16 d’agost del 2011

La presidenta d'Òmnium a l'Ebre pronunciarà la conferència de la Diada de Tortosa


L'Ajuntament de Tortosa ha anunciat aquest dimarts que la jesusenca Dolors Queralt serà l'encarregada de pronunciar la conferència institucional que el consistori organitza amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, l'11 de Setembre. Queralt és l'actual presidenta d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre -des del setembre del 2010-, a més de regidora de Cultura i Educació de l'EMD de Jesús, càrrec que ocupa des de l'any 2003. De fet, Queralt va ser una de les impulsores de la Fira Literària Joan Cid i Mulet de Jesús. A més, l'Ajuntament ha destacat que Queralt compta amb un important currículum acadèmic i professional, que recull la seua "àmplia experiència en les vessants de l'ensenyament i la cultura". El títol de la conferència que pronunciarà l'11 de Setembre serà "Subjectes de la nostra història". Queralt ha destacat per la seua implicació en la difusió de la cultura ebrenca més enllà del territori. Així, entre les seues fites cal remarcar la seua responsabilitat en el procés de sol·licitud per a la concessió de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat a l'escriptor tortosí Manolo Pérez Bonfill, l'any 2010.

Imatge Dolors Queralt, a Facebook

14 comentaris:

  1. Segur que Dolors es prepararà una excel·lent conferència. Durant els darrers anys ha exercit un bon lideratge en la catalanitat a Terres de l'Ebre, i està fent una extraordinària feina a Òmnium.

    ResponElimina
  2. Primer que res, enhorabona a l'escollida.
    Ara, parlem clar ?
    A més de destacar per "la seua implicació en la difusió de la cultura ebrenca", per què no dir-ho?, també ha destacat pel seu silenci respecte la retirada del monument franquista de la batalla de l'Ebre, amb clara contradicció amb la filosofia d'Òmnium Cultural a nivell general.
    No dubto ( ho dic seriosament ) de la capacitat de Dolors Queralt per fer una conferencia en torn al catalanisme/nacionalisme, però d'aquí a justificar-ho amb que "compta amb un important currículum acadèmic i professional". Per altra banda, si no es tracta d'una eminència acadèmica ( com és el cas ), trobo fora de lloc que hagi de ser una militant del partit del govern i regidora la que hagi de fer la conferencia.
    I si hem de profunditzar més, fem-ho. No veig una coherència del tracte que, com a institució i com presidenta de l'Òmnium, se li dispensa i el que rep al seu poble, evidentment apartada de la primera línia.
    I per burxar una mica....
    Posats a fer, per què no Emigdi Subirats ? Vicepresident del mateix Ómnium, igualment nacionalista, d'un altre partit, amb bons coneixement de la historia, escriptor etc.
    Això sí, vull pensar que no massa partidari de la conservació del monument.

    ResponElimina
  3. Jotabe, gràcies per les teues paraules i reconeixements. I t'asseguro que gens partidari del monument de la vergonya, tot el contrari, activista per la seua desaparició. A veure, jo sóc allò que es diu políticament incorrecte, amb la qual cosa mai no tindré l'honor que sí que tindrà Dolors. Tampoc en aquest cas me'l "mereixo" ja que el meu posicionament personal no és precisament a favor de mantenir l'actual municipi de Tortosa, pel que respecta al meu poble, Campredó.
    Quant a Dolors, i sense voler entrar en polèmiques, fas una argumentació sobre la seua postergació política actual. Els dirigents polítics de totes les formacions poden actuar d'una manera barroera, de cara al vot, i obviant les persones més útils. En el seu cas, ha estat i és un motor literari i musical. Jesús és una petita capital literària ebrenca i catalana en l'actualitat, jo l'he ajudada a què hi sigui, però el mèrit de la regidora és moltíssim. Això no ha estat premiat, perquè l'alta política premia altres comportaments, a CiU i a altres cases (que consti que no reivindico res per mi, que jo voluntàriament vull estar a tercera fila). Quant al seu currículum acadèmic, és força bo i, a més, sempre està a l'alça, la qual cosa també diu molt a favor d'ella. I veig que també ets conscient que farà una bona conferència, que se la prepararà a consciència segur. Jotabe, i t'ho dic des de la meua situació propera a ella personalment, avui dia Dolors és el motor d'acceleració de la catalanitat a les Terres de l'Ebre, una catalanitat força obviada des de la majoria de formacions polítiques. I entenc la teua crítica: li han donat un reconeixement, quan també se li hauria pogut donar políticament. Completament d'acord...
    Els vells de Campredó, i d'altres llocs suposo, tenien una frase cèlebre: Mon fill pensa, malament doncs. Si manen els altres, patirà... i si manen els d'ell, ai si patirà si manen els d'ell... Doncs exemple tenim en aquest cas i en molts altres. A mi em dol moltíssim perquè la considero una de les millors regidores dels Països Catalans, que es creu la causa catalana; però la mediocritat és el que regna i no només a can CiU i a Tortosa. I aquesta expressió sé que l'hauria de raonar molt més, però no tinc espai.
    Quant al tema monument, el vam discutir a fons a Òmnium i les coses no van anar com jo hauria volgut, i com crec que una entitat d'aquesta enteresa en la catalanitat caldria. Ara bé... suposo que saps perfectament com funcionen les coses des de les altes esferes. Hi ha qui pot ser simpàtic de cara a la galeria i fer pressions immenses darrera la galeria... Crec que s'enten tot... Finalment, una militant d'un partit pot fer una conferència d'aquest nivell, més en el seu cas que és de les poques que en l'actualitat està portant una feina ideològica. Els partits han entrat en la dinàmica del vot i del em cap tothom, amb poc treball ideològic massa sovint.
    Salut i gràcies de nou

    ResponElimina
  4. Totalment d'acord amb Jotabe. No es pot ser catalanista i presidenta d'una entitat catalanista com Òmnium, i callar davant del monument franquista.
    Algun moment o altre hauria de donar alguna explicació del seu posicionament perquè a simple vista no s'aguanta per enlloc que Òmnium vulgue mantenir un monument anticatalanista i antidemocràtic com és el pollastre franquista del mig del riu Ebre.
    I si no fa res per a canviar-ho, ja pot comptar amb una taca més al seu currículum i esta és una taca de les brutes.

    ResponElimina
  5. Pot ser que a Jotabe li hagues agradat èsser president d’Omnium Cultural… Es obvi que tambe a mi m’agradaria el ser-ho encara que tingues que pagar les meves despeses. El reconeixement d’aquesta Institució el garanteix el estar per sobre de qualsevol ideologia, condició que ni Jotabe ni jo acomplim, pero qui no estigui “contaminat” per determinades opcions politiques, que tiri la premera pedra..
    El curriculum que algu reclama aquí , no existeix, i no existirá mai. Us recordo que la catalanitat no es patrimoni de “purs” ni de “impurs”.

    ResponElimina
  6. Per molt que Òmnium tingue uns idearis polítics i culturals molt concrets, crec que la presidència no l'hauria de desenvolupar algú amb militància política reconeguda ja que per sort és una associació cultural on caben diferents sensibiitats, i primer s'hauria de deure a l'associació que presideix i no al partit que pertany ja que algunes decisions i pensaments li poden entrar en franca contradicció. I no mos enganyem CiU o està mirant ara com ara és a Madrid.

    ResponElimina
  7. Tens raó Mac Calan, "pot ser". De fet si haguessis dit que "potser" m'hagués agradat ser astronauta, fuster o Mc Calan... "potser" també ho haguessis encertat. Potser.
    Ah, i si estic per sobre o per baix de les idiologies, ho he de dir jo. Tu, dis-ho de tu mateix.
    Quant a currículum, jo al menys no en reclamo cap de currículum de catalanitat, em referia a l'acadèmic, que és del que parla l'ajuntament per justificar la designació.
    I pel que fa al monument Mc Calan, la demostració més clara de que s'està per sobre del partit i de la pròpia idiologia, hagués estat que Òmnium TTE s'hagués manifestat en contra del monument com fa Òmnium Catalunya, i no callar per tal de no incomodar al govern i Alcalde del propi partit de la presidenta.
    Pel demés, em sumo al que diu Lo Saberut.

    ResponElimina
  8. Els anteriors presidents d'Òmnium Terres de l'Ebre també tenien carnet de partit. Entenc el vostre raonament sobre la independència d'Òmnium i els seus presidents. Ara bé, políticament tampoc fins ara ens ha influït tant, excepte en el cas que esmenteu. No és per justificar Dolors, jo ja he dit que la meua posició és clara i la vaig exposar en junta i vaig fer pública la meua decepció, però el tema monument treu de polleguera a poderosos polítics tortosins, que exerceixen el seu poder d'una manera, al meu entendre, gens democràtica. L'ase dels cops ara és la presidenta d'Òmnium, i ella ha d'acceptar la seua decisió i les conseqüències, ara bé jo els cops els dirigiria en altres direccions estrictament polítiques, que són qui podrien fer alguna cosa i s'han tancat en banda per "quatre vots ben comptats".
    A més, Dolors està fent una feina extraordinària com a presidenta en molts àmbits, no és just que us agafeu exclusivament a un "punt negre".

    ResponElimina
  9. Omnium mai ha sigut políticament independent. I si bé a Catalunya és normal que hi hagin associacions "catalanistes", tampoc aniria malament que defensessin els valors democràtics enfront els valors dictatorials. Però, com és, ha sigut, i suposo serà una associació polític-dependent, sempre es podrà afirmar que d'independència res de res. "Història dixit".
    Per tant, no puc, ni podré entendre mai que els independentistes la recolzen. Arabé, en questió d'actituds personals, mèrits a banda sempre, los amics los tria un, mai s'imposen. Per tant "dis-me en qui vas i et diré de quin peu coixejaràs". Ningú és impermeable.
    Per mi, feu coses, que "obres son amors i no bones raons". Per un discurs més o menys, es mouran poques pedres del Parc.

    ResponElimina
  10. Tornem a parlar clar.
    Emigdi, t'ho he de dir honestament, amb la valentia i honestedat que t'expresses, no m'estranya que tinguis problemes ( ja ens entenem ).
    A mi, tota aquest sinergia no m'agrada: local per a Òmnium a ferreries, posició d'aquesta organització respecte el monstrument, aparcament de la presidenta a nivell polític, i de premi.... conferencia.
    I tens raó Emigdi, no és la primera vegada que el conferenciant/a té carnet de partit.
    De totes maneres fa 3 anys la conferenciant va ser Alicia Gamundi. Que no sigui un precedent....

    ResponElimina
  11. M.D.A, fas la teua argumentació. En una cosa tens molta raó, el fet de la no independència total de moltes associacions, no només d'Òmnium. Cada cop tinc més clar que els poders polítics no deixen que se'ls escapi res del seu control. No és cosa de l'àmbit catalanista, sinó global. Tu creus que la PDE és i ha sigut sempre totalment independent? I com Òmnium o la PDE, qualsevol moviment que es mogui amb força. Tenim una classe política controladora. I d'acord totalment en defensar els valors democràtics i contra els dictatorials, i que en el tema monument s'hauria hagut d'actuar d'una altra manera. Però... un però significatiu. Quant a la conferència, és important que la presidenta d'Òmnium pugui explicar institucionalment allò que pensa, les seues línies de treball i el seu anhel ideològic i compromís nacional.
    Jotabe, gràcies de nou per les teues paraules. No sóc gens hipòcrita la qual cosa em porta força problemes a nivell polític. Però, de fet, jo no aspiro a gaire en política. A l'únic que aspirava era a fer feina cultural-educativa-lúdica des de l'emd de Campredó, com a regidor o fins i tot simple col·laborador. No serà possible... i no crec que hi opti més. Malauradament, pocs grups polítics tenen la nostra inquietud cultural i la capacitat de tirar endavant un munt d'activitats i projectes... A nivell de Campredó, no sóc gens optimista de què es farà. Jo sóc clar en els meus posicionaments, i sé com es funciona des del poder i em desagrada moltíssim. Quant al tracte que ha rebut Dolors políticament, només et diré que es premia aquell que se sap col·locar, no l'eficiència. Molt nefast el que ha passat. Salut

    ResponElimina
  12. Jo no mesclaria casos Emigdi. Senzillament perquè no tenen res a veure, ni de color ni de qualitat. El temps ja parlarà quan toque.
    És com l'exemple famós de peres i massanes, que una i una no fan mai dos. I no m'estendré més.
    Jo veig que tu saps on ets, per tant saps on ets. A mi la cara i els ulls de Dolors em diuen una cosa, poca cosa més conec, per tant esperaré escoltar-la per tindre més arguments de criteri. Les paraules fan saber de qui les diu si saps llegir en tres dimensions, 3D per als amics. El que també se on és, com va nàixer on és i qui ha anat passant per l'organització política des del primer moment i quins poders han mogut, història si més no. I és que una cosa és saber, només el temps i l'atenció et permeten saber, i una altra cosa "esperar". I se el que puc esperar de certes organitzacions, per això d'aquesta, en especial, no espero res, tampoc em queda tant de temps per esperar, no soc etern. Però si espero que les persones evolucionen, el que han de voler elles mateixes. Tant de bo! Benvinguda sigue sempre la paraula, no pas tots els encadenaments de paraules.

    ResponElimina
  13. El que jo argumentava, MDA, és que els poders polítics exerceixen pressions darrera qualsevol grup de protesta o organització. De vegades la gent no és prou conscient d'aquest fet. Alguns dirigents confonen partit i pàtria, tot el país llavors ha de quedar controlat pel partit. Amb la coalició governant actual m'uneix molt poc, per dir-ho suaument, en manera d'actuar i de pensar, etc. Molt menys amb els polítics omnipresents i controladors, que fan de la sigla la pàtria (me'n vénen al cap dos d'importants a Tortosa ara mateix...). Jo crec que les persones implicades en política sí que evolucionen, i no sempre han d'estar sota la disciplina del partit respectiu. I faràs bé d'escoltar-la, segur que serà una bona conferència (jo no hi he assistit des de fa uns vint anys quan la va impartir el professor Manel Pérez i Bonfill...).

    ResponElimina
  14. El que tu dius, volen, es tracta de que no puguen, o si no, ens convertim en serfs dels poderosos i no en persones lliures. Lo que el ser lliure implica sempre la gran travessa del desert.
    Ja que estàs ben sol i això afecta als sers massa social-dependents. No tant als que ja l'han feta.
    De totes maneres, tu ja saps bé que les paraules s'han d'escoltar atentament o llegir amb la mateixa cura. I això també ho has d'aprendre tot sol. Molta exigència de la meua part. Que no siguen flors donades als porcs!
    Quan el futur deixe de ser una incògnita, tornarem.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta