20 de juliol del 2011

[Tribuna] 'La censura renaixentista, Tortosa al segle XVI', per Josep Sabaté

Enguany, per primera vegada en molts anys de participar activament en la Festa del Renaixement, no podré fer-ho de manera oficial. A Tortosa, la censura als col·lectius crítics ha arribat al punt de fer fora de les Avançades de Sant Joan la taverna del Casal Popular Panxampla. Lo Cau de la Bandolera no tindrà un espai adequat perquè a alguns “tortosins de bé” els devia resultar inacceptable aquesta visibilitat. Aquesta situació és realment greu, però no només perquè es tracta d'un clar acte de censura, sinó també perquè es menysprea d'una manera inacceptable l'esforç que s'ha fet des del Casal Popular Panxampla per dinamitzar i potenciar durant aquests anys la Festa i l'espai de les Avançades.

Contra la meua opinió s'hi podran aportar molts “motius tècnics” de pes, però caldrà vore quines tavernes instal·len a les Avançades i sota quins criteris – d'amistat, afinitat o interès – ho fan. M'indigna aquesta violència institucional que s'exerceix contra els col·lectius que fem nosa i em genera una immensa impotència. M'indigna el cinisme d'aquesta violència, aparentment poc agressiva, educada i formal, que actua sota preteses directrius tècniques i que, sense ni alçar la veu, margina i censura, amb el simple gest d'una ratlla de bolígraf sobre el nom d'un col·lectiu. I em cansa, perquè no dir-ho, haver de ser una vegada més els que ens justifiquem, els que denunciem una situació injusta i els que serem – a sobre de censurats – acusats de de ser “els que sempre protestem”.

Però si qui actua així, qui censura i margina, són persones que durant anys han dinamitzat la vida cultural i associativa de la ciutat des de l'associacionisme, que saben el que costa tirar avant projectes, persones amb qui he compartit preocupacions, projectes i també punts de vista, encara em sembla una situació més incomprensible, cínica i indignant.

Durant molts d'anys centenars de persones hem participat activament en la Festa del Renaixement, treballant-hi de manera voluntària. Jo, personalment, ho he fet des de la taverna de la PDE, els Diables 7 Cervells, les Gralles i Tabals de Jesús o la taverna del Casal Popular Panxampla. Han estat sempre setmanes de dormir poc i treballar molt, acumulant cansament, actuant pels carrers i servint a les barres, xalant molt però fent poca festa. Si aquesta és la sensibilitat del govern tortosí i dels gestors de la festa cap a les entitats ciutadanes anem bé. Potser, en un intent de rigor històric, volen portar Tortosa al segle XVI també en les maneres de governar. Espero que la majoria absoluta que encapçala el consistori tortosí no esdevingue una majoria absolutista i que respecten democràticament les diferents sensibilitats que existeixen a la ciutat.

Independentment de la ideologia política que puga tindre cadascú, avui estem parlant del dret que tenim totes les persones i entitats ciutadanes a participar en igualtat de condicions en les activitats que s'organitzen a la ciutat, a fer ús dels espais públics i a expressar lliurement la nostra opinió. Em satisfà saber que moltes persones assabentades de la situació estan igualment indignades i sospito que seran moltes més les que en els propers dies aniran manifestant la seua opinió sobre un fet que esperem no es repeteixi mai més, ni amb el Casal Popular Panxampla ni amb qualsevol altra entitat.

La Festa del Renaixement és de tothom, també dels col·lectius crítics.

Ens veiem al carrer i també al refugi de les bandoleres i els bandolers!

Josep Sabaté és
membre del Casal Popular Panxampla i graller

11 comentaris:

  1. Ben dit Jusep! Cada vegada es veu més clar que aquesta festa no és per al poble sino una manera més de fer negoci. I a sobre, mal fet. La setmana passada, a deu dies de la festa, el programa no estava ni penjat a la web. I hom sap, que moltes tavernes resulten de grups d' amics on tot el benefici es queda a banda dels que participem en la festa.

    ResponElimina
  2. Sembla mentida que el senyor Domingo Tomàs no sàpiga, a aquestes alçades, que la Festa del Renaixement la fa la gent i les entitats que porten trencant-se les banyes any rere any perquè sigui tot un èxit. Algú li hauria de dir que no és la SEUA festa i que la porta clara si pensa que la podrà tirar endavant ell sol o -ni tan sols- amb l'ajuda dels seus amics. I algú li hauria de recordar també que un regidor d'Ajuntament està al servei del poble no al servei d'allò que a ELL més li convé. En cas contrari, em sembla que sí que s'ha equivocat de segle...

    ResponElimina
  3. Sé que no entendreu el que dic, però aquestes coses han de pasar per a demostrar-nos a tots quin tipus de dirigents polítics ens "governen". Hem de veure clar que mentre es fa el que es diu, no passa res, ara bé, quan s'intenta defensar i lluitar per creences igualment democràtiques, llavors s'exterioritza aquesta "dictadura encoberta". Ara bé, en el tipus de resposta hi ha la solució, crec. El que no s'ha de fer és el mateix que fan ells, perquè llavors la història es converteix en un bucle del que no en sortirem mai. S'ha d'actuar amb coherència amb el que es creu i utilitzant unes armes molt valuoses que tenim i que no són perjudicials per a la salud, aquestes són la informació i la comunicació i això avui en dia, és fàcil d'aconseguir si es vol. Així que, a fer difusió del que passa a Tortosa, informació sobre tot el procés i a esperar que amb el criteri just, les persones pensin i opinin per elles mateixes sobre aquest tema.

    ResponElimina
  4. Cal que Ciu d'explique molt i molt per poder entendre això. Jo de moment no ho entenc i me solidaritzo en Panxampla.

    ResponElimina
  5. No negaré les capacitats que adornen a Domingo Tomàs, però he de dir, observant les seves maneres i formes amb gent que l'envolta -des de fa anys- entregada i acrítica, que l'actitud sembla un xic messiànica.
    Al loro, Alcalde, que quan vulgui reaccionar, potser sigui tard.

    ResponElimina
  6. Poca cosa a afegir... tot el suport al Panxampla.

    ResponElimina
  7. El que está clar es que si més gent jove hagués votat, aquesta majoria absoluta/absolutista no camparia a l'ample com porten fent des de que tinc ús de raó. El més assenyat sería actuar com a l'época i quan s'asseguin a la trona, enviar-los unes quantes verduretes podrides, encara a risc de que ens tallen el coll i ens diguen que deslluim alguna festa, quan sòn ells els que ho fan. I ho dic des de el més profund avorriment respecte a aquesta "festa", per la qual es retallen les FESTES reals, amb l'excusa falsa dels recursos econòmiccs, quan la real es que la ludicitat i la cultura, a la gent de CIU sempre els ha fet sortir "sarpullidos". Perdoneu, però algú ho havia de dir...

    ResponElimina
  8. Fen honor al meu nick i a le meua época unes paraules de "El libro de los doce sabios o Tratado de la nobleza y lealtad"
    .....
    "El onceno sabio dijo: «Templanza es juicio verdadero, amigo de Dios y del mundo, familiar de los sesudos, enfrenamiento de los locos, remedio de malaventuranza, causa de bienaventuranza, secreto de los nobles, reinamiento de los reyes, durable establecimiento, perfección de fe, avisamiento de los errados.» Por ende a todo príncipe es necesaria la templanza. El que no es templado en sus fechos y da lugar a su saña no ha juicio de omne y entre los sabios es llamado bestia salvaje".
    ...
    Llibre recomanat a tots, especialment a alcalde i regidors, i que podeu llegir a http://www.filosofia.org/aut/001/12sabios.htm

    I un darrer consell del mateix llibre

    LXIII. En que el rey cuando se viere en mayor poderío, que entonces sea en mayor humildad.

    Cuando te vieres en mayor poderío, entonces sea en ti mayor humildad, como Dios ensalce a los humildes y abaje los soberbios.

    ResponElimina
  9. Poca cosa es pot afegir després de llegir l'article. Tortosa som tots, no només els afectes al govern, i tard o d'hora, els intents d'arraconar a les veus crítiques acaben passant factura, i normalment tenen l'efecte contrari, esperonant encara més a qui rep els cops. Per altra banda, és una vergonya que persones que han col·laborat desinteressadament en la festa durant tants anys siguen tractades així, i a més, se'ls recrimine el fet de voler fer boicot. Tot plegat és vergonyós. Amics convergents, una mica més d'humilitat sempre va bé.

    ResponElimina
  10. Estaria bé que enlloc de Conseller en Cap el sinyó Bel tingués a bé de vestir-se demà d'Inquisidor General que escau més al seu tarannà i caràcter acompanyat del fidel agutzil Domingo Tomàs i per què no un exemplaritzant auto de fe amb panxampleros i d'altra heterodoxa gent que s'aparta dels rectes camins convergents. Si comencem així se carregaran lo Renaixement...Cada cop menys Tortosa i més Mortosa!

    ResponElimina
  11. Tortuosa i ben Tortuosa és aquesta ciutat si segueix així.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta