29 d’agost del 2011

Dirscurs de Domingo Tomàs en la proclamació de les pubilles de la Cinta 2011


Ara fa 22 anys, tal dia com avui i en aquest mateix lloc i acte, estava assentat amb la Banda Municipal de Música esperant el torn d’intervenció segons el guió, i juntament amb l’Orfeó Tortosí, per debutar tocant la trompa en el repertori habitual que tradicionalment acompanya l’acte del pregó i la proclamació de la reina infantil i reina de les festes de la Cinta.

Avui, tornen a invair-me aquells nervis de fa 22 anys, atès que de nou en aquesta ocasió debutant com regidor de festes, el sentiment del moment s’apropia de mi i em provoca mil sensacions qual millor, però en un intens formigueig al cos tenint en compte l’alt voltatge de tortosinisme que desprén aquest fantàstic moment.

Vull en primer lloc, agrair la confiança que l’alcalde, Ferran Bel i la resta de companyes i companys de l’equip de govern m’han encomanat per tal de projectar una nova festa major, actualitzada al segle XXI, i a la vegada exemple de preservació dels actes més nostrats concebuts d’alt interés patrimonial en la besant institucional, religiosa, social, esportiva, cultural, i folklòrica.

També és just reconèixer que la proposta de concentració de dies de festa que vos proposem ha rebut el recolzament de tots el grups municipals que configuren la corporació municipal, avui els faig arribar públicament l’agraïment al seu posicionament.

Voldria compartir breument amb tots vostès, el procés de treball que ens ha fet decidir per aquesta atrevida proposta que finalment els hem presentat.

L’anàlisi realitzat al gruix de la programació, ens va posar de manifest quins actes podíem traslladar de dia, atenent en tot moment la prioritat dels que vam tindre clar en tot momen que eren intocables, a la vegada que dibuixava alguna decisió atrevida a l’hora de l’encaix final del nou model de les festes majors de la Cinta.

Som conscients que la desició d’un canvi d’aquestes característiques genera debat i opinions variades, amb tot l’opinió majoritària a peu de carrer ens consta que veu en bons ulls aquesta proposta de concentreació.

L’equip tècnic de festes de l’ajuntament, més la comissió, entitats i associacions col·laboradores en l’organització del gruix d’actes de la programació han treballat intensament per tal d’encaixar el màxim d’activitats, i a l’hora aprofundir en una acurada gestió pressupostària per tal d’ajustar la despesa al nou model de festes, sempre en l’exercici responsable d’estructurar un model sòlid i sostenible per tal de facilitar la projecció de futures edicions.

Avui estem al punt de partida, ara la ciutat inicia la Cinta 2011, en cinc dies carregats d’activitats per tots el gustos, i edats, on l’organització dels espais en ha d’ajudar a gaudir a més d’una festa endreçada i acollidora.

Hem fet una aposta per concentra la programació entorn al parc municipal, així de l’avinguda de la Generalitat, artèria principal que ens porta en comitiva els grans actes de carrer, la zona de les atraccions tota la vida coneguda com els “caballitos” al passeig de les Bicicletes, el mateix passeig central del parc amb la programació més enfocada a la gent jove amb concerts dels millors grups del territori i l’actuació estel·lar de Bongo Botrako, complertant l’oferta d’espais i ambients en la pista de ball de l’auditori, emplaçament on tindran lloc els balls de festes, en la recuperació de les taules velador, i l’actuació d’orquestes de primera fila.

Amb tot destaquen les novetats de la celebració del ball de la reina en aquesta ocasió el primer dia de festes, dijous 1 de setembre amb concert espectacular d’inici de l’orquesta internacional Selvatana. També la recuperació a petició dels més joves d’una activitat de carrer participada i xaladora, la festa de l’aigua, i en l’apartat de recuparació tradicional, el bancavalcada. Finalment en aquetes novetats per programació, el monumental castell de focs d’artifici que conserva el dia de realització en dissabte però encaixat just al mig de les festes, passa a presentar-se com el castell de focs de la Cinta atès que a les apartir de les 12 de la nit del dissabte ja estem de ple en la gran diada de la Mare de Déu de la Cinta.

También tenemos que agradecer, el retorno en las fiestas de la Cinta de este año, de la representación delegada de la alcaldia de concejal de fiestas y de la Reina de fiestas de la hermanada Ciudad de Alcañiz.

Podria nomenar molta gent a l’hora de fer agraïments per les diferents col·laboracions i implicacions més enllà de les obligacions laborals, aixó com per la dedicació altruista de la gent de la comissió o entitats organitzadores. En aquesta ocasió però vull destacar una única persona, en la qual em costa que tothom es podrà sentir felicitat, el meu reconeixement a la persona de Paco Gendre, l’encarregat de la brigada que any rera any fa possible que el gran volum estructural que envolta les festes arribi a bon port. Podria estar hores i hores parlant perquè m’agrada el que faig, i ho sento en cor i ànima però he d’anar acavant, Reina infantil, Reina, pubilles i pubilletes representeu les vostres entitats en orgull i passeu-vos-ho molt be, i aprofiteu un moment que no repetireu més en la vida. Benvolguda pregonera disfruta de l’acte d’avui perquè t’ho mereixes i és un dels millors reconeixements en que es pot distingir una persona Tortosina d’arrel.

Penyes, entitats, grups participants, Tortosines i tortosins sortiu al carrer seguiu el programa, i xaleu de valent.

Visca Tortosa, i visca la Mare de Déu de la Cinta.

Imatge Canal 21 Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta