim, encara avui dia, des de la resta de Catalunya, es pugui fer una extrapolació de família tortosina típica, espero que no, al menys pel que fa a certs plantejaments.
Dit això, enhorabona pels 48 anys de matrimoni.
PD. Les cites no son literals, però va per aquí.
jo també m'he quedat amb la frase de la censura a la ràdio i m'ha vingut al cap el meu iaio i el meu tio....
ResponEliminasort que són morts fa anys, perquè haguessen flipat!!!!
En general, les dictadures no tenen cap necessitat d'exercir la censura als seus propis mitjans de comunicació.
ResponEliminaHome Gallardo, potser es una qüestió semàntica però la censura s'exercia, una altra cosa es la forma o que els filtres no eren tant continuats i exhaustius i que deixaven fer per què els que feien o bé eren de la corda o sabien al que s'exposaven; però dir que no s'exercia la censura ho trobo molt categòric. És com a Intereconomia, sempre se'ls omple la boca dien que mai ningú els diu el que han de dir ni mai els han cridat l'atenció, lògic, ja saben on estan i el que han de dir.
ResponEliminaJotabe, estem expressant exactament el mateix, crec, tot i que jo ho deia amb ironia. Qui accepta treballar com a "voz del régimen" ja sap on està i el que ha de dir. No obstant, t'admeto que algun "control de qualitat" devien fer de tant en tant. Potser per reforçar la "adhesión inquebrantable"...
ResponEliminaMira per on, jo també vaig veure aquest, diguem-li, programa de TV3 ( la d'ells ) i la veritat és que vaig flipar, com diu la Susanna ...
ResponEliminaEns varen "informar" que van anar de viatge de noces a Barcelona, fent "transbord" a Tarragona, perquè fa 48 anys no es podia anar de Tortosa a Barcelona directament ... quan la realitat és que l'any 1963 es podia anar a Barcelona d'una manera directa molt millor que ho podem fer ara, pos encara teníem estació i no el que tenim avui ...
La realitat pura i simple és que l'amic Odena va poder passar el seu viatge de noces a Tarragona, a la "ciutat de vacances", que podien disfrutar els enxufats i amics del règim que hi havia aleshores ...
I una vegada aclarit tot això, que el matrimoni Odena-Lafarga en pugui complir molts anys més ...
Soc de la opinió de Gallardo quan afirma que normalment les dictadures no tenen necessitat d’exercir la censura en els seus mitjans, dons per mi, aquesta es implícita i extensiva a totes les línies del pensament polític i quan aquest es producte d’un reduccionisme que tendeix al “pensament únic” vingui de dretes o d’esquerres.
ResponEliminaMolts de nosaltres hem observat que en una societat autoanomenada democràtica, la censura que tenim avui es molt mes subtil, però pot arribar a convertir-se amb idènticament perillosa a la censura practicada per una dictadura…
Quina musica toquen ?
Odena, com molts, també la va ballar.
Mira , mira com ballen !....Ballem ?
Pos a les properes Festes de la Cinta no sé si podrem ballar molt !!!
ResponElimina