29 d’agost del 2011

Parlament de Ferran Bel en la proclamació de les pubilles i el pregó de la Cinta 2011


Benvolguda Maria Cinta Llasat, pregonera de les Festes de la Cinta;

Companys regidors i regidores;
Autoritats;
Sr. Vicari General
Sr. Majordom en Cap de la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta;
Reina i Reina Infantil de les Festes;
Pubilles i Pubilletes;
Presidents i presidentes i Representants d’Entitats i Associacions;
Senyores i Senyors...

Una vegada més ens reunim plegats en aquest bell indret que és el Parc Municipal Teodor González per a donar la benvinguda a la pregonera de les Festes de la Cinta 2011, Maria Cinta Llasat i Duart, i a les nostres pubilles i pubilletes d’enguany que seran, com és puntual en les nostres festes patronals, les encarregades de mantindre viu l’esperit de tota la ciutadania en la seva vessant més popular i tradicional, doncs són elles les representants del nostre teixit social i associatiu. A totes elles, les pubilles i pubilletes de la Cinta 2011, i en especial a la Reina i Reina Infantil d’enguany, Cristina i Júlia, el meu sincer i renovat agraïment per la feina que desenvoluparan, sense cap dubte de manera brillant, durant les celebracions festives, i també com no, a les seves famílies i a les institucions que representen. I unes paraules de reconeixement per la feina feta a totes les pubilles i pubilletes de la Cinta 2010, i en especial a Rosa i Cinta, la Reina i Reina infantil que avui acomiadem.

Tortosa, un cop més, s’endinsa en el magnífic repte de retre homenatge, de la manera més sentida i vocacional, a la nostra patrona, la Mare de Déu de la Cinta, i aquest acte en el qual avui ens trobem aquí és el tret de sortida d’aquests dies de joia festiva, tradicional i religiosa, que ens permet encetar un seguit d’activitats que, no per repetides any rere any, deixen de ser menys esperades per tots els tortosins i tortosines, sigui quina sigui la seva edat o la seva procedència geogràfica.

En aquest any, dissortadament, la crisi econòmica torna a estar present, i les administracions, com moltes llars i famílies, estem patint de manera molt dura els efectes d’aquesta recessió. És el moment que ens ha tocat viure i al qual no podem donar l’esquena. És més, aquests són els moments que hem de treballar amb més ganes, amb més cohesió, fent pinya tots plegats i amb la complicitat de tothom. Amb l’ànim d’adaptar-nos als temps, i també amb l’objectiu de modernitzar i actualitzar les nostres festes patronals, a l’Ajuntament de Tortosa hem decidit i definit un nou format de festes majors, que ja varem començar a apuntar l’any passat, que tracta de concentrar l’activitat festiva en menys dies.

Les festes majors de Tortosa passen a desenvolupar-se durant cinc dies, cinc dies que, malgrat tot, no deixaran fora cap dels actes o activitats, lúdics, religiosos o tradicionals, que les han caracteritzat sempre. El primer dia de festes serà el proper dijous, 1 de setembre, i les clourem el diumenge, 5 de setembre. Aquest nou format, a banda de reduir notablement la despesa pública, aspecte imprescindible amb els temps actuals, també s’adapta, com he dit, a un concepte més modern de festa major, més d’acord amb els nous temps, concentrant tots els actes en un programa força atapeït que no deixarà de satisfer a tots i totes, doncs inclou elements que han de motivar i fer xal·lar a grans i petits. Un programa, així, en el qual
tothom hi trobarà allò que espera d’any en any en la renovada il·lusió de la festa major.

Vull felicitar al personal del Departament de Festes de l’Ajuntament de Tortosa, Cristina, Oriol, Maria Rosa i Eli, pel gran esforç que han fet adaptant la Cinta 2011 a aquests nous plantejaments, i en especial, al seu regidor, Domingo Tomàs. Aquesta felicitació i reconeixement el vull fer extensiu a totes les persones i entitats que també fan possible les festes, la resta de treballadors de l’ajuntament, els membres de la Comissió de Festes, les penyes i penyistes, les entitats, associacions i empreses que organitzen actes durant la festa, i també a les entitats esportives les quals, un any més, col·laboren en el projecte d’activitat de la Lliga Contra el Càncer.

I ara, vull fer-vos cinc cèntims de la que serà, de ben segur, una de les grans protagonistes de les Festes de la Cinta 2011, Maria Cinta Llasat, la nostra pregonera d’enguany, una persona molt estimada a la nostra ciutat pel seu lliurament a les causes humanitàries. Des de l’Ajuntament hem volgut distingir la seva tasca amb aquest nomenament de pregonera de les festes majors, i l’hem volgut convidar per a que ens parli de les seves inquietus, de la seva estima i devoció a la Mare de Déu de la Cinta, i de les seves il·lusions i els seus desitjos per a la nostra ciutat de Tortosa. D’aquesta manera, seguim també amb el corrent encetat d’uns anys cap aquí de fer pregoner o pregonera de la nostra ciutat a un tortosí o tortosina. Cinta, des d’aquí, i en nom de tota la ciutadania, vull donar-te l’agraïment més sincer i merescut pel teu altruisme, la teva dedicació i el teu constant ajut a les persones més necessitats.

També vull agraïr la presencia a la nostra Cinta 2011 del Molt Honorable President de la Generalitat, Artur Mas, que ha acceptat la invitació de la Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta per a ser el portador de l’estendard principal en la solemne processó del diumenge 4 de setembre. Així mateix, faig extensiu aquest sincer agraïment als dos borlistes d’enguany, Germà Gordó, secretari del Govern de la Generalitat de Catalunya, i al company i professor el doctor Frederic Borràs, un tortosí absent, però que sempre té present a la seva estimada Tortosa.

Finalment, vull dedicar les últimes paraules d’aquest parlament a agrair l’esforç de totes les persones que treballen per a fer de les festes d’enguany quelcom encara millor que les de l’any passat, i a tots els tortosins i tortosines que, potser sense adonar-se’n, també fan cada any més gran la nostra festa major pel simple fet de participar, gaudir, xal·lar i integrar-se dins la celebració. A tots i a totes, gràcies per mantindre viu l’ànim festiu any rere any. A tothom, tots i totes, us desitjo unes molt bones Festes de la Cinta 2011, i que les gaudiu plenament en la companyia d’aquells a qui més estimeu.

Visca la Mare de Déu de la Cinta!
Visca Tortosa!
Imatge Canal 21 Ebre

6 comentaris:

  1. Model modern de festes...ara se li diu així a dir que no tenim diners ni ganes de rellançar les Festes Majors, ai estos polítics!!

    ResponElimina
  2. Jo no sé si és la gent, si són els nostres dirigents, l’ombra del Renaixement o el model de festes que portem oferint els últims anys, però tornem a tenir unes festes avorridíssimes, soses, sense cap tipus d’interès. Amb aquestes festes millor que siguin 5 dies i per mi l’any que bé ja ne poden ser 3 (reduir-les als actes institucionals i prou).

    ResponElimina
  3. Quines festes faries tu que fossen divertides? Ho pregunto de debò, perquè jo no sabria que programar en cinc o los dies que siguen algo que contente la gent d'avui dia.

    He estat a les festes de Barcelona i Tarragona, també conec les de Reus, totes capitals. Unes tiren a les tradicions, les altres a recuperar lo perdut i alguna a ser internacional. Al final totes les opcions reben palos per tots los cantons

    ResponElimina
  4. En realitat sempre estarem a cavall entre unes festes de poble i unes de ciutat.

    Tot i que a festes de Tarragona/ Barcelona ho passo bé, també t’he de dir que m’ho passo molt millor a les de Roquetes, Jesús i Maria, Calaceit, La Sènia...

    ResponElimina
  5. Esta clar que les festes es podrien millorar però un dels promblemes que teniu els Tortosins es el seguent: per ex als roqueteros mos sentiras dir esque sempre fan lo mateix esque no se que es que no se quantos pero a la vegada les esperem en candeletes i amb il.lusio cosa que no feu la gran majoria de Tortosins. si hi poseseu il.lusio segur que serien mès divertides.
    I un altra cosa siguen 5,10 o 2 dies (jo estic a favor de 10dies) costa molt encabir actes i fer-ho a gust de tots i que surtir "rentable".
    I per ultim dir ALEGRIA!! I FIESSSTAAA!!

    ResponElimina
  6. Idea....
    Per que no es fan llistes de festes privades i es reparteixen les peles del pressupost proporcionalment a la gent que s'apunte a cadascuna d'elles.
    Confiem amb la iniciativa popular i acomiadem els organitzadors a sou.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta