27 de juliol del 2011

L'Estat pren ara mesures per aturar l'expansió del caragol maçana a Espanya


Han hagut de passar dos anys, des que es va detectar la plaga del caragol maçana a les sèquies i arrossars de l'hemidelta esquerre de l'Ebre, perquè el govern espanyol haja publicat aquest dimecres al BOE una ordre amb la qual prohibeix la introducció d'exemplars procedents de "països tercers" al territori de l'Estat. El Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí ha fet públiques una sèrie de mesures provisionals de protecció enfront el caragol maçana, com ara la prohibició d'introduir exemplars de caragol maçana o l'exigència que les plantes d’aquari que vinguen d’aquests països estiguen lliures de formes vives d’aquesta espècie. Ara bé, una de les mesures que més afectarà els pagesos del Delta amb camps afectats per la plaga serà l’obligatorietat de presentar un certificat que acredite que les màquines recol·lectores que es traslladen a una altra zona lliure de la plaga han estat netejades amb anterioritat.

El govern de l’Estat vol prevenir així la dispersió del caragol poma a la resta del país, un cop que ha comprovat que la plaga té una elevada capacitat per escampar-se. De fet, la del caragol maçana és considerada per la FAO com una de les plagues més importants de l’arròs al món -el segon cereal més consumit al món després del panís-, ja que ocasiona greus danys en els conreus i elevades pèrdues econòmiques entre els productors. Mentrestant, el govern català continua actuant a les sèquies de l'hemidelta esquerra, per intentar aturar l'expansió de la plaga. De fet, el proper 25 d’agost, l’Estació Experimental de l’IRTA acollirà la celebració anual de la jornada tècnica sobre camps d’arròs, que enguany també tractarà sobre el control de malalties i de la plaga del caragol poma als arrossars.

Imatge infoAgricultura

4 comentaris:

  1. Massa tard pero "mas vale tarde q nunca" o aixo diuen

    ResponElimina
  2. És que hi ha Administracions que treballen ràpid com els caragols i d'altres com els crancs, cap endarrera. :-)

    ResponElimina
  3. Sí, entre els crancs i els caragols hi ha diferencia ( de direcció ) però de velocitat ?

    ResponElimina
  4. Si al menys aquestes experiències serveixin per apendre a aplicar el principi de precaució abans de tenir tot malmés, encara rai. El problema és qeu un cop i un altre, acabem entrompessatn en la mateixa pedra.

    Les espècies invasores no apareixen per art de màgia, apareixen perquè l'home fem malament les coses.

    Ara a rascar la butxaca tots, perquè qui va escampar (involuntariametn segur) el caragolet, ara se'n va de rositas.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta